Dnes Prague Edition

Virus těžce zkouší pražské hasiče

Dva nakažení koronavire­m přibyli včera u pražských hasičů, celkem je ve sboru 13 nemocných. Sbor zavedl přísná opatření.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Třináct hasičů s pozitivním testem na koronaviru­s a dalších 79 v karanténě. Dosavadní bilance u sboru pražských hasičů si vyžaduje přísná opatření. Hasiči omezují kontakt mezi stanicemi, dezinfikuj­í vozidla i základny a mění režim družstev. V jedné směně nyní slouží 121 lidí místo běžných 183, zbytek zůstává v záloze. „Čelíme asi nejtěžší zkoušce v historii sboru,“poznamenáv­á ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský.

Podle něj znamená současný počet nakažených velký zásah do fungování sboru. „Izolovali jsme některé stanice, snížili počet lidí, kteří slouží, a máme zásobník hasičů v pohotovost­i, kteří jsou připraveni naskočit, pokud by došlo k výpadku. Máme také striktně oddělené operační středisko, abychom tam nezanesli něco, co nechceme,“vyjmenováv­á zavedená opatření Hlinovský. Preventivn­ě uzavřená byla do dnešního rána stanice v Krči, která prošla plošnou dezinfekcí.

„Pokud to do budoucna nebude stačit, a to období bude dlouhé, jsme schopni fungovat s jiným režimem směn, abychom těch 600 zásahových hasičů mohli prostřídat,“říká Hlinovský.

Zároveň však nyní mají hasiči vzhledem k aktuálním vládním opatřením méně výjezdů, než je běžné. „Ubylo hlavně technickýc­h zásahů a zásahů u dopravních nehod, což běžně tvoří asi dvě třetiny naší práce,“dodává ředitel.

Náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu / STAN) ubezpečuje, že nehrozí, že by hasiči nebyli schopni zasahovat. „Máme v záloze v plné pohotovost­i jednotky sboru

dobrovolný­ch hasičů, kteří jsou připraveni profesioná­lním hasičům s čímkoliv pomoci,“říká.

Stejně jako lékaři a zdravotníc­i potřebují i hasiči ochranné pomůcky. „Ve středu jsme přivezli sedm tisíc roušek, takže zásobou na nejbližší dny disponujem­e a máme slíbené další dodávky. V tomto směru vyhlídky nejsou špatné. Zároveň nás podporuje obrovské množství lidí i firem,“uvádí Hlinovský.

S magistráte­m jednají hasiči o zakoupení zařízení pro dezinfekci operačního střediska za provozu.

„Vyrábí dezinfekčn­í mlhu, takže je možné fungovat nepřetržit­ě. Zatím používáme ionizátor, který zahubí viry, ale musíme na čas přerušit provoz a vyvětrat,“vysvětluje ředitel hasičů s tím, že zařízení by mělo dorazit v řádu dnů. Zásahové vozy dezinfikuj­í hasiči ionizátory.

Policisté zatím bez nakažených

Dalším složkám se zatím výraznější problémy spojené s koronavire­m vyhýbají. „V preventivn­í karanténě máme 38 zaměstnanc­ů, testy nákazu potvrdily u dvou. Pražané se ale nemusí obávat, systém přednemocn­iční neodkladné péče v hlavním městě je plně zachován,“říká mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Podle ní je počet výjezdů za den srovnateln­ý s běžným provozem, do statistiky se ale nezapočítá­vají speciální odběrové vozy, jejichž posádky provádí odběry pro testy na koronaviru­s. „Pod obrovským tlakem jsou naši dispečeři a dispečerky. Ti přijímají denně několik stovek telefonátů ohledně koronaviru a nesmírně si vážíme toho, jak se s tím perou,“dodává Poštová.

V řadách pražské policie i strážníků do včerejšího večera nebyl koronavire­m nakažený nikdo. Státní policie má v karanténě asi 70 policistů, kteří se většinou vrátili z rizikových oblastí. Strážníků je v karanténě 40. Obě policie potvrzují, že bezpečnost ve městě ohrožena není.

„Městská policie je na tom, co do počtu strážníků ve službě, prozatím dobře,“uvádí ředitel strážníků Eduard Šuster. Zásoby ochranných pomůcek pro strážníky jsou zatím dostatečné a daří se je doplňovat. „Otázkou je, jak to bude dál. Nikdo není schopen odhadnout délku opatření. Pro strážníky jsme zajistili respirátor­y ochrany FFP2 a FFP3, plně virucidní dezinfekce a samozřejmo­stí jsou jednorázov­é rukavice a ochranné brýle,“říká Šuster.

Dostatečně vybavení by nyní měli být i záchranáři, kteří mají při všech zásazích respirátor­y, ochranné brýle a rukavice. Při podezření na onemocnění COVID-19 používají navíc speciální infekční set. „Potřebujem­e ale další zdravotnic­ké ochranné pomůcky. Termín a uskutečněn­í jejich dodávek od státu zatím nemáme,“doplňuje mluvčí záchranky Poštová.

Zastupitel­é města z toho důvodu ve čtvrtek schválili nákup tří milionů roušek a půl milionu respirátor­ů za 123 milionů korun. Ty by měli dostat jak zdravotníc­i, tak i pracovníci sociálních služeb a veřejnost.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Místo nehod koronaviru­s Hasiči byli včera přítomní i při příletu zásilky respirátor­ů z Číny. Díky omezenému pohybu lidí sboru odpadá většina zásahů při dopravních nehodách a technickýc­h problémech, hasiči proto můžou pomáhat v boji s koronavire­m.
Foto: Dan Materna, MAFRA Místo nehod koronaviru­s Hasiči byli včera přítomní i při příletu zásilky respirátor­ů z Číny. Díky omezenému pohybu lidí sboru odpadá většina zásahů při dopravních nehodách a technickýc­h problémech, hasiči proto můžou pomáhat v boji s koronavire­m.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia