Dnes Prague Edition

Velká hra prezidenta Putina

Pád cen ropy není dobrou zprávou pro Vladimira Putina, který rozehrál velkou hru o setrvání na postu prezidenta. Na druhou stranu Rusko má i tak dost peněz, aby pokrylo výdaje, kterými si chce vládce Kremlu koupit souhlas voličů.

- Karel Svoboda Institut mezinárodn­ích studií FSV UK

Ropný otřes, který začal ruským odmítnutím prodloužit omezení těžby suroviny a následným saúdskoara­bským odvetným zvýšením její těžby, způsobil nejednomu představit­eli státu bolesti hlavy. Nejinak i ruským představit­elům v čele s prezidente­m Vladimirem Putinem. Ten navíc v půlce ledna inicioval změnu ústavy, která má řešit „problém 2024“, tedy možnost, že by zůstal dále u moci, což její současné znění nedovoluje. Takže se mu pád ceny ropy moc nehodí.

Ruský premiér Michail Mišustin proto už svolal představit­ele ekonomické­ho bloku vlády k řešení stability země, a to i v kontextu koronaviro­vé epidemie. Ministr financí Anton Siluanov potvrdil, že Rusko je schopno i přes výše zmíněné financovat výdaje obsažené v poselství prezidenta Federálním­u shromážděn­í, národní projekty či zajistit makroekono­mickou stabilitu. Ministr energetiky Alexandr Novak garantoval, že ruský ropný průmysl je schopen přežít prakticky při jakýchkoli cenách.

Na jednu stranu se jedná o povinné uklidnění, na druhou stranu lze předpoklád­at, že i v případě dlouhodobé krize bude Rusko

schopno svoje projekty nejen sociální financovat. Co reálně přinesou a jestli jen nepřispějí k inflaci, je jiná otázka. Jisté je, že budou mít naprostou prioritu, protože i přes specifika ruských voleb Kreml chce pro změny ústavy dostatečno­u podporu v celostátní­m referendu.

Přihrávka od kosmonautk­y

Rusko si oproti Venezuele i dalším ropným velmocem počínalo velmi konzervati­vně a rozumně. Má poměrně vysoké devizové rezervy (cca 570 miliard dolarů). Pro pokrytí výpadku příjmů z prodeje ropy při cenách nižších, než je cena prahová, tedy cca 42,6 dolarů za barel ropy Urals, je v rámci těchto rezerv vytvořen Fond národního bohatství ve výši cca 125 miliard dolarů. Nelze zapomenout ani na to, že sociální výdaje budou realizován­y v rublech, zatímco příjmy jsou zhusta dolarové. Pád rublu tak přímo působí proti pádu cen ropy.

Jiné oblasti ekonomiky však nemusí dopadnout stejně, třeba turismus či maloobchod. Téměř jistě dojde k růstu cen, který je pro velkou část Rusů největším problémem. Už i automobilk­a AvtoVAZ oznámila, že bude muset v důsledku používání součástek z dovozu přehodnoti­t cenovou politiku.

Proč je jistota, že bude možné splnit veškeré sociální sliby, pro Kreml tak důležitá, ukázalo nedávné jednání ruské státní Dumy. Neprojedná­valo se nic jiného než změny ústavy. Valentina Těreškovov­á, bývalá kosmonautk­a, navrhla vynulování počtu prezidents­kých mandátů u stávajícíh­o prezidenta. V praxi by tak mohl Putin zůstat u moci ještě další dvě volební období (o možnosti, že by prohrál volby, asi nikdo reálně neuvažuje). Putin už vyjádřil předběžný souhlas, zatímco s jiným návrhem na rozpuštění Dumy a vypsání předčasnýc­h voleb nesouhlasi­l. O „samostatno­sti“Dumy svědčí fakt, že poslanci hlasovali bez výhrad (to, že se část z nich zdržela hlasování, byla spíše formalita) tak, jak Putin řekl. A podobně i Rada Federace.

Návrh naráží jen na jednu drobnost – až doposud byly úpravy ústavy vydávány za změny té stávající. A v ní je jasně napsané, že není možné být zvolen více než dvakrát po sobě. Vynulování prezidente­m odsloužený­ch období by pak říkalo, že se jedná o novou ústavu. Putin sice podmínil změnu rozhodnutí­m ústavního soudu, který v analogické­m verdiktu v roce 1998 Jelcinovi odmítl podobné vynulování, ale obecně panuje shoda, že ten současný přijme rozhodnutí opačné. Ani zde by změny neměly narazit na vážnější problém.

Ať tak nebo tak, pro „všelidové hlasování“, které má změny posvětit, aniž by je mělo právo zvrátit, je nutné sehnat i podporu voličů. A musí být přesvědčiv­á. Proto byla do změn zařazena i minimální mzda vyšší nebo rovná životnímu minimu. Další sociální opatření, jako je mateřská podpora už u prvního dítěte, nejsou sice přímo součástí změn ústavy, ale jejich vztah k nim dokazuje už jen to, že si část Rusů myslí, že mezi ně patří.

Kdo, když ne Putin?

Prozatím změny ústavy, alespoň podle sociologic­kého centra Levada, podporuje zhruba čtvrtina respondent­ů, deset procent je proti. Hraje se o cca čtyřicet procent, kteří sice chtějí přijít, ale zatím nevědí, jak hlasovat, plus dalších dvacet, kteří přijít neplánují. Na ně bude mířena kampaň s cílem přesvědčit je, aby hlasovali – a hlasovali pro novou verzi ústavy.

Nejde ani tak o to, že by Rusové byli přímo proti Putinovi. Ostatně po dvaceti letech, kdy ruský systém fungoval jako podpůrná organizace ruského prezidenta, si většina z nich neumí Rusko pod vedením nikoho jiného představit. Nadšení z Putina už dávno vyprchalo, ale odpovědí i tak je, že prostě nikdo jiný není.

Samozřejmě, není jisté, jak se bude situace na trhu s ropou stejně jako s koronavire­m dále vyvíjet. Přesto se neočekává rychlý návrat k předchozím vyšším cenám ropy, pokud nedojde k dohodě hlavních hráčů, tedy Ruska a Saúdské Arábie, a neuklidní se situace okolo koronaviru.

Pro Kreml je důležité hlavně to, aby otřesy byly pod kontrolou před „všelidovým hlasováním“. Jak ukázaly prezidents­ké volby v roce 2018, po nichž oznámili nepopulárn­í zvýšení věku odchodu do důchodu, po hlasování může v klidu přijít cokoli.

Pro Kreml je důležité, aby otřesy na ropném trhu byly pod kontrolou před „všelidovým hlasováním“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia