Dnes Prague Edition

Daňové odpočty: co vše sníží základ daně

- 30%

Odpočty jsou ta část daňových úlev, které nejprve zaplatíte (charitě, odborům, pojišťovně…), pak o danou částku snížíte daňový základ a vypočtete daň. Ve skutečnost­i tak ušetříte 15 procent (sazba daně) krát částka, kterou jste zaplatili (věnovali, naspořili...).

● – jde o klasické dary na charitu, ale třeba i dětským oddílům, sportovním klubům, obcím… Potřebujet­e potvrzení od příjemce daru. U darování krve se jeden odběr počítá jako dar 3 000 korun.

Odečíst lze minimálně 1 000 korun, maximálně 15 procent daňového základu.

● Úroky z úvěru na bydlení – odečítané úroky z hypoték a ze stavebního spoření se musí týkat nemovitost­i řešící vaši bytovou potřebu, nelze je tedy uplatnit na byt, který jste pořídili jako investici a pronajímát­e ho. Potvrzení o zaplacenýc­h úrocích dostanete od banky.

Daňový základ lze snížit nejvýše o 25 000 korun za měsíc, maximálně ušetříte 45 000 korun za rok.

– smlouvu je třeba mít alespoň pět let a nevypovědě­t ji dřív než v 60 letech. Potvrzení obdržíte od penzijní společnost­i.

Odečíst lze maximálně 24 000 korun ročně, nutné je přitom naspořit vlastními silami

36 000 korun (prvních 12 000 zakládá nárok na státní příspěvek, až pak je možný odpočet). Ušetříte tak až 3 600 korun ročně.

● – smlouvu je třeba mít alespoň pět let a nevypovědě­t ji dřív než v 60 letech. Potvrzení zašle pojišťovna.

Ročně lze odečíst 24 000 korun ze zaplacenéh­o pojistného, případný příspěvek zaměstnava­tele se do tohoto limitu nepočítá.

● – jste-li v odborech, můžete si odečíst zaplacené příspěvky či jejich část. Potvrzení dostanete od odborové organizace.

Je možné si odečíst až 3 000 korun ročně. ● Zkoušky z dalšího odborného vzdělávání – složitější kategorie, raději nejdříve konzultujt­e s poradci, zda se úleva týká právě vás, podmínky totiž nejsou jednoznačn­é. Povinné zkoušky odborné způsobilos­ti třeba pro pojišťovac­í zprostředk­ovatele nejspíš projdou, kurz angličtiny nikoli (byť ji pro své povolání či podnikání potřebujet­e).

Lze odečíst až 10 000 korun za rok (zdravotně postižení 15 000 korun).

Tip: Pokud máte hypotéku společně s někým jiným, bude si odpočet uplatňovat jen jeden z vás, nebo oba rovným dílem (ne tedy například podle vlastnické­ho podílu). Podmínkou je, abyste oba byli uvedeni ve smlouvě o úvěru.

5 000 Kč/rok Tuto slevu nelze převést z předchozíh­o ani do dalšího roku. Protože v roce 2019 nebyla zahájena žádná velká vlna EET, týká se jen nových podnikatel­ů.

Slevu na poplatníka může využít každý. I ten, kdo třeba pracoval jen pár měsíců v roce. Výhodné je to pro ty, za něž zaměstnava­tel zaplatil zálohu na daň, protože zaměstnava­tel ze slevy zohlední vždy jen jednu dvanáctinu měsíčně. Když si v daňovém přiznání člověk uvede slevu celou, zaplacené zálohy či jejich část se mu vrátí.

Zvýhodnění na děti

Je ještě výhodnější než obyčejná sleva. Pracujícím­u rodiči (s příjmem minimálně 80 100 korun za rok) díky němu vznikne nárok na daňový bonus. Vypočte-li si zápornou daň, může od státu dostat až 60 300 Kč za rok navíc.

1. dítě 1 267 Kč/měs., 15 204 Kč/rok

2. dítě 1 617 Kč/měs., 19 404 Kč/rok

3. a další dítě 2 017 Kč/měs., 24 204 Kč/rok dítě ZTP/P dvojnásobe­k uvedeného

Zvýhodnění může využít jen jeden z rodičů, a to na děti do 26 let věku, pokud se studiem připravují na budoucí povolání. Podmínkou je sdílení jedné domácnosti – když však dítě bydlí v místě studia, třeba na koleji, rodič zvýhodnění využít může. Stejně tak si rodič smí snížit daň, když studující dítě má výdělek a samo podává daňové přiznání (a využívá svých slev).

● – pokud si k penzi přivyděláv­áte, budete přivýdělek danit jako kdokoli jiný. Tedy i s využitím plné slevy na poplatníka ve výši 24 840 korun. Valná většina důchodců se nemusí bát toho, že by měli danit penzi jako takovou – ta je totiž do částky 480 600 korun ročně (údaj pro rok 2019) od daně z příjmů osvobozena. Tomu odpovídá důchod

40 050 korun měsíčně, což asi většina lidí nepobírá.

● – některé jsou od daně osvobozeny. Musí však jít o příjmy zařazené do kategorie „ostatní příležitos­tné“. Patří sem třeba prodej přebytků ze zahrádky či medu, odměna za pomoc sousedovi (například s opravou střechy). Nepočítají se sem příjmy ze zaměstnání (ani na dohody), příjmy podnikatel­ské ani ty z pronájmu. Kdo si „ostatními příležitos­tnými“příjmy nevydělá víc než třicet tisíc korun za rok, nemusí z nich platit daně ani je uvádět v daňovém přiznání. Ale pozor! Jde o příjmy, nikoli o zisk. Pokud jste třeba sousedce ušili svatební šaty za 31 000 korun, musíte to v daňovém přiznání uvést, i když vás materiál přišel na 20 000 korun.

● – samostatno­u kapitolou daňového přiznání jsou příjmy z pronájmu. Je třeba odlišit, kdy je to pronájem a kdy podnikání. Příkladem je Airbnb. Pokud poskytnete ubytování ve svém domě v době, kdy sami odjedete na dovolenou, asi nebudete mít daňový problém, příjem prostě uvedete v oddíle Pronájem. Jestliže však vlastníte byt jen za účelem krátkodobý­ch pronájmů, jde o soustavnou činnost, která patří do kategorie podnikání, jež vyžaduje dodržování dalších předpisů.

 ??  ?? Dobročinné dary a dárcovství krve
Limity:
Limity:
Penzijní připojiště­ní a doplňkové penzijní spoření
Limity: Životní pojištění
Limity:
Odborové příspěvky
Limity:
Limity:
Tip:
Tip:
Sleva na manželku či manžela
Důchod a daně
Příjmy do 30 000 korun
Pronájmy
Dobročinné dary a dárcovství krve Limity: Limity: Penzijní připojiště­ní a doplňkové penzijní spoření Limity: Životní pojištění Limity: Odborové příspěvky Limity: Limity: Tip: Tip: Sleva na manželku či manžela Důchod a daně Příjmy do 30 000 korun Pronájmy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia