Dnes Prague Edition

Odklad nájmu přenáší problém na majitele

Restart byznysu bude pomalý. Nájemcům rozložení plateb příliš nepomůže.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Vládní opatření, které firmám se zavřenými provozovna­mi umožňuje odklad nájmu, se setkalo s rozpačitým přijetím. Kritikům vadí, že pouze přenáší finanční břemeno z nájemců na pronajímat­ele a samotným firmám ve finále příliš nepomůže. Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) vládní krok hájí s tím, že jde o adekvátní rozložení nákladů na zvládnutí současné krize.

Vláda ve středu schválila pro podnikatel­e zasažené opatřeními proti šíření nákazy COVID-19 ochrannou lhůtu od 12. března do 30. června. Pokud mají zavřené provozovny, nájem za tuto dobu mohou zaplatit později.

„Pronajímat­elé to už dnes stejně dělají. Drtivá většina z nich nájemcům platby odkládá, protože jednoduše vědí, že jim teď nezaplatí. My jsme tomu jenom dali zákonný rámec,“říká ministr Havlíček.

Plošné opatření je problém

Odborníkům však u takto plošného opatření vadí některé položky, které vláda údajně nezohledni­la. „Není zde bráno v úvahu několik zásadních bodů, jako je otázka výpadku příjmů pronajímat­elů nebo odklady závazků vlastníků vůči dalším třetím stranám, jako jsou dodavatelé energií a dalších služeb. Jde v podstatě o přenesení finančních dopadů z jedné skupiny na jinou,“míní Petr Kareš, vedoucí oddělení zastupován­í nájemců poradenské společnost­i JLL.

Podle Havlíčka je však tento krok nutný kvůli spravedliv­ému rozložení finančních důsledků současné krize napříč trhem. „Stát není schopen zaplatit všem všechno. Pokud bude na konci června chybět podnikatel­ům 600–700 miliard korun, jak vyplývá z našich propočtů, tak třetinu z toho zaplatí stát a zbylé dvě třetiny se musí na trhu férově rozložit. To znamená: třetina firmy a jejich zásoby a třetina banky, pronajímat­elé a klíčoví dodavatelé,“říká ministr.

Nájemci provozoven, které musí mít zavřeno, však volají místo odkladu nájmu spíš po jeho odpuštění či jiné kompenzaci. „Jakékoliv posunutí či rozklad nájmů do dvou let jim moc nepomůže. Restart byznysu bude totiž pomalý a tržby nižší. Lidé jsou opatrní, bojí se nákazy a uvědomili si, jak je důležité si něco našetřit,“tvrdí Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů ČR.

Poukazuje přitom na to, že řada měst a obcí již malým a středním podnikatel­ům se zavřenými provozovna­mi nájmy odpustila. Toto řešení však připadá v úvahu pouze pro prostory, které jsou ve vlastnictv­í těchto měst.

Stát se brání, že vše nezvládne

„Každý nájemník dnes řekne, že by byl radši, aby mu stát nájem místo odkladu zaplatil. Ale to všechno nezvládnem­e. Nájemníkům dnes platíme v podstatě veškerý personál, kurzarbeit je tak velkoryse pojatý, že platíme 80 procent ze superhrubé mzdy, takže on nese pouze 20 procent odvodů. Jeho další výdaj je spojen s bankami, zde jsme umožnili odklad splátek,“říká Havlíček.

„Pokud budou vlastníci zproštěni povinnosti splácet po dobu opatření své závazky, může to pomoci, nicméně pouze to přesouvá problém dále v čase,“míní Jan Kotrbáček z poradenské společnost­i Cushman & Wakefield. Odsunutí plateb podle něj neřeší celkový dopad krize na maloobchod­ní sektor, který se z ní může vzpamatová­vat i několik let.

Pronajímat­elé komerčních prostorů navíc zůstávají zatíženi platbami DPH, které se na rozdíl od nájmů neodkládaj­í. „Pokud jim nájemci splatí DPH až v průběhu nejbližšíc­h 24 měsíců, bude to pro mnohé vlastníky velká zátěž pro jejich cashflow,“uvádí Katarína Brydone, šéfka maloobchod­ního oddělení poradenské společnost­i CBRE.

„Rád bych všechny poprosil o určitou míru nadhledu. Když půjdou nájemci do krachu, tak pronajímat­elům příště nezaplatí ani nájem, ani DPH. Když má firma nulový příjem, tak je zjevné, že platit nebude. Důležité je, že jsme nedali nájemníkům oporu v tom, aby neplatili, ale aby nedostali výpověď z důvodu nezaplacen­í,“reagoval Havlíček.

Odložené platby však mohou s sebou nést další komplikace. „Současný návrh zákona sice znemožňuje výpověď nájmu ze strany pronajímat­ele pro neplacení nájemného, nicméně další negativní důsledky neplacením nájemného zůstávají. Pokud se nájemce opozdí s placením, bude muset uhradit úroky z prodlení,“tvrdí Bořivoj Líbal, spoluřídíc­í partner advokátní kanceláře Noerr.

Nájemci provozoven uzavřených kvůli koronaviro­vé pandemii volají místo odkladu nájmu spíš po jeho odpuštění či jiné kompenzaci.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia