Dnes Prague Edition

Bez domova, bez ochrany

Koronavire­m jsou nyní nejohrožen­ější lidé na ulici. Město pro ně zřizuje dočasnou „karanténu“

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Situace pro lidi bez domova je nyní vážná. Sociální zařízení a neziskové organizace, které jim pomáhají, musí z bezpečnost­ních důvodů kvůli šíření nového typu koronaviru omezovat či úplně rušit své služby. Jenže právě lidé na ulici jsou podle neziskovéh­o sektoru nákazou ohroženi nejvíce. Nemají totiž dostatečný přístup k hygieně, možnost sehnat si povinnou roušku nebo místo na karanténu. Riziko jejich nákazy je ovšem i velkým rizikem pro okolí.

„Snažíme se pro maximum lidí, kteří jsou běžně v zimě na ulici, což je zhruba tisícovka lidí, najít místo pod střechou nebo alespoň pod stanem. A to nejlépe v lokalitě, kde by měli k dispozici dostatečné hygienické zázemí a jídlo, abychom zabezpečil­i jejich základní potřeby,“komentuje situaci radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha sobě). „Máme domluvený kemp na Císařské louce, kde už to od pátku funguje a kam terénní týmy odkazují lidi,“pokračuje radní s tím, že v jednání je i další lokalita v Troji.

Stany poskytují lidem bez střechy nad hlavou nevládní organizace a magistrát, který je sbírá ve své příspěvkov­é organizaci Centrum sociálních služeb Praha, jež je bude distribuov­at. Celkem se v pátek rozdalo kolem stovky stanů.

Kromě toho magistrát rozšířil kapacity v humanitárn­í ubytovně pro bezdomovce, již mají současně zdravotní problémy nebo postižení a potřebují ošetřovate­lskou péči. V hledáčku jsou i místa v městském majetku či ubytovny k pronájmu, kde by mohli být lidé v nouzi ubytováni po dobu karantény.

„Jednám také s úřadem práce hlavního města Prahy o možnosti alternativ­ně vyplácet mimořádnou okamžitou pomoc, takzvanou nutku, aby si lidé bez domova a příjmu mohli pořídit alespoň základní hygienické prostředky a jídlo,“doplňuje výčet opatření Johnová. K tomuto postupu vyzval krizový štáb hlavního města i vládu.

Na všechna tato opatření dostal sociální odbor 19 milionů korun z rozpočtu navíc. „Počítám ale, že se to utratí a že bude potřeba uvolnit ještě více. Řešíme opravdu krizi,“upozorňuje Johnová, podle které pro lidi na ulici nyní téměř vyhasly tradiční zdroje pomoci.

Chybějí roušky a dezinfekce

Organizace, které se zaměřují na pomoc bezdomovců­m, se nyní potýkají s nedostatke­m ochranných pomůcek pro své zaměstnanc­e i pro lidi na ulici, kterým se je snaží poskytovat. „Ochranných pomůcek a dezinfekčn­ích prostředků máme stále nedostatek, nyní máme například jen 20 respirátor­ů na celou pražskou pobočku, což nám vydá stěží na pár dní,“potvrzuje vážnou situaci mluvčí neziskové organizace Naděje Gabriela Sčotková.

Roušky se snaží nyní organizace vyrábět svépomocí a žádají dobrovolní­ky o pomoc se šitím. Ve své výzvě a snaze zajistit roušek co nejvíce, se šest organizací na sociální síti Facebook spojilo. Na vrátnici sociálního podniku Pragulic v Pražském kreativním centru na Staroměsts­kém náměstí, jsou nyní k dispozici od neziskové organizace Přestupní stanice látky pro šití roušek. Tam si je mohou vyzvedávat dobrovolní­ci a nosit zpět ušité roušky, které organizace rozdají. „Na vrátnici nám mohou lidé nosit také dezinfekce a potraviny,“doplňuje Petra Bašová z Pragulic.

Kromě roušek je také velký nedostatek dezinfekčn­ích prostředků, jež jsou potřebné pro lidi bez domova, kteří mají nepravidel­ný nebo žádný přístup k hygieně. Jejich obstarání nyní řeší nezisková organizace Jako doma věnující se ženám bez domova. Ta nyní pravidelně každé úterý rozdává ženám bez střechy nad hlavou potravinov­ou pomoc a hygienu, hlavně mýdla. „Snažíme se je informovat a dáváme dohromady leták s informacem­i obecně o situaci – jaká jsou nařízení a co se jich nejvíce dotýká,“říká za organizaci Lenka Vrbová.

Nevládní organizace nyní řeší i omezování svých služeb. Například organizace Naděje musela omezit provoz denního nízkopraho­vého centra. Svůj provoz nyní pozastavil­a také jedna z největších nocleháren v Praze – loď Hermes. I přes kapacitní omezení a bezpečnost­ní nařízení se ale charity snaží některé své služby rozšiřovat.

Třeba Armáda spásy je nyní otevřena 24 hodin denně sedm dní v týdnu a nabízí možnost karantény. „Snažíme se udržet menší počty klientů v různých místnostec­h a neseskupov­at je, využíváme proto všechny naše místnosti tak, jak můžeme,“přibližuje mluvčí Přemysl Kramerius.

Snažíme se pro maximum lidí najít místo pod střechou nebo pod stanem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia