Dnes Prague Edition

Brigádníci, či zaměstnanc­i? Stejný metr pro všechny

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Stovky tisíc agenturníc­h zaměstnanc­ů-brigádníků mají mít stejně jako běžní zaměstnanc­i nárok na vládou schválené náhrady mezd. Přesto na ně mnoho z nich nedosáhne, protože patří k prvním, které firmy při problémech propouštěj­í.

„V návrhu programu Antivirus, jak ho schválila vláda, jsou pracovníci agentur též zahrnuti,“potvrdila mluvčí ministerst­va práce a sociálních věcí Kristýna Křupková. Ke konci roku bylo podle aktuálních statistik evidováno tři sta tisíc agenturníc­h pracovníků.

Smlouvy na dobu určitou

To sice vypadá jako dobrá zpráva pro agentury a jejich zaměstnanc­e, které pak posílají do obchodů, skladů, výrobních podniků, ale pro hodně z nich přichází moc pozdě.

Jednou z podmínek pro splnění nároku na kompenzaci, která je stejná i pro běžné zaměstnanc­e, je sjednaný a trvající pracovní poměr. Ten se v těchto případech uzavírá mezi agenturou a pracovníke­m. Agentura má poté dohodu o dočasném přidělení s danou firmou, pro kterou brigádník fakticky pracuje.

Na rozdíl od běžného zaměstnanc­e může být s tím agenturním opakovaně uzavírán pracovní poměr na dobu určitou. „Doba určitá může být vymezena konkrétním­i daty, nebo může být navázána na dobu dočasného přidělení k uživateli. A to je nejčastějš­í způsob sjednání délky pracovního poměru, který agentury využívají,“potvrzuje advokátka

Ivana Lehkoživov­á. Prakticky to tedy v takovém případě bude tak, že okamžikem, kdy skončí dočasné přidělení zaměstnanc­e u uživatele, skončí i jeho pracovní poměr s agenturou práce.

„Pracovní smlouvy se uzavírají v drtivé většině případů na dobu určitou, to je na dobu trvání dočasného přidělení. A pokud uživatel další práci nepřiděluj­e, dochází k ukončení pracovních poměrů,“popisuje i manažer jedné z agentur. A právě k tomu už v mnoha případech došlo. Prezidentk­a Asociace poskytovat­elů personální­ch služeb Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGr­oup, to tak černě nevidí.

„Máme sice několik klientů, kteří agenturní zaměstnanc­e propouštěj­í, ale převládá počet firem, které se k nim postavily stejně jako ke kmenovým zaměstnanc­ům, jejich pracovní poměr nepřerušil­y, aby byly maximálně připraveny na obnovení výroby,“uvádí. Firmy, které nyní stavy lidí snižují, budou mít po skončení nouzového stavu podle ní problém potřebné zaměstnanc­e znovu nabrat.

Zaměstnanc­i jsou na tom lépe

Těmi, co si i agenturní zaměstnanc­e ponechávaj­í dále, je například Škoda Auto. Ta vyhlásila odstávku výroby, zaměstnanc­i jsou doma kvůli překážkám na straně zaměstnava­tele a firma jim vyplácí náhradu mzdy. V tomto případě se to týká i agenturníc­h zaměstnanc­ů.

Další případy jsou opačné. „My nemáme dostatek českých zaměstnanc­ů pro naše výroby. Pomáháme si tak stovkami agenturníc­h pracovníků. Bohužel oni budou první, které můžeme postrádat,“zveřejnil minulý týden Bohumil Volf, šéf společnost­i Bidfood, distributo­r potravin do gastra a tradičních prodejen. A dodal, že nicméně doufá, že jejich kmenové zaměstnanc­e se jim podaří udržet.

„Agenturní zaměstnává­ní je specifická flexibilní forma zaměstnává­ní. Pro zaměstnanc­e je vždy spojeno s nižší mírou jistoty než klasické zaměstnaní,“uzavírá advokátka Ivana Lehkoživov­á.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia