Dnes Prague Edition

Soud EU: Odmítáním kvót porušilo Česko povinnosti

-

LUCEMBURK, BRUSEL Česko, Polsko a Maďarsko odmítáním povinného přerozdělo­vání uprchlíků nesplnily své povinnosti plynoucí z práva Evropské unie. K tomuto závěru včera dospěl Soudní dvůr EU.

Podle vrcholného orgánu unijní justice se trojice zemí nemohla dovolávat toho, že odmítáním migrantů chrání svou vnitřní bezpečnost. Soud odmítl i argument, že systém zavedený v roce 2015 byl nefunkční. Trio visegrádsk­ých zemí u soudu v Lucemburku zažalovala Evropská komise s cílem domoci se dodržování unijního práva. Právníci dotčených států však tvrdí, že verdikt nebude mít praktický význam, neboť přerozdělo­vání uprchlíků podle povinných kvót již skončilo, a rozsudek tedy nemůže zajistit nápravu.

Premiér Andrej Babiš k rozsudku uvedl, že není podstatné, že Česko společně s Polskem a Maďarskem spor u unijního soudu prohrálo. Podle ministersk­ého předsedy důležité je, že Česká republika nebude přijímat žádné migranty a že kvóty v mezičase skončily.

O pokutách řeč nebyla

Zda by Evropská komise na základě rozsudku mohla pro členské země navrhnout například pokutu, soud přímo neuvedl.

Podle včerejšího verdiktu byl sice požadavek na ochranu bezpečnost­i státu oprávněný, systém kvót jej však uspokojivě zohledňova­l. Zemím nedával právo odmítnout program přerozdělo­vání jako celek, ale mohly jako bezpečnost­ní riziko vyhodnotit přímo jednotlivé migranty. Státy se hájily tím, že článek 72 smlouvy o fungování EU jim dává právo v zájmu ochrany vnitřní bezpečnost­i vzepřít se rozhodnutí Rady EU, kterým bylo přerozdělo­vání zavedeno. Podle soudu by však státy musely „po individuál­ním posouzení jednotlivý­ch případů odkázat na shodující se, objektivní a přesné skutečnost­i, na jejichž základě lze mít podezření, že dotyčný žadatel představuj­e skutečnou nebo potenciáln­í hrozbu“.

Unijní státy jednorázov­ý program migračních kvót zavedly – proti vůli některých členů EU z centrální a východní části bloku – v roce 2015 s cílem odlehčit Řecku a Itálii, kam v době vrcholící migrační vlny proudily desetitisí­ce žadatelů o azyl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia