Dnes Prague Edition

Disciplína, nebo zákaz vycházení

Češi porušují zákazy. Vláda varuje, že přitvrdí

- Václav Janouš reportér MF DNES

Od přírodního koupaliště v Litovli, která je v přísné karanténě a nikdo nesmí z města ani do něj vyjma zásobování, vedou přes louku vyježděné koleje k lesu a skrz něj do malé obce Mladeč. To je ale cesta ven – Mladeč je mimo „zakázanou“zónu a lidé vymysleli způsob, jak přísné vládní opatření obejít. Kilometrov­ou polní cestu nikdo nehlídá. Přes hranice se zase dostávají lidé s falešným potvrzením, že pracují v příhraničí. Další lidé nedodržují karanténu a odjíždějí na chaty a chalupy, kde se pohybují mezi místními. A vládě došla trpělivost – pohrozila, že jestli nepřestano­u opatření proti šíření koronaviru porušovat, vyhlásí zákaz vycházení. Nic přísnějšíh­o už neexistuje, protože tím by úplně zastavila život v zemi.

„Viděl jsem i tři auta za sebou, evidentně lidé, kteří se chtěli z Litovle dostat, ale na silnicích by narazili na policejní zátarasy. Je to nezodpověd­né, mohou nakazit další a není divu, že tady mají lidé strach,“popisuje obyvatel Mladče a ukazuje snímky aut, která stihl vyfotit.

Další svědectví o tom, jak lidé příkazy vlády nerespektu­jí, jsou z hraničních přechodů. Přes ně smějí ti, kteří mají potvrzení od zaměstnava­telů, že pracují do sto kilometrů daleko v cizině. A tak si Češi vyrobili falešná. „Nemáme možnost to ověřit, ukážou prohlášení s názvem fabriky a razítkem,“říká policista sloužící na hraničním přechodu.

Pendleři jsou tak nyní jednou ze skupin, která pro šíření koronaviru může být nejrizikov­ější. Pro představu – na jihu Čech je aktuálně dvaadvacet nakažených, polovina jsou lidé dojíždějíc­í za prací do zahraničí. „V Čechách používáme roušky, v Německu to všichni podceňují, naopak se nám smějí. Ve fabrice dokonce nechtějí, abychom je nosili, aby se prý nešířila panika,“popisuje jeden z pendlerů, který jezdí denně k německému Freyungu. Vláda proto překračová­ní hranic zpřísnila – každý, kdo pojede ven a zpět, dostane doklad s razítkem.

Podle jihočeskýc­h politiků je však takové opatření málo. Právě oni už několik dnů požadují od vlády, aby pendlerům zakázala do práce za hranicemi jezdit úplně. To samé požaduje od včerejška i Plzeňský kraj. „Navíc sami pendleři se nám ozývají s tím, že mají obavy o své zdraví a byli by rádi, kdyby toto opatření bylo přijato centrálně,“řekla hejtmanka Ivana Stráská.

Pro pochopení – lidé zaměstnaní v příhraničí čekají, až o tom, že nemohou jet do práce, rozhodne vláda nebo až jejich fabriku majitel uzavře, protože věří, že v tu chvíli dostanou kompenzaci ušlých výdělků. „Naše fabrika už zavřela a jsme doma za 85 procent platu. Ideální,“popsal Tomáš P. z Českých Budějovic, který je zaměstnaný v Rakousku.

Současně mnozí lidé stále nedodržují ani nejzákladn­ější nařízení – chránit si ústa a nos rouškou, respirátor­em, šálou nebo šátkem.

Strážníci v Děčíně už včera dali pokutu dvěma lidem, kteří šli po ulici bez ochrany obličeje. Každému deset tisíc korun.

„Ukážou prohlášení s názvem fabriky a razítkem. Nemáme, jak to ověřit.

Pro změnu pražští strážníci přistihli za první den platnosti celostátní­ho zákazu vycházení bez roušky třináct set lidí, kteří se jím neřídili.

Prvních čtrnáct lidí za to čeká pokuta ve správním řízení, kam je poslali městští policisté. První přistižené poslali do správního řízení i hygienici.

Nejčastěji jde o lidi, kteří se vrátili z rizikových oblastí, jako je Itálie, a nedodrželi čtrnáctide­nní karanténu, šli do práce nebo se volně pohybovali na veřejnosti.

„Na pokuty nemáme kapacitu“

Hygienici ale přiznávají, že nyní nemají kapacitu na to, aby mohli dohlížet na dodržování karantény. „Není to myslitelné, je to prostě na odpovědnos­ti každého. Když někdo nebude karanténu dodržovat, musí si uvědomit, že ohrožuje všechny okolo, pokud by byl pozitivní na nemoc COVID–19,“varuje jeden z hygieniků.

Ti po celé zemi evidují denně stovky telefonátů, kdy lidé hlásí své sousedy,

stejně tak volají i policistům nebo často lékařům, aby si ověřili zda soused „má být doma“.

Náměstek ministra zdravotnic­tví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula proto varoval, že pokud lidé karantény nezačnou dodržovat, přijde zákaz vycházení.

„Je to naprosto limitní opatření a já doufám, že jsme mu hodně daleko, ale je to model, který byl použit například v Číně. Už se nechodí ani do práce, nejezdí městská hromadná doprava a na nákup potravin se jde jen některý den,“přiblížil takový stav Prymula.

Naopak zopakoval, že o plošném uzavření Prahy nyní krizový štáb neuvažuje. Už proto, že po zkušenoste­ch z Litovle a okolních obcí, které jsou od pondělí v karanténě a zcela izolované, ví, že zajistit zásobování a fungování místních podniků je pak velmi složité.

Nad Litovlí létají drony

Dohled už ale zpřísnila policie – například nad Litovlí začaly létat policejní drony i vrtulník, který ze vzduchu dohlíží, zda lidé neobjížděj­í policejní zátarasy. Poté, co MF DNES na jednu z únikových tras přes obec Mladeč upozornila, postavila vojenská policie na místo hlídku. A znovu vyzvala lidi, aby dodržovali karanténu.

Na vládu i policii se navíc obrátili starostové některých obcí, aby apelovala na ukázněnost chalupářů, kteří k nim mají o tomto prvním víkendu v nouzovém stavu přijet. „Nehodláme kontrolova­t, jestli má někdo v kufru motyčku a jídlo na tři dny. Pokud musíte na chalupu, jeďte. Ale nechoďte mezi místní, dodržujte nařízení vlády a neohrožujt­e sebe ani ostatní,“napsala policie na Twitteru. „Opatření vlády mají jediný smysl – na maximum omezit mezilidský kontakt. Prosím používejte selský rozum,“apeloval znovu ministr vnitra Jan Hamáček.

Ústřední krizový štáb v pondělí vyhodnotí dosavadní opatření a jejich účinnost, zároveň by měl představit odhady, jak se bude pandemie koronaviru v dalších týdnech vyvíjet. Velmi pravděpodo­bně přijme vláda další opatření.

Jak dopadnou Němci

Reagovat bude také podle vývoje v okolních zemích. Bavorsko od soboty omezuje volný pohyb lidí, ti se budou muset chovat podobně jako Češi – měli by zůstat doma a vycházet jen v nejnutnějš­ích případech pro nákup potravin, léků či drogerie. Zakázané jsou hromadné akce a je omezen provoz restaurací, které budou smět jídlo vydávat jen přes okénko.

Šoféři kamionů či dodávek, kteří se vracejí z Německa, si často stěžují na to, že přístup lidí k pandemii je za hranicemi velmi laxní.

„Vidíte tam minimum lidí v rouškách, nám se akorát vysmívají a ani policisté je nemají. Spousta Čechů s menšími dodávkami neodpočívá a nespí na klasických dálničních odpočívadl­ech, ale sjíždějí z dálnic k městům, kde si najdou nějaké místo na okraji. Nechtějí používat společné toalety a být na parkovišti, kde jsou desítky lidí,“řekl provozovat­el autodoprav­y Jan Štěpánek z Českého Krumlova.

 ??  ??
 ??  ?? Vydržet! Zůstat doma, zabavit se čtením, televizí, počítačem nebo domácími pracemi – a vyhnout se nákaze. Ilustrační foto: Reuters
Vydržet! Zůstat doma, zabavit se čtením, televizí, počítačem nebo domácími pracemi – a vyhnout se nákaze. Ilustrační foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia