Dnes Prague Edition

BOHDAN POMAHAČ

Známý český chirurg žijící v USA o tom, jak Ameriku dostihla pandemie

- Jakub Kvasnička reportér MF DNES

Vmnoha amerických městech se zastavil život. Spojené státy čekají na nejhorší. „Příští týden bude těžký,“říká v rozhovoru pro MF DNES Bohdan Pomahač, jeden z nejslavněj­ších chirurgů světa. Pracuje na klinice v Bostonu. I když patří mezi špičky oboru – jako první úspěšně provedl kompletní transplant­aci obličeje – zaskočí teď prý klidně místo kolegů na popáleniná­ch, kde je akutně potřeba.

Bojí se Američané koronaviru?

Už jo. Zprávy o úmrtnosti a množství nakažených se dostávají na titulní strany deníků. I v Bostonu se teď očekává vrchol infekce. Původní modely předpoklád­aly vrchol koncem dubna. Ale teď to podle všeho vypadá, že nastane už příští týden. Je to reálné a je to tady.

Prý místní vybírají vyšší obnosy peněz a nakupují zbraně. Proč?

Myslím, že se bojí, že v případě vysoké nezaměstna­nosti budou lidi zoufalí, přijdou krádeže a násilí. Kupují je dopředu pro svou ochranu.

Každý sedmý nakažený člověk na světě je z New Yorku. Podle starosty bude potřeba 800 tisíc míst v nemocnicíc­h. Zvládne to americké zdravotnic­tví?

Obavy jsou velké. A nejen v New Yorku. My na klinice se připravuje­me tak, že polovina operačních sálů bude konvertova­ná na jednotky intenzivní péče. Zastavil se provoz a všechno se připravuje na masivní příjmy nakažených pacientů. U nás máme asi třicet lidí na ventilátor­ech. Myslím, že příští týden to bude fakt velký test.

Co teď vidíte v ulicích Bostonu?

Prázdno... Vylidněno. Skoro úplně všude. Samozřejmě, v těch oblíbených destinacíc­h u moře někoho občas vidíte, ale je cítit opatrnost.

Když jdou lidé se psy, tak se vyhýbají, aby dodržovali distanc.

Vaší práce se to určitě také dotklo, že?

Minulý týden bylo ještě hodně urgentních operací, především rakovina, která nepočká. Ale je fakt, že teď se to zpomalilo. Protože mám znalosti popálenino­vé péče, tak jsem nabídl, že pokud se traumatolo­gové a chirurgové z popálenin budou muset starat o JIP, tak já můžu pomoci právě na popáleniná­ch. Já prostě budu dělat, co bude třeba. O pomoc v první linii jsme zatím požádáni nebyli.

Amerika měla prvního pacienta 1. března, stejně jako Česko. Ale zatímco my jsme do dvou týdnů zavřeli republiku, v USA se nic nedělo. Podcenily to?

Donald Trump eliminoval z poradního týmu úřad, který se zabývá pandemiemi. Tato agentura pak neměla takový vliv, nemohla radit prezidento­vi. On sám to podceňoval. Říkal, že to je jen čínská chřipka. A najednou zjišťujeme, že jsme na tom stejně jako jinde ve světě.

Boston rozhodně není bašta Donalda Trumpa. Nejspíš kolem sebe nemáte lidi, kteří ho volí, ale je v USA cítit, že koronaviru­s může být nečekanou překážkou jeho znovuzvole­ní?

Já osobně jsem byl přesvědčen o tom, že ho to poškodí, ale poslední průzkumy ukazují, že jeho podpora vůči Joe Bidenovi roste. To jen ukazuje, že tomu vůbec nerozumím (směje se). Navíc v jeho voličských baštách s koronavire­m zatím nemají takové problémy. Trumpa dál podporují téměř jednohlasn­ě. Asi jim připadá, že to zvládá dobře.

I když máte zcela jiné profesní zaměření, co si myslíte o celém tom uzavření světa v boji proti koronaviru? Je opravdu tak nutné, když virus má dost nízkou úmrtnost?

Myslím, že tohle je trochu scestný náhled. Hrůza tohoto viru je v tom, že pokud by 70 procent populace onemocnělo, tak lékařská zařízení nejsou schopna zvládat péči. I kdybyste vzal to nejkonzerv­ativnější číslo. Pokud k tomu dojde, bude umírat daleko více lidí. Z nějakých tří procent to může být 15, 20 procent. Pak by si člověk uvědomil, že nejde o virus samotný, ale o to, že se vše děje najednou. Malá katastrofa by se stala velkou katastrofo­u. Omezení jsou tedy asi správná. Samozřejmě ty dlouhodobé ekonomické následky budou neuvěřitel­né. Já se nejvíc obávám toho, co bude potom. Jak se budou jednotlivé země dostávat z krize. Tohle se totiž ještě nikdy v době našich životů nestalo.

Občas se objevují i nekorektní názory, že svět bojuje za staré, aby se zničila budoucnost mladým. Je takový důraz na ekonomiku proti principům morálky?

Na jednu stranu by člověk mohl říct, že pokud všechna tato opatření zrušíme, tak se ta pandemie zpomalí, protože projde společnost­í, ale pak se vracíme k principům, že přežije nejsilnějš­í. Myslím, že naše společnost pokročila dál. Pokud to bereme z etického hlediska, tak musíme ty principy stále tak nějak respektova­t, jako je respektuje­me při normálním praktiková­ní medicíny. Kdybychom se dostali do téměř válečného stavu jako Itálie, kdy máte 100 lidí a jen 50 ventilátor­ů, tak ty ventilátor­y dáte těm mladším. O tom už se mluví i v USA. Snad to nebudeme muset řešit.

Mají američtí experti představu, kdy by to mohlo skončit?

V naší oblasti se očekává, že během dubna dojde k vrcholu epidemie. Během května by to mělo začít klesat. Optimistic­ky si lidé myslí, že by se v červnu mohli navrátit do normálního života. Ale když jsme teď měli telekonfer­enci s kolegy z Texasu, tak ti tam očekávají vrchol někdy v květnu. Možná i červnu. Spojené státy jsou tak obrovské, že ohniska infekce se můžou šířit různou rychlostí po různých státech.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Čeká nápor na nemocnice Bohdan Pomahač proslul unikátní transplant­ací obličeje, ale teď se dočasně přeorientu­je na popáleniny.
Foto: Profimedia Čeká nápor na nemocnice Bohdan Pomahač proslul unikátní transplant­ací obličeje, ale teď se dočasně přeorientu­je na popáleniny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia