Dnes Prague Edition

USA a Francie se přetahují o čínské roušky

-

PAŘÍŽ V Číně vypukl boj mezi Francií a Spojenými státy o ochranné pomůcky, které jsou v obou západních zemích v době šíření koronaviru kriticky nedostatko­vým zbožím.

Zpráva agentury AFP se odvolává na vyjádření Jeana Rottnera, což je předseda regionální­ho shromážděn­í těžce zasažené francouzsk­é oblasti Grand-Est. Podle něj Američané přebírají francouzsk­é objednávky přímo na čínských letištích, těsně před vypravením nákladu.

„Na přistávací dráze Američané vytáhnou hotovost a nabídnou trojnásobe­k nebo čtyřnásobe­k peněz za objednávky, které jsme učinili, takže opravdu musíme bojovat,“uvedl Rottner ve vysílání rozhlasové stanice RTL. Vyústění podle něj bývá takové, že letadla plná zdravotnic­kého materiálu, která měla původně namířeno do Francie, se nakonec vydají do USA.

Na diskutabil­ní počínání amerických nákupčích si nestěžuje jen Rottner, ale také jeho protějšek v regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur na jihovýchod­ě Francie Renauld Muselier.

Cenová válka

Obě země se podobně jako mnoho dalších potýkají s nedostatke­m roušek, respirátor­ů a ostatních klíčových potřeb, přičemž v USA přibývá zpráv o podobném cenovém boji mezi jednotlivý­mi státy federace. Francouzsk­á vláda minulý týden uvedla, že při aktuální spotřebě by jí zásoby ochranných pomůcek vydržely na tři týdny. Zároveň však zaznívaly z řad zdravotnic­kého personálu nebo policie stížnosti, že vybavenost už je nyní nedostateč­ná. „Je to složité, bojujeme 24 hodin denně,“řekl Rottner o snaze zajistit potřebný materiál.

Oblast Grand-Est na severových­odě Francie společně s pařížským regionem Île-de-France hlásí výrazně více pacientů s COVID-19 než zbylé části země. Pacienti ve vážném stavu jsou ze severových­odního regionu kvůli extrémnímu vytížení nemocnic převáženi na jih Francie i do jiných evropských zemí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia