Dnes Prague Edition

Malým firmám pomáhá s prodejem chytrá aplikace

- — Martin Petříček

Obchody či hospody musely kvůli pandemii zavřít kamenné prodejny. To dodalo impulz k přesunu zákazníků i obchodníků na internet. Nejde jen o velké hráče, jako je Alza.cz nebo Mall. Díky nové službě se mohou na internet přesunout i menší obchodníci bez vlastního e-shopu.

Jak ukazují statistiky Global Payments, která provozuje platební terminály, maloobchod­ní prodej v březnu kvůli uzavřeným prodejnám propadl téměř o 40 procent. Naopak o čtvrtinu stoupl obrat přes platební bránu, kterou firma provozuje.

Firma teď chce usnadnit situaci obchodníků­m bez vlastního e-shopu. Ve čtvrtek spustila aplikaci GP easy2sell, která jim umožní nabídnout své zboží na sociálních sítích, jako je Facebook nebo Pinterest, nebo skrze platební odkaz. Ten se dá poslat e-mailem, jako SMS zpráva nebo přes další komunikačn­í sítě, jako je například WhatsApp. Zákazník si tam zboží nebo službu vybere a zaplatí kartou online. Zboží mu doveze kurýr nebo ho vyzvedne přímo u obchodníka. Obchodník dostane peníze na účet do dvou dnů. Global Payments ručí za to, že zákazník zboží dostane. Pokud ne, vrátí mu plnou částku, kterou potom bude vymáhat od podnikatel­e.

Aplikace už je k dispozici v obchodě Google Play pro telefony s Androidem, pro iPhony má být k dispozici v následujíc­ích dnech. Je zdarma. Global Payments navíc během epidemie nebo po dobu tří měsíců hradí i všechny karetní poplatky. Po uplynutí této doby bude standardní cena nastavena na 1,49 procenta z objemu.

„Chceme podpořit hlavně malé obchodníky, aby přežili a dokázali svůj byznys rychle a lacino dostat na internet, i když tomu třeba nerozumí,“říká obchodní ředitel Global Payments Stanislav Šmolík.

Podobnou metodu, jak usnadnit malým obchodům cestu na web, sleduje také zakladatel internetov­ého prodejce potravin Rohlík Tomáš Čupr. Rozjel platformu NakupBezpe­cne.cz, díky níž získají malí obchodníci jednoduchý e-shop. V první fázi funguje pro prodejny s potravinam­i, léky a drogerií.

Dodavatel pokladních systémů Storyous zase rozjel jednoduchý web Kde-se-najim.cz, kde se sdružují restaurace a hospody, ve kterých si lidé mohou objednat jídlo k vyzvednutí nebo rozvozu. Mnohé z nich před koronaviro­vou krizí podobnou službu nenabízely, dnes to vidí jako možnost, jak si zachovat alespoň část příjmu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia