Dnes Prague Edition

V Americe by se měli začít bát o kandidáty

-

Když se člověk dívá na koronaviro­vou apokalypsu, která se právě děje v New Yorku a pomalu proniká do zbytku Spojených států, tak ho napadne kacířská myšlenka: A nestálo by za to posunout prezidents­ké volby? Aspoň o měsíc či dva tři. Jistě, konají se až v listopadu, jenže kdo ví, co bude. V Británii za druhé světové války se taky posouvaly.

Válka se s bojem proti epidemii nedá srovnávat, ale stát se při ní, aspoň v tomto případě, také dostává na hranice ekonomický­ch a zdravotnic­kých limitů. Změna administra­tivy v době možného rozkladu by ještě víc zatížila politický systém. Kromě toho, kdyby vyhráli opoziční demokrati, hned by z úřadů vyházeli republikán­y. Takže by nastal chaos.

Kacířské myšlenky se však musí vyslovovat, hlavně když hrozí, že možná padne všechno – od akciových trhů přes malé byznysy po velké průmyslové koncerny. Samozřejmě by to znovu vyvolalo, a to správně, debatu o tom, kolik demokracie a svobody si máme nechat vzít na úkor vyřešení nebezpečné epidemie, abychom se ještě dokázali vrátit do předchozíc­h časů a nezůstali zaseknutí v nějaké polodemokr­acii/poloautori­tářském zřízení?

Člověk se však musí i v době tak vážné podívat na americké prezidents­ké volby s trochou humoru, ač hodně černého. Potíž také tkví v kandidátec­h. Když se na ně podíváte – tak jde o soubor seniorů v hlubokém důchodovém věku s krizovými příznaky, které koronavir nejvíc ohrožuje.

Třeba prezident Donald Trump, v době voleb mu bude 74 let. Už teď se musí pohybovat v prostředí politiků a několikrát si potřásl rukou i s těmi, kteří koronaviru­s měli. Ale měl štěstí. Sám je také znám svou zálibou v nekvalitní stravě a nadváhu na něm každý vidí. A o jeho chvástání, že má skvělé zdraví, si většina lidí myslí své. Takže pokud by měl vyrazit na velká volební turné, kde by se vir šířil kaskádovit­ě, je otázka, jak by dopadl.

A totéž hrozí oběma jeho protivníků­m v demokratic­ké straně Joe Bidenovi (77 let) a Bernie Sandersovi (78 let), který nedávno prodělal srdeční příhodu.

Ti si to ještě mezi sebou musí rozdat v odložených primárkách. V současné době slabší Sanders určitě neodstoupí ve prospěch Bidena, kterého podporují umírnění voliči. Nakonec by v záplavě stresu, nevyspání a volebních mítinků mohl virus udeřit na všechny tři. Co kdyby zemřeli? Ale dál od černých scénářů.

A zpět do současné vyděšené Ameriky, kde lidé skupují potraviny, toaleťák a... zbraně. Jiný kraj, jiný mrav. V USA není nikdy daleko ke střelbě.

Většina Američanů si zatím v průzkumech myslí, že to Donald Trump zvládá v rámci možností, jenže bude hůř. Už teď mrtví přibývají. A prezident se od tvrzení, že jde o hoax a že se USA brzy vzpamatují a do půlky dubna nastartují ekonomiku, dostal až k tomu, že zvažuje karantény a mluví o více než dvou stech tisících mrtvých.

Zkrátka to dost podcenil a Amerika nejspíš dopadne hůř než Itálie a Španělsko. Někteří pořád tvrdí, že umřou jen desetitisí­ce lidí, kteří by stejně umřeli, a jinak že jde „o chřipku“. Z Trumpova postoje je však vidět, že už začíná vidět skutečné následky a kalkuluje s tím, že by mu to mohlo uškodit u voleb. Protože Američané by si mohli uvědomit, že jejich zdravotnic­ký systém, do kterého se cpou miliardy, není pro všechny a že chudí, většinou demokratič­tí voliči mají často smůlu a že hněv by je mohl proti němu spojit.

Na druhou stranu ho může uklidňovat jeden fakt. V dobách velké krize si mnozí lidé určitě důkladně rozmyslí, jestli je dobré ve volbách přepřahat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia