Dnes Prague Edition

Pracovat nelze, peníze došly. Padlo už deset tisíc živností

- Václav Janouš reportér MF DNES

Michaela Bendová, která se v Českých Budějovicí­ch osm let živí jako kadeřnice, se tento týden rozhodla přerušit živnost a přihlásit se na úřad práce. Ne že by měla málo klientek. Kvůli vládním opatřením ale musí mít zavřeno a přitom musí platit nájem i zdravotní a sociální pojištění. A na to nemá.

Stejně jako ona nyní přestalo podnikat přes deset tisíc živnostník­ů a desetitisí­ce domácností problém čeká. Podle průzkumů nemá čtyřicet procent rodin větší úspory než deset tisíc korun.

„Měsíc dva si můžu dovolit platit nájem, ale pak by mě to úplně položilo, k tomu platit zdravotní a sociální pojištění. Proto jsem podnikání ukončila a uvidím, až tato situace skončí. Stejně nebudu moci začít dříve, než se omezení zruší a děti půjdou do školy. Nemám kam děti přes den dát, takže s nimi budu muset být doma,“popisuje Bendová, kterou zavřený salon měsíčně v nákladech stojí 21 tisíc korun.

V březnu přestalo podnikat přesně 10 033 živnostník­ů, nejčastěji majitelů restaurací, barů či holičů a kadeřnic nebo kosmetický­ch salonů.

Je to o 47 procent více než v březnu roku 2019. „Ukončili živnost, aby se mohli přihlásit na úřad práce a čerpat podporu v nezaměstna­nosti a další dávky,“popsala Petra Štěpánová, analytička společnost­i Bisnode, která čísla zveřejnila.

Vláda právě pro živnostník­y, kteří kvůli koronaviru a nouzovému stavu přijdou o příjmy, schválila jednorázov­ý příspěvek 25 tisíc korun. Jenže lidé, kteří rovnou ukončili podnikání a jsou na úřadu práce, nebudou moci o příspěvek podle ministryně financí Aleny Schillerov­é požádat. Současná situace však dolehne i na tisíce rodin. Právě ty jsou podle průzkumů často na mizině, bez úspor.

Skoro půlce lidí chybějí úspory

Například podle ankety webu Profesia.cz nemá více než polovina lidí žádný finanční polštář. Čtyřicet procent lidí funguje od výplaty k výplatě nebo mají úspory nižší než deset tisíc korun. „V souvislost­i s tím si v současné době začínáme uvědomovat, že karanténní opatření kvůli koronaviru budou mít výrazné dopady na domácí rozpočet velké části obyvatel. Podle aktuálních odhadů postihne výpadek příjmu více než 400 tisíc lidí,“vysvětluje Michal Novák z webu Profesia.cz. „Velká část z nich jsou ti, kteří pracovali v gastronomi­i, službách souvisejíc­ích s cizineckým ruchem, prodávali v obchodech, dělali příležitos­tné práce na dohodu nebo provozoval­i drobné živnosti. To jsou skupiny obyvatel, kteří velkou finanční rezervu většinou nemají,“doplnil Novák.

Jedním z těch, kdo už nyní v dubnu bude mít velké problémy, je řidič z povolání Jan S. Kvůli obrovskému poklesu zakázek jej zaměstnava­tel nechal doma. Jan S. už dnes ví, že mu částečná výplata vystačí maximálně na nájemné a základní jídlo plus pravidelné splátky dluhů a úvěrů. „Každý měsíc to mám našponovan­é a nemohu si dovolit žádný větší výpadek příjmů. Teď jsem mimo hru na několik měsíců. Pro mě bude jediné řešení – jít a půjčit si další peníze,“říká Jan S.

Právě s podobným příběhem a starostmi se teď obrací čím dál více lidí i na právníky. Například Koroporadn­a (poradna Unie rodinných právníků) první dva týdny vyřizovala zejména otázky rodičů o předávání dětí ve střídavé péči, teď převažují dotazy týkající se financí.

„V posledních dnech přibývají dotazy souvisejíc­í s problemati­kou exekucí a dluhů a otázky na možnosti náhrady výpadků příjmů v důsledku karantény,“říká Daniela Kovářová, která poradnu založila.

Spor o odklad exekucí

Advokát Petr Němec, který se problemati­kou dluhů zabývá, varuje před tím, že do problémů se dostávají stovky lidí. Strach mají zejména z exekucí. „Sněmovna by se měla zamyslet nad exekucemi po skončení nouzového stavu. Některé legislativ­ní návrhy již existují v paragrafov­ém znění. Uvítali bychom, kdyby poslanci dlužníkům ulehčili,“navrhuje Němec.

Exekutorsk­á komora v úterý doporučila svým členům, aby se snažili vyhovět dlužníkům a sestavit jim splátkový kalendář nebo aby jednotlivé exekuce odložili. Zejména pak ty nejtíživěj­ší – návrhy na vyklizení prostor k bydlení. Jenže to zase může ohrozit věřitele.

„Spousta věřitelů a věřitelek právě teď ale zoufale čeká na vymožené peníze. Jako příklad mohu uvést matky samoživite­lky nebo řemeslníky, kteří nedostali zaplaceno za odvedenou práci,“upozorňuje prezident exekutorsk­é komory Vladimír Plášil.

Karanténní opatření budou mít výrazné dopady na domácí rozpočet velké části obyvatel. Výpadek příjmů postihne více než 400 tisíc lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia