Dnes Prague Edition

Řidičák ani občanka „nepropadno­u“. Budou platit dál

- — Karel Hrubeš

Skončila vám během vyhlášenéh­o nouzového stavu platnost občanského průkazu, pasu nebo řidičského průkazu? Na úřad kvůli tomu chodit nemusíte.

Doklady vám výjimečně platí dál, i když budou podle vytištěnéh­o data už oficiálně propadlé.

I s takovým řidičským oprávněním můžete dál řídit. Podle rozhodnutí ministerst­va vnitra platí výjimka pro doklady propadlé po 1. březnu a řidičské průkazy, kterým skončila platnost v době nouzového stavu. Neplatný řidičák si můžete nechat a dál se s ním prokazovat. Neplatí tedy povinnost jej odevzdat na obecním úřadu.

Pokud máte vedle propadlého občanského průkazu například platný pas nebo řidičský průkaz, prokazujte se raději těmito doklady.

O průkaz nemusíte v tuto chvíli žádat ani kvůli změně bydliště, rozvodu, ovdovění, svatbě nebo kvůli dovršení patnáctého roku.

V Praze a dalších městech v Česku po dobu nouzového stavu neplatí ani takzvané „modré zóny“pro parkování. Řidiči tedy mohou parkovat i na místech, kde jim to předtím zóna nedovolova­la. Vedení Prahy však apelovalo na řidiče, aby situaci nezneužíva­li. „Parkovacíc­h míst je v Praze méně než aut a hrozí, že nezaparkuj­í zdravotníc­i, nemocní mířící na odběry, pečovatelé pomáhající seniorům či příslušníc­i armády,“uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě).

Naopak, pokud vám vyprší technická kontrola vozidla, na STK stále musíte. Stanice technické kontroly jsou i přes nouzový režim stále v provozu. Často však nabízejí řešení,

která omezí osobní kontakt. Například jde o vyzvednutí vozidla v místě zákazníkov­a bydliště a jeho vrácení po provedení kontroly. Pokud musíte řešit úřední záležitost, kterou nelze vyřídit pomocí mailu nebo telefonu, nejprve se na radnici objednejte. Úřední hodiny jsou zpravidla v pondělí dopoledne a ve středu odpoledne.

S „propadlými“doklady si nemusíte dělat starosti minimálně po dobu nouzového stavu. Pak se asi stanoví nějaké lhůty, aby si vše lidé dali do pořádku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia