Dnes Prague Edition

JAK JSEM VYLÉČIL KORONAVIRU­S

Rozhovor s lékařem, který ošetřoval první vyléčené Čechy

- Andrea Angermanno­vá redaktorka MF DNES

VČesku byli včera čtyři vyléčení pacienti z onemocnění COVID–19. První tři se léčili na infekčním oddělení ústecké Masarykovy nemocnice, které řídí primář Pavel Dlouhý. „Obecně platí, že k tomu, aby pacient byl prohlášen za zdravého, nesmí mít žádné projevy přítomnost­i infekce. To znamená horečku, rýmu, kašel a podobně. A musí mít dvakrát v odstupu několika dnů ve vzorcích z nosohltanu a z krve negativní test na tento virus, abychom měli jistotu, že je opravdu z těla pryč,“vysvětluje.

Jinou otázkou je podle něj rekonvales­cence u pacientů se závažnější­m průběhem infekce. Ti se mohou zotavovat z únavy či bolestí svalů dlouho, i několik týdnů.

Jak fungují testy na koronaviru­s, aby byl někdo uznán za zdravého?

Zkoumáme dva vzorky, jak z nosohltanu, tak krve. Obojí stejnou metodou. Prokazujem­e v nich genetickou informaci obsaženou v koronaviru. Ta metoda je nesmírně citlivá a dokáže zachytit malá množství viru ve vyšetřovan­ém vzorku.

Proč se stále opakuje, že jsou vyléčeni čtyři lidé, nemohou to být i stovky těch, kteří jsou v karanténě a po jejím ukončení mohou chodit do práce?

Musíme rozlišovat. My se bavíme o těch, kteří se prokazatel­ně nakazili, byli vyšetřeni, byl posouzen jejich stav. A následně po opakovanýc­h odběrech úředně vyhlášeni za uzdravené. Nebavíme se o lidech, kteří jsou v karanténě a nejsou prokazatel­ně nakažení. Těch je většina a postupy jsou zde zcela jiné. Karanténu mají, protože přijeli z rizikové země, nebo byli s někým v kontaktu. Ten, kdo se vrátil z Německa a nemá žádné potíže, jde po 14 dnech do práce a nikdo ho nezkoumá. Není v kapacitách takové lidi vyšetřovat, jsou jich statisíce. Pokud někdo měl jasný kontakt s nakaženým, byl dohledán hygieniky a dostal od nich úřední rozhodnutí, kde je napsáno, že musí být izolován a bude testován.

Nyní se začíná testovat mnohem víc. Kdy je to podle vás vhodné?

Testujeme vzorek z nosohltanu a virus se tam po nákaze musí dostat, množit se a vylučovat. Odběr se proto dělá většinou po týdnu, aby se prokázalo, že k infekci nedošlo.

Do Česka už přišly rychlotest­y. Bude s nimi dle vás testování jednodušší a jak pomůže?

My jsme jich dostali už tři tisíce. Chci varovat před přehnaným optimismem, že to zachrání diagnostik­u. Test, který jsme používali a používáme i nyní, je citlivý a zjišťuje přítomnost viru. Kdežto rychlotest­y stanovují až protilátky, které si pacient vytvoří proti viru, a to samozřejmě chvíli trvá. Když uděláte rychlotest velmi brzy, je negativní, a přesto se koronaviru­s už v těle množí. Průkaznost protilátek je možná zhruba až za sedm dní od počátku příznaků. Když se někdo otestuje brzy, může být falešně negativní. Pokud v testu protilátky budou, je to jasné, protože korovaniru­s se zde nikdy nevyskytov­al a nemohou v těle být někdy z minulosti. Rychlotest je tedy metodou orientační a musí se s ním pracovat

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia