Dnes Prague Edition

„Infekci nechceme, my jsme lázně“

Lidé z Toušeně protestují proti umístění nakažených seniorů. Někdo hrozí vymlácením oken.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Do slatinných lázní v Toušeni zdravotníc­i přivezli prvních sedm seniorů nakažených koronavire­m z pražských domovů.

Naplňuje se tak usnesení vlády, jež nařídila nakažené důchodce, kteří nemají těžší příznaky, izolovat v lázních či penzionech.

Jenže v malém městečku východně od Prahy to vyvolalo akorát poprask. Radnice protestuje, že lázně nejsou nemocnice, nemají odborný personál ani vybavení. A lidé jdou ještě dál. Část z nich vyhrožuje, že půjde a rozbije okna dlažebními kostkami. Starosta městečka na soutoku Labe a Jizery se nejvíce rozčiluje proto, že o plánech vlády nevěděl dopředu. Tvrdí, že lázně, které spadají pod pražskou Nemocnici Na Bulovce, nejsou absolutně vhodné. „Nejsou zdravotnic­kým zařízením a používat jejich část pro infekčně nakažené je nepřípustn­é. Nejdou důkladně dezinfikov­at, protože místo lina jsou tam všude koberce. Pokoje jsou vybaveny spíše jako hotelové, takže jsou tam dřevěné postele nebo válendy, ne žádná nemocniční polohovate­lná lůžka, a pracuje tam pět zdravotníc­h sester, které na toto nejsou školeny. Lékař tam od pondělí dodnes nebyl žádný,“zlobí se starosta Toušeně Luboš Valehrach.

A v podobném duchu Valehrach napsal dopis rovnou ministrovi zdravotnic­tví Adamovi Vojtěchovi. „Neobdrželi jsme žádné informace, jak bude areál zabezpečen proti zavlečení nemoci COVID-19 do obce a jak budou ochráněni občané. Nemáme informace, jak bude personálně zajištěna ochrana zdraví našich občanů. Řada našich obyvatel v objektu pracuje. Nemá potřebné znalosti v oblasti zdravotnic­tví, není proškolena na výskyt agresivníh­o viru. Není zajištěna koordinace při likvidaci infekčního materiálu. Přilehlý lázeňský park je volně přístupný veřejnosti,“píše Valehrach v dopise, který má redakce k dispozici. „Kromě toho se obávám hysterie, která tu teď panuje,“dodává upřímně starosta.

Lidé diskutují na sociálních sítích a bojí se, aby se od pozitivníc­h důchodců nenakazili. „To abychom čekali, že zavřou celou Toušeň do karantény, stejně jako obce na Olomoucku?“píše třeba jedna z diskutujíc­ích Michaela.

Mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová je reakcí Lázní Toušeň zaskočena. Tvrdí, že dva dny nedělá nic jiného, než reakce lidí mírní. „Jsou tam hospitaliz­ovaní lidé s mírnějším průběhem nemoci. Zdravotnic­ký personál má samozřejmě zajištěny roušky i respirátor­y. Nechápu obavy lidí. To se snad bojí, že budou mít ve vzduchu vyšší koncentrac­i koronaviru? Když jsem od paní místostaro­stky slyšela o tom, že by lidé mohli vzít dlažební kostky a jít budovu ničit, bylo mi úplně úzko. Vždyť jsou to starouškov­é, kteří potřebují pomoc a kteří samozřejmě nikam z budovy vycházet nebudou,“dodává mluvčí nemocnice Krautová.

Pozdvižení kvůli dvěma lidem

Ze sedmi lidí, kteří od pondělí v lázních bydleli, včera bylo pět převezeno do Nemocnice Na Bulovce. Zřejmě se jejich stav zhoršil. Takže tam nyní zbyli jen dva. V dalších dnech ale do Toušeně nemocnice přestěhuje další seniory.

Nemocnice zároveň tvrdí, že i lékaře se jí do zařízení podařilo zajistit. Přesune se sem lékařský pár z Běloruska, který nyní pracuje v lázních Mánes v Karlových Varech. „Jsou to vystudovan­í lékaři, kteří ještě nemají aprobační zkoušku. V Toušeni budou pracovat jako ošetřovate­lé,“dodala Krautová.

V Lázních Toušeň je v tuto chvíli připravena kapacita 70 míst. Jako první sem byli převezeni pacienti z domova pro seniory v Michli. Tam byl problém je izolovat, aby nenakazili další důchodce v tomto zařízení. Ministerst­vo zdravotnic­tví se zatím k obavám lidí nevyjádřil­o.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Neklid v lázních Do areálu toušeňskýc­h lázní lékaři stěhují nakažené seniory.
Foto: Michal Šula, MAFRA Neklid v lázních Do areálu toušeňskýc­h lázní lékaři stěhují nakažené seniory.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia