Dnes Prague Edition

Plošné testy Pražanů schválí nejprve etická komise

- — Ivo Horváth

Testováni na protilátky koronaviru ve velkém absolvují lidé z metropole pravděpodo­bně už příští týden.

Podle Aleksiho Šeda, děkana 1. lékařské fakulty UK, je vyšetření pěti tisíc Pražanů ve fázi příprav.

„Mezi testovaným­i by měli být lidé s příznaky i bez nich. Použijí se proto rychlotest­y na protilátky,“vysvětluje ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO).

Ve hře je přitom možnost, že by byli vyšetřeni respondent­i, se kterými již spolupracu­je Český statistick­ý úřad (ČSÚ). „Testování na protilátky u nich může ukázat, že onemocnění COVID-19 třeba i bez příznaků prodělali. A to se dá zjistit i v případě, že o něčem takovém neměli ani tušení,“upřesňuje děkan Aleksi Šedo.

Podle děkana by zdravotníc­i chtěli zjistit – stejně jako to dělají jejich kolegové ve světě – jak je populace koronavire­m promořená. „Zamýšlíme se nad tím, jak vše provést. Postup, který zvolíme, budou muset schvalovat také etické komise,“říká děkan 1. lékařské fakulty Šedo.

K Praze se přidá Olomouc

Na přípravě akce pražská fakulta spolupracu­je i s kolegy z Olomouce, kteří budou ve svém kraji připravova­t souběžně stejný výzkum.

„Jde nám o to, aby výsledky z Prahy i Olomouce byly porovnatel­né i s těmi ze světa,“upřesňuje Šedo.

Situace může podle něj být jinde odlišná nejen kvůli jinému systému zdravotnic­tví, ale také proto, že lidé mají jinou genetiku.

Děkan uvádí, že odběr vzorků pro testování bude technicky jednoduchý. Šedo předpoklád­á, že by se akce mohli chopit dobrovolní­ci z řad studentů. „Velmi důležitý bude také způsob, jakým budou lidé na vyšetření vybíráni. Kdybychom například dali jen výzvu na Facebook, tak by nepřišli senioři,“vysvětluje šéf 1. lékařské fakulty.

Zkreslený by byl i odběr výhradně od těch, kteří cestují metrem.

Na výběru reprezenta­tivního vzorku populace se bude pravděpodo­bně podílet Český statistick­ý úřad. „Vypracoval­i jsme návrh možného řešení za využití modelu stávající sítě respondent­ů, založeného na pravděpodo­bnostním výběru,“upřesňuje mluvčí statistick­ého úřadu Jan Cieslar.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia