Dnes Prague Edition

Z Branického divadla brzy opět zazní Bravo

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Ctitelům paranormál­ních jevů to možná hraje do karet. O pražském Branickém divadle se pro fakt, že v něm poslední desetiletí žádný nájemce dlouho nevydržel, mluví v nadsázce jako o prokletém. Minulou sobotu je měl znovuotevř­ít slavnostní večer, vzhledem k nouzovému stavu však k tomu nedošlo. A odložena musela být i první premiéra Mimjové, kterou tu pro děti chystal Radim Vizváry.

I když první krok nevyšel, má novocirkus­ový soubor Losers Cirque Company, který na zdejší provoz vyhrál výběrové řízení, se scénou velké plány. Branické divadlo přejmenují artisté na Divadlo Bravo a hodlají z něj vytvořit svou domovskou scénu a další centrum nového cirkusu v Praze. „Přes prázdniny začne rekonstruk­ce,“hlásí zakladatel company Petr Horníček. Přestavba vyjde na osm milionů; soubor prý hodlá část hradit z vlastních prostředků, část získat pomocí crowdfundi­ngu.

Vysoké hlediště

Diváky totiž v Bravu čeká spoustu změn. Třeba kabaretní sezení, kdy mezi dvěma židlemi bude instalován stoleček na občerstven­í. Hlediště půjde upravit pro firemní akce, kde menší počet diváků doplní větší stolečky. „Dále zvedneme elevací hlediště až k balkonu; u nového cirkusu je důležité, aby všichni opravdu viděli vše,“pokračuje akrobat a performer. Díky úpravě hlediště vpředu vznikne dosud chybějící prostor na foyer a bar.

„Byli jsme se tam poprvé podívat před dvěma lety a musím říci, že i v současném stavu působí divadlo příjemným dojmem. A to je nejdůležit­ější,“potvrzuje Horníček rozhodnutí souboru vytvořit si své sídlo svým způsobem na periferii kulturního dění v Praze.

„Podtitul zní Divadlo nového cirkusu a pantomimy. Rádi bychom sem totiž vrátili pantomimu, která se zde na přelomu 80. a 90. let s úspěchem hrála,“pokračuje Horníček k chystanému zaměření. Dojde ale i na činohru či menší koncerty.

„Zároveň bychom každou neděli chtěli hrát pohádky pro děti. Proto měli být první premiérou Mimjové. Na dětského diváka cílíme, chceme si tak vychovat nové publikum,“dodává lídr novocirkus­ového uskupení.

V Praze přitom už jedno divadlo nabízející tento žánr s úspěchem funguje, holešovick­á Jatka78 vznikla okolo Cirku La Putyka. „Beru to jako plus. Jsme tu dva největší soubory a je třeba, aby se o nás vědělo. Spousta lidí stále tento žánr nezná, má u nás obrovské rezervy,“dodává Horníček. Vedle Losers a mima Vizváryho tak bude Bravo hostit i menší novocirkus­ové soubory.

 ?? Foto: archiv Losers Cirque Company ?? Kompletní přestavba Proměnu Branického divadla mají na starosti architekti z ateliéru A69.
Foto: archiv Losers Cirque Company Kompletní přestavba Proměnu Branického divadla mají na starosti architekti z ateliéru A69.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia