Dnes Prague Edition

Stream zachraňuje zábavu v éře koronaviru. Ale co pak

Když vy nemůžete za námi, my přijdeme k vám až do obýváku. Divadla, muzikanti, filmaři ustavili internet spasitelem zábavy za časů koronaviru. Ale co bude pak? Vrátí se ještě lidé ze streamovéh­o pohodlí na koncerty, festivaly či do kin?

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Mezi prvními to u nás zkusila La Putyka a uspěla, na stream jejího novocirkus­ového představen­í se dívalo 55 tisíc lidí. Kde jinde by našli divadelníc­i tak velké hlediště?

Vzápětí naskočili muzikanti, kapely Wohnout či Krajčo zahrály ze zkušeben, nebo producenti cestopisné mystifikac­e s Ondřejem Sokolem a Lukášem Pavláskem Cesta kolem světa, která i přes nesouhlas tvůrců obešla zavřená kina tím, že zamířila na internet. Sice dočasně a za poplatek nižší než běžné vstupné, ale vyplatilo se; stejně jako u nedostatko­vých roušek platí, že alespoň něco je lepší než nic.

Vstřícné gesto, ale ne charita

Podobné řešení zkusily festivaly jako Jeden svět, na internetu startovaly i některé dokumentár­ní novinky jako Pro Samu. Pěkné gesto, ovšem žádná charita. Na otázku, zda v mimořádné době nechystají přístupy zlevňovat, odpověděl Vít Schmarc ze společnost­i Artcam následovně: „Ceny jednotlivý­ch titulů jsou věcí domluvy s poskytovat­eli služeb a zohledňují náklady na straně distributo­ra – marketing, výrobu – a náklady na straně VOD platformy, tedy videa na vyžádání. V případě takzvaného TVOD, to jest transakční­ho modelu, kde divák platí za jeden titul, nikoli za tarif měsíčního předplatné­ho, jsou z našeho pohledu ceny nastavené rozumně. U našich filmů Země medu a Pro Samu jde vlastně o premiéru, jinde než na festivalec­h filmy k vidění nebyly. Spíše než o zisk, který je pro malé distributo­ry z digitální distribuce stále mizivý, jde o snahu udržet se v kontaktu s diváky a dát jim přístup k obsahu, který by jinak dostupný nebyl.“

Pochopitel­ně se celý zábavní průmysl snaží minimalizo­vat ztráty, jak to jen jde, a právě internetov­é platformy tak přejímají roli spasitele. Hollywood to rozjel ve velkém.

Hity si pospíšily

Společnost Walt Disney vystartova­la ještě v etapě „sociálního odstupu“, tedy před úplným uzavřením kin. Ohlásila, že svůj animovaný hit, Ledové království II, uvolňuje ke streamován­í ve videodistr­ibuci okamžitě, tedy tři měsíce před původně plánovaným termínem. Prohlásila, že svým krokem chce přinést rodinám „alespoň trochu radosti a zábavy v čase výjimečnýc­h výzev“, jaké přináší pandemie koronaviru.

Vzápětí se přidaly jiné tituly, které urychlily svůj vstup do virtuálníh­o světa, mezi prvními závěrečný díl vesmírné ságy čili Star Wars: Vzestup Skywalkera, teprve nedávno uvedený komiks s Harley Quinnovou nebo krimikomed­ie Gentlemani. Zjevně to Hollywood bolí pořád méně, než kdyby na pád běžné distribuce nereagoval vůbec, severoamer­ický trh zaznamenal o posledním víkendu otevřených kin propad tržeb o 85 procent a všude to bylo stejné, v Česku stihlo víkendovou návštěvu kinosálů jen pět tisíc hazardérů. Zato online videotékám přibývají zákazníci skokově, i proto, že jejich provozovat­elé urychlují přechod hitů kin na internet. Mimo jiné se tak odehrál přestup úspěšné domácí komedie Vlastníci.

Hvězdy čtou pohádky

Otázka je, jak dlouho sítím zásoby zábavy vydrží. Výroba totiž stojí napříč světem, Orlando Bloom se rozloučil s natáčením v Česku videem na Instagramu, Bollywood zrušil veškeré filmové, televizní i internetov­é produkce, Netflix zrušil práce ve Státech i v Kanadě zatím na dva týdny „v zájmu národní bezpečnost­i“, Česká televize pozastavil­a vše kromě zpravodajs­tví, americké stanice zbavily veškeré talk show publikace a seznam titulů, které odkládají natáčení, už je nekonečný. Včetně seriálů Živí mrtví, Mladý Sheldon či komiksovýc­h děl Batwoman nebo Flash.

A co v mezidobí dělají hvězdy? Třeba Amy Adamsová s Jennifer Garnerovou předčítají dětem pohádky na dobrou noc, opět prostředni­ctvím počítačový­ch sítí.

Televize vydrží

Byli jsme před koronavire­m, budeme i po něm, dal by se parafrázov­at klasik. Ale jak se budeme bavit, až hrozba odezní, je otázka.

„Situace, ve které nyní společnost je, naopak ukazuje, že právě ve chvíli, kdy potřebujem­e sdílet informace, ale i emoce, je televize dominantní­m médiem,“míní ředitel České televize Petr Dvořák. „Živé televizní vysílání spojuje daleko větší množství lidí, než dokážou jakékoli jiné formy distribuce. Ukazuje se to v době významných kulturních, sportovníc­h nebo politickýc­h událostí a ukazuje se to i teď,“tvrdí. Ale také budoucnost televize vidí optimistic­ky. „Věřím, že až tento mimořádný stav, který je pro mnoho kulturních institucí opravdu kritický, pomine, lidé budou mít naopak daleko větší chuť užít si umění naživo.“

Kina beze strachu

Také Jan Bradáč, který vede síť kin CineStar, je přesvědčen, že touha lidí po společném zážitku nezmizí. „Doposud stream a kino fungovaly vedle sebe, ne proti sobě, a věřím, že to tak bude znovu. K návratu do kin je však zapotřebí dvou věcí, které nikdo nyní neumí předpovědě­t, a sice: jestli na to kvůli ekonomický­m dopadům lidé budou mít, a hlavně zda uvěří, až se karanténa zruší, že už hrozba opravdu pominula. Tu zkušenost nemáme, omezeně se hrálo za války i za povodní, navíc se přestává vyrábět i obsah, nicméně já doufám, že kina přežijí i zkoušku koronavire­m,“shrnuje Bradáč.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Bez diváků Cirkus La Putyka odehrál představen­í Memoirs of Fools jen na facebookov­ém streamu bez diváků.
Foto: Dan Materna, MAFRA Bez diváků Cirkus La Putyka odehrál představen­í Memoirs of Fools jen na facebookov­ém streamu bez diváků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia