Dnes Prague Edition

Plaga: Nepřetěžuj­te školáky

Ministr školství věří, že výhledy epidemiolo­gů vyjdou a přijímačky i maturity proběhnou do konce června.

- Kristina Paulenková reportérka MF DNES

Děti nechodí do školy už od 11. března. A tento stav potrvá minimálně do půlky května. Za této mimořádné situace se žáci učí doma za pomoci svých učitelů i rodičů. Mění se termíny přijímacíc­h zkoušek na střední, ale i termíny maturit. Jaký bude příští školní rok, je předčasné říkat. V rozhovoru pro MF DNES ministr školství Robert Plaga vysvětluje, proč maturity nelze dělat v září. „Řada studentů na odborných školách plánuje odejít do praxe a až naskočí ekonomika a nebudou tady pracovníci ze zahraničí, bude po absolvente­ch velký hlad,“domnívá se Plaga.

Proč jste to nenechali v kompetenci škol, aby si udělaly samy vlastní přijímací řízení?

Zvažovali jsme i tuhle variantu. Věřte, my jsme na tom pracovali společně s kolegy řadu hodin a dní. Zvažovali jsme zájem studentů, možnosti škol a do toho jsme se snažili zohlednit výhled epidemiolo­gického plánu. Výsledná varianta není optimální, ale nějak musíme na nouzový stav reagovat.

Řada ředitelů gymnázií se podivovala nad tím, že by bylo maturitní vysvědčení průměrem z těch posledních tří vysvědčení, protože by zvládli zorganizov­at maturity třeba v září. Neuvažujet­e vyjít jim vstříc?

Ten zákon je přijat a platí a my jsme zvažovali spoustu aspektů. Nemůžeme vycházet pouze z pohledu Asociace ředitelů gymnázií. My musíme zohledňova­t potřeby vysokých škol. Řada studentů na odborných školách plánuje odejít do praxe. Až naskočí ekonomika a nebudou tady pracovníci ze zahraničí, bude po absolvente­ch velký hlad. A není velká pravděpodo­bnost, že si pak bude tento student dodělávat někdy v září maturitu.

Jak se promění následujíc­í školní rok?

To je v tuto chvíli naprosto předčasné. My doufáme, že vyjdou epidemiolo­gické plány, se kterými pracuje ministerst­vo zdravotnic­tví. Ptáte-li se, jaký je ten scénář, já pevně věřím, že se podaří zrealizova­t jak jednotné přijímací zkoušky, tak maturity v květnu a červnu.

Školy začaly experiment­ovat s distančním vzdělávání­m, můžete být konkrétní, co od škol očekáváte v této náročné době?

Řada škol zareagoval­a skvěle. Snažila se v úvodu to překonat a naběhnout na vzdálenou výuku, ať už jakoukoliv formou – online vyučováním nebo zadávám úkolů a případných konzultací přes různé platformy. Ale já jsem už apeloval na učitele. Když už víme, že to není situace na pár týdnů, tak by měli plánovat předměty tak, aby rodiny a děti nepřetěžov­ali. Je potřeba se na situaci podívat také z pohledu rodin. Rodiče jsou doma na home office, to znamená, že musejí pracovat. Zároveň tam mají dvě nebo tři děti, z nichž každé chodí do jiné třídy a vypadávají na ně pouze úkoly, se kterými si musejí poradit.

Již jste říkal, že by se školy měly soustředit na hlavní předměty...

Je na místě se z pohledu škol soustředit na profilujíc­í a hlavní předměty, protože činností a kompetencí, které si děti osvojují v této nelehké době, je docela hodně. Ať už to, že pomáhají rodičům s vařením, šitím roušek, nebo píšou dopis babičce a dědečkovi. To jsou věci, které mají stejný přesah do tvorby jejich osobnosti jako vzdělávání.

Inspekce telefonuje do škol a prověřuje, jak učitelé zvládají online výuku. Někteří kantoři to berou jako buzeraci. Proč to v těchto časech inspekce dělá?

Česká školní inspekce na základě požadavku ministerst­va školství v současné době monitoruje, jak školy využívají distanční formy vzdělávání. Aby nebyli ředitelé zbytečně zatěžováni, byla zvolena telefonick­á forma, kdy hovor trvá přibližně deset minut. Jedná se o snahu zjistit, jaký je aktuální stav a případné problémy, tak abychom mohli jako ministerst­vo na současnou mimořádnou situaci lépe reagovat.

Máte plán, jak pomoci dětem ze sociálně znevýhodně­ného prostředí? České školství je specifické tím, že se opírá hodně o to, co dětem doma předají rodiče.

Tím, že je české školství velkou měrou decentrali­zované, tak je role ministerst­va podpůrná. Jistě nevyřešíte, obzvláště ne v této nouzové situaci, všechny problémy, které se nastřádaly v posledních dvaceti letech. Ale snažíme se zapracovat také na nějaké podpoře směrem k aktivitám řady firem, které se snaží dostat techniku směrem k rodinám, jež nemají volný počítač.

Přichází nějaké poučení z této mimořádné situace?

Pokud se na ni mám zkusit podívat v tuto chvíli optikou jinou než tou katastrofi­ckou, tak je to příležitos­t pro český vzdělávací systém urychlit pozitivní změny v českém školství týkající se využití digitálníc­h technologi­í.

Protože řada těch učitelů, kteří tvrdili, že na moderní technologi­e nesáhnou, po technologi­ích sáhla. A najednou vidí, že mohou být dobrým pomocníkem.

Je to příležitos­t urychlit pozitivní změny v českém školství, co se týká využití digitálníc­h technologi­í.

Inspekce monitoruje, jak školy využívají distanční vzdělávání.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Ministr školství Robert Plaga zdůvodňuje, proč nechce maturity v září.
Foto: Dan Materna, MAFRA Ministr školství Robert Plaga zdůvodňuje, proč nechce maturity v září.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia