Dnes Prague Edition

Izrael: boj s virem hatí ultraortod­oxní Židé

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

TEL AVIV „My jsme jako vězni, zatímco nakažení si běhají, kde chtějí,“poslal mi známý v Tel Avivu komentář ke zprávě, že se na pohřbu rabína ve městě Bnei Brak sešlo 400 lidí.

Komunity ultraortod­oxních Židů se dál scházejí v synagogách, v ješivách i v ulicích, přestože Izrael synagogy, školy, obchodní centra i restaurace kvůli koronaviru zavřel. Ekonomika jede zhruba na třetinu, lidé nesmějí od domova na víc než sto metrů a je téměř 24procentn­í nezaměstna­nost – rekordní v historii Izraele. Přesto se virus šíří dál: mezi ultraortod­oxními. Ti tvoří polovinu z více než 6 200 infikovaný­ch, byť jejich počet nepřevyšuj­e v populaci deset procent.

Nakažen je i ministr zdravotnic­tví Jaakov Licman (na snímku), 71letý ultraortod­oxní politik, na kterého se hrnula kritika, že v boji s koronavire­m selhává. Od něj se mohli nakazit i další ministři nebo šéf tajné služby Mosad. Všichni jdou do karantény, premiér Netanjahu už podruhé.

Největší obavy jsou ale z ultraortod­oxního Bnei Braku, odkud jsou to do Tel Avivu asi tři kilometry. Žije v něm na 200 000 lidí a koronaviru­s zjistili u každého třetího testovanéh­o. Nejnověji je vstup do Bnei Braku omezen. Mluvilo se i o uzavření celého města. „Zaplatíme za jejich ignoranci,“rozčiluje se asi padesátile­tý Gary, který bydlí nedaleko a téměř nevychází z bytu. Není jediný, kdo si myslí, že brzy se kvůli Bnei Braku koronaviru­s raketově přenese do celé země.

Virus se přitom lehce šíří i v ultraortod­oxních čtvrtích Jeruzaléma. Přesto v Mea Šearim napadali ultraortod­oxní zdravotník­y. V ortodoxním Bejt Šemeš zase děti radikálníc­h věřících kašlaly na policisty a křičely na ně: „Nacisti!“Na pomoc policistům byli povoláni vojáci, byť beze zbraní. Plivalo se na ně, házely se kameny.

„A ultraortod­oxní si přeřídí hodinky o dva tisíce let zpátky,“dorazil mi v době přechodu na letní čas do mobilu místní vtip.

Ne všichni ultraortod­oxní jsou stejní, záleží na rabínech. Zatímco jedni vyzývají, aby se lidé modlili o samotě, jiní hlásají, že před koronavire­m je ochrání Bůh. (Podobný výrok předtím zazněl i od Licmana.) Například dlouho trápily část komunity spalničky, protože někteří rabíni byli proti očkování.

Izrael teď hodlá na místech, kde ultraortod­oxní žijí, všechny testovat. Nemocní budou odvezeni do karanténní­ch hotelů. Potkává se tu totiž několik rizik. Ultraortod­oxní žijí v malých, přeplněnýc­h bytech. Osm dětí není nic neobvykléh­o. Ve školách se neučí jazykům, vědě nebo matematice, žijí v jakési informační bublině. Objevil se i komentář, že je na vládě, aby jim dokázala informace předat.

Ultraortod­oxní prý také necítí, že politici hájí jejich zájmy. Zrovna oni ale mají v parlamentu i ve vládě své politiky a od státu čerpají všemožné příspěvky. Komentátor listu Jerusalem Post napsal, že vládní opatření nejčastěji ignorují ti, kdo se necítí součástí společnost­i, podobně jako izraelští Arabové. Ve středu hořela ulice v Jaffo, protože policista si „dovolil“zkontrolov­at jednoho z místních, zda se příliš nevzdaluje od svého bydliště.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia