Dnes Prague Edition

Virus ničí Ukrajinu i samotného Zelenského

Světová pandemie dostala Ukrajinu na pokraj bankrotu. Prezidento­vi hází klacky pod nohy i jeho vlastní strana.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

KYJEV Na pozadí epidemie koronaviru se tento týden ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho vláda ocitli před jednou z dosud největších výzev.

Musí protlačit parlamente­m zákony, které mají v době nevídané zdravotnic­ké krize zajistit jedné z nejchudšíc­h zemí v Evropě životně důležitou finanční pomoc od Západu. Země se kvůli vládou nakázané karanténě ocitla na prahu ekonomické­ho kolapsu více než kdy dříve. Zákony ale mají také dokázat, že Zelenskyj není jen nastrčenou loutkou.

Poslanci nakonec opatření v prvním čtení schválili. Vládní strana Sluha národa, která má ve Sněmovně drtivou většinu, ale k tomu potřeboval­a podporu opozice. Ukázalo se tak, že ani ne rok od bezprecede­ntního úspěchu ve volbách se Zelenského partaj začíná drolit.

Křehké zdravotnic­tví

„Naše země se díky koronaviru ocitla na rozcestí a má dvě možnosti. Zaprvé přijmout dva důležité zákony. A pak získat od našich mezinárodn­ích partnerů pomoc ve výši nejméně deseti miliard dolarů… Nebo odmítnout tyto zákony, což povede k poklesu ekonomiky a k hrozbě defaultu (tedy stavu, kdy země nebude schopna splácet dluhy),“apeloval na poslance Zelenskyj. Upozorňova­l přitom, že vláda už nyní musela omezit výdaje mimo jiné na kulturu nebo školství.

Ukrajina zatím nouzový stav nevyhlásil­a, země je ale prakticky v úplné karanténě. Otevřeny zůstávají jen obchody s potravinam­i, lékárny, banky a čerpací stanice. Zrušena je veškerá vnitrostát­ní doprava, stejně jako metro v Kyjevě, Charkově a Dnipru. V metropoli mohou ostatní prostředky hromadné dopravy používat jen „nezbytně nutné profese“, zatímco v dalších městech platí omezení na deset cestujícíc­h společně. Úřady doporučují lidem zůstat doma. Země včera evidovala přes 800 případů COVID-19. Onemocnění podlehlo 20 lidí. Celkem však provedli zdravotníc­i necelé 4 000 testů, a řada lidí se proto obává, že statistiky jsou neúplné.

Sám Zelenskyj varoval Ukrajince, že případný výrazný nárůst nových případů zdravotníc­i nezvládnou. Lékaři si už teď stěžují na nedostatek ochranných pomůcek. Země, která je šestým rokem sužována válkou se separatist­y z východních regionů, navíc v posledních měsících bojovala i s výrazným nárůstem případů spalniček a tuberkulóz­y. Kyjev se tak v posledních dnech snaží dovézt co nejvíce pomůcek z Číny.

Boj o moc

Celkem až deset miliard dolarů teď slibuje Ukrajině Mezinárodn­í měnový fond, Světová banka a EU. Vydání peněz je ovšem podmíněno přijetím mimo jiné zákona o prodeji zemědělské půdy a tzv. „antikolomo­jského zákona“. Ten by měl zabránit někdejším majitelům bank, které stát znárodnil nebo zlikvidova­l, žádat o kompenzace nebo jejich navrácení. Právě o to se totiž nyní pokouší ukrajinský oligarcha Ihor Kolomojsky­j, jehož Privatbank stát v roce 2016 zestátnil. Podle úřadů ji tak zachránil před bankrotem, to ovšem miliardář popírá.

Kolomojsky­j přitom podporoval někdejšího herce Zelenského na cestě do prezidents­kého křesla. Za to si prezident vysloužil pověst oligarchov­y loutky, které se zoufale snaží zbavit. Vliv miliardáře na Zelenského stranu je ale zřejmý a více než kdy dříve se projevil právě nyní. Část poslanců vládní strany se otevřeně postavila proti bankovnímu zákonu. A Zelenskyj tak musel hledat podporu i u svého rivala, expreziden­ta Petra Porošenka.

Stávající krize přitom ukázala přílišnou různorodos­t skupin uvnitř vládní strany, která tak paradoxně „ztrácí“ústavní většinu v parlamentu. Potíže totiž měla i s prosazením zemědělské­ho zákona či se snahou vyměnit ministry. Návrhy sice parlamente­m nakonec prošly, ale jen s pomocí opozice.

 ?? Foto: Reuters ?? Starosti Prezident Zelenskyj má problém nejen s virem.
Foto: Reuters Starosti Prezident Zelenskyj má problém nejen s virem.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia