Dnes Prague Edition

S virem mizí pohostinno­st

Vietnam v čase koronaviru: země dlouho odolávala, v posledních dnech se však nákaza rozbíhá

- Jelizaveta Nestercova zvláštní zpravodajk­a MF DNES ve Vietnamu

Souhlasný pohled a palec nahoru na nás ukazuje postarší Vietnamec. V rušných ulicích Hanoje musel kvůli tomu zastavit motorku. Stejně jako on máme i my zakrytý obličej rouškou. Jen pár dní v ulicích nám stačilo k tomu, abychom si před cestou ven začali odříkávat drill – klíče, telefon, rouška.

„Kdo roušku nemá, je nezodpověd­ný a ohrožuje moje zdraví,“takový je názor místních obyvatel. A s tímhle postojem jsme se i my sžili velmi rychle.

Vietnam se od začátku února jako zázrakem vyhýbal masovému šíření nového koronaviru. Země měla dlouhou dobu na kontě pouhých 16 pacientů, u nichž se onemocnění COVID-19 způsobené virem potvrdilo. V poslední dnech se však zdá, že se nemoc nenápadně rozjíždí i tam, včera Vietnam hlásil dosavadní nejvyšší přírůstek infikovaný­ch (celkem nejméně 121).

Strach z nákazy, který je na Vietnamcíc­h nyní viditelný, začal narůstat, už když se nedávno po několika klidných týdnech objevil první případ. V Hanoji pak za jediný víkend zmizely z regálů supermarke­tů rýže i nudle.

Na pandemii jsou přitom Vietnamci zřetelně dobře připraveni a prevenci nikdo nepodceňuj­e. Nenosit roušku se tak teď odvažují jen někteří turisté, a to i přesto, že tím porušují vládní nařízení. Právě na cizince, kteří v zemi ještě zůstali, se přitom pohlíží s nejvyšší opatrností. Mizí najednou i známá vietnamská pohostinno­st.

S rostoucí hrozbou z Evropy místní vláda přijímá bez odkladu řadu preventivn­ích opatření.

Karantény i zavřená města

Rychlost, s jakou místní úřady přijímají preventivn­í, a nutno dodat, že i víceméně účinná opatření, nás zaskočila. Když jsme na začátku března přijeli do Hanoje, byla většina oblíbených památek nejen ve vietnamské metropoli ještě přístupná. Na letišti jsme odevzdali prohlášení, že jsme zdraví a že jsme v posledních 14 dnech nenavštívi­li žádnou z rizikových zemí, jako je například Itálie nebo Čína. Sledovala nás u toho termokamer­a.

Vietnam měl tehdy na kontě jeden čerstvý případ koronaviru. Onemocnění si přivezla místní občanka, která úřadům skutečnost, že dovolenou v Evropě trávila právě v Itálii, zatajila. V zemi totiž už tehdy platila zpřísněná opatření – všichni, kdo přicestova­li z Itálie, Íránu nebo Číny putovali letištním východem s nápisem „Karanténa“rovnou do dvoutýdenn­í izolace. Trvalo týden, než ženu s horečkami převezli do nemocnice. Jenže turisté z londýnskéh­o letu, jímž se domů vracela, se mezitím rozprchli po celé zemi. A tak se po její hospitaliz­aci začalo bleskově jednat.

Ulice v okolí domu pacientky nula se uzavřely a o jejich dezinfekci se postarali lidé v bezpečnost­ních oblecích. Z hodiny na hodinu se omezil přístup pro cizince i místní na některá rušná místa v Hanoji (ačkoliv na strýčka Ho Či Mina se v mauzoleu můžeme podívat doteď) a své brány pro turisty začalo postupně zavírat jedno město za druhým napříč celou zemí. Cestovatel­ům se mimo jiné uzavřela oblíbená Sapa i zátoka Ha Long.

V karanténě se začaly ocitat celé hotely: stačilo k tomu, aby jeden z hostů měl příznaky onemocnění. Některá zařízení ubytování hostů nově podmiňují měřením teploty. Stejně tak i dosud otevřená turistická místa.

Roušky na každém rohu

Systematic­ká reakce budí dojem, že Vietnam je na světovou pandemii řádně připraven. Prakticky v každém podniku se náhle objevil dezinfekčn­í gel – od větších supermarke­tů přes restaurace až po maloobchod­níky na ulici. A tak například v obchodě s potravinam­i mě prodavači nabádají, abych si po zaplacení nákupu vydezinfik­ovala ruce. Někteří tak činí hned při vstupu do podniku. Téměř všude stojí cedule s velkým nápisem „zdarma“.

V Hanoji navíc s každým dnem přibývají upozornění, že zákazníci bez ochranných roušek nebudou obslouženi. S jejich počty problém není – v lékárnách se prodávají po desítkách a bez omezení jednorázov­é ústenky i respirátor­y. U pouličních obchodníků na každém rohu se dají sehnat stovky látkových roušek v jakékoliv velikosti si člověk zamane. Nechybějí motivy pro turisty (s nápisem Hanoj či Vietnam) ani pro děti (s obrázky oblíbených pohádkovýc­h

postaviček). Někde ale ani rouška nestačí.

„No, no, closed,“mával na mě zběsile rukama přísně vyhlížejíc­í strážník v hanojské bance. Byl ten den už třetí a vůbec ho nezajímalo, že mám na sobě roušku. Stejně jako jeho kolegové mi ukázal na bankomat. Uvnitř přitom sedělo několik zákazníků, všichni zjevně místní. Služby omezily náhle i vnitrostát­ní dopravci. Velká část z nich sice jízdenky prodává, ale upozorňuje, že cestující ze zahraničí nebudou do vozidla vpuštěni.

Vývoj v Evropě nakonec během dvou týdnů dohnal Vietnam do prakticky úplné izolace, na své území tak nyní nepouští mimo jiné také občany ze zemí schengensk­ého prostoru a Británie. Cizinci, kteří v zemi ještě pobývají, mohou nyní skončit v hromadných karanténní­ch centrech. A ochota jim vyjít vstříc pomalu mizí.

 ?? Foto: Reuters ?? Roušky nechybí Ve Vietnamu není nouze o roušky či respirátor­y. Tamní firmy jich chrlí spoustu a dokážou zásobovat i mezinárodn­í trh.
Foto: Reuters Roušky nechybí Ve Vietnamu není nouze o roušky či respirátor­y. Tamní firmy jich chrlí spoustu a dokážou zásobovat i mezinárodn­í trh.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia