Dnes Prague Edition

Virus vyřadil letadlovou loď

Obří atomové plavidlo USA vyřazeno koronavire­m: nový problém pro stratégy

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Právě se stalo něco nemyslitel­ného. Za studené války to jistě plánovali Sověti, teď Číňané. Ale to, co měly zařídit ponorky či letadla s řízenými střelami za miliardy, dokázal úplně jednoduše koronaviru­s.

Americká jaderná letadlová loď Theodore Roosevelt hlásí „zásah, potopeno“. Je vyřazena ze služby. Dostal ji virus.

Plavidlo dlouhé skoro jako polovina Václavskéh­o náměstí, které nese obrovskou ničivou sílu 90 letadel a vrtulníků, loď, která je chráněna flotilou plavidel a jež se zúčastnila řady válek od studené přes Irák až po mise proti pirátům a která přežila srážku s jiným plavidlem, ochromili nakažení námořníci.

Teď musela narychlo přerušit misi v západním Pacifiku, kde se Američané přetahují s Čínou a po očku hledí i na Severní Koreu. Kotví na ostrově Guam, paluby i ubikace jsou skoro vymetené. Probíhá dezinfekce. A posádka je v karanténě, z toho velká část na břehu.

Osud lodi Roosevelt, jež patří mezi plavidla, s jejichž pomocí Amerika prosazuje svoji moc takřka na všech místech glóbu, ukázal, že v časech koronaviru je zranitelná i síla, jíž není na světě rovno.

A najednou je tady otázka: Kdo je vlastně v tuto chvíli hlavní protivník? Ten klasický z tajných operačních plánů, nebo mikroskopi­cký koronaviru­s? Je nyní hlavní příprava na válku, nebo na koronaviru­s?

Vojenští stratégové najednou musí řešit problém, který před stoletím dělal nečekané vrásky i generálům první světové války. Španělská chřipka tehdy v posledním roce bojů vrhla mezi zákopy hodně divokou kartu: bojeschopn­ost ztrácely celé jednotky, španělská chřipka je občas uváděna i mezi důvody, proč Německo nedotáhlo letní ofenzivu, při níž visel osud Spojenců pár měsíců před koncem bojů na vlásku.

Na lodi Theodore Roosevelt to přitom začalo tak zlehka. Asi by nikdo neřekl, že takový kolos mohou ohrozit tři kašlající námořníci.

Ale stalo se. Zatím není jasné, jak se tam virus dostal, protože loď vyplula 19. ledna z kalifornsk­ého San Diega. Ale všechno směřuje k Danangu, vietnamské­mu přístavu (a největší americké základně v časech vietnamské války), kde Roosevelt v březnu vykonal návštěvu. Zrovna v té době tam byly hlášeny případy koronaviru.

V úderné skupině vedené Roosevelte­m

byl raketový křižník a čtyři raketové torpédobor­ce. Virus ale pronikl i přes tuto hradbu. Nakaženo je zatím asi sto členů z téměř pětitisíco­vé posádky.

A tak je nyní 2 700 námořníků, letců a námořních pěšáků vyloděno na souši, stráví karanténu v hotelích na guamských plážích. Celkem jich tam nakonec budou čtyři tisíce. Zbytek musí na lodi zůstat. Jsou tam pořád bojová letadla, řízené střely a jaderný reaktor.

Námořnictv­o odhaduje, že Roosevelt bude k použití teprve za několik týdnů a možná i měsíců. Do té doby jako by měl v břiše torpédo, i když je to „jen“virus.

Tahle dlouhá doba vrtá hlavou admirálům i generálům. A nejen těm americkým.

Nebylo to ale první varování, že válčení v časech koronaviru bude hlavně s virem samotným. Před třemi týdny přiměl virus NATO, aby zrušilo největší manévry od studené války: hrozilo, že se nakazí mnoho z 37 000 vojáků. A při plánování se dokonce nakazili vrchní velitel vojsk USA v Evropě a náčelníci štábu německé, polské a italské armády.

Letadlová loď na atomový pohon „potopená“virem, to je ale přece jen větší šok.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Theodore Roosevelt Obří atomové plavidlo americké armády vyřadil koronaviru­s.
Foto: Reuters Theodore Roosevelt Obří atomové plavidlo americké armády vyřadil koronaviru­s.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia