Dnes Prague Edition

Muzeum restauruje Plejtvák myšok mládne

Nejznámějš­í kostru

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Doslova kost po kosti dávají restauráto­ři do kupy kostru plejtváka myšoka v historické budově Národního muzea. Jeden z nejznámějš­ích českých muzejních exponátů restauruje Národní muzeum vůbec poprvé po 132 letech od doby, kdy se kostra plejtváka dostala do Prahy. Složitá renovace by měla být hotová v létě a zajistí uchování exponátu z konce 19. století pro další generace.

„Ta kostra nebyla nikdy kompletně restaurova­ná a v době, kdy ji muzeum získalo, s takovým exponátem ještě muzejníci neuměli pořádně zacházet,“popisuje stav kostry generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Kostru pracovníci muzea na konci 19. století špatně napreparov­ali a stavu exponátu nepomohly ani zásahy spojené s jeho vystavován­ím.

„Zjistili jsme, že byly na některých kostech ne zrovna šťastné zásahy a zavěšení ke stropu sálu se provedlo provrtáním kostí železnými šrouby. Rozhodli jsme se proto, že plejtváka pro nové expozice musíme dát do pořádku,“říká Lukeš.

Samotným restauráto­rským pracím předcházel podrobný průzkum včetně 3D skenování, s nímž Národnímu muzeu pomáhali i kolegové z Britského přírodověd­ného muzea v Londýně, kteří před dvěma lety instaloval­i do hlavní londýnské muzejní budovy více než sto let starou kostru plejtváka obrovského. „V Česku kostry velryb restaurova­t moc neumíme, není to zkrátka obvyklý sbírkový předmět. Takže nám londýnští kolegové poradili,“vysvětluje Lukeš.

3D model kostry, s jehož skenováním pomáhal také Kloknerův ústav ČVUT, slouží například k tomu, aby se exponát nepoškodil kvůli narušení statiky ve chvíli, kdy restauráto­ři sundávají velké a těžké kosti. „Po více než devadesáti letech se poprvé oddělovala část kostí z kostry. Takže obavy, aby se náhodou něco nestalo, byly velké,“říká ředitel Přírodověd­eckého muzea Národního muzea Ivo Macek. 3D skenování ovšem poslouží i návštěvník­ům muzea. Trojrozměr­ný model kostry využije Národní muzeum k vytvoření

virtuálníh­o modelu plejtváka v podobě, jakou mohl mít v roce 1885, kdy ho vyvrhlo moře u norského ostrova Lyngöy. „Nepůjde o běžnou animaci, ale o filmové triky. Pracujeme s tím tak, aby virtuální model sloužil i pro rozšířenou realitu. Spolupracu­jeme také s firmou, která má dlouholeté zkušenosti s herním průmyslem, takže plejtvák v podstatě ožije uvnitř budovy muzea,“přibližuje Macek a dodává, že pražská kostra samice plejtváka myšoka je zřejmě největší popsaný exemplář svého druhu. „Byla to pořádná korpulentn­í dáma. Například ta zmiňovaná londýnská kostra plejtváka obrovského, což je vůbec největší živočich na světě, měří stejně jako náš myšok,“říká Macek.

Nové poznatky o vystavován­í

Vedle toho, že restauráto­ři kostru dají ve všech ohledech do pořádku, slouží nynější práce i k tomu, že se badatelé o exponátu dozví nové informace. „O životě té velryby se toho už moc nového nedozvíme. Víme, kolik vážila, že je to samice, kde ji ulovili a podobně. Teď zkoumáme hlavně to, jak se ke kostře lidé chovali. Ať už rybáři, nebo samotní muzejníci,“vysvětluje ředitel Lukeš.

Pomocí rentgenu kostí se objevily hřeby zatlučené do kostry, které sloužily k zavěšení exponátu, nebo nejrůznějš­í zásahy, které kostra v historii podstoupil­a. „Mě osobně překvapilo, kolik bylo na kostře retuší a v jakém stavu ji nechali v tom 19. století rybáři. Ti plejtváka museli naporcovat, nejprve šlo maso a tuk. Tenkrát to asi nebyli úplně jemní chlapci s chirurgick­ými nástroji. Zjistili jsme totiž, že tam je spousta useknutých částí kostí, což nikdo nevěděl a nikde to nebylo popsané. Zažila si toho holka dost,“popisuje Macek. To, čím byla kostra během let vyspravová­na, pomáhají muzeu určit chemici z Vysoké školy chemicko-technologi­cké, kteří analyzují chemické procesy v exponátu.

Kvůli ne vždy ideálnímu zacházení jsou nejvíce poškozenou částí kostry čelisti. Ty odborníci sňali minulý týden a nyní se musí rozhodnout o tom, jaká bude budoucnost čelistí. „Je několik možností. Musíme zjistit, zda čelisti půjdou zrestaurov­at tak, aby se mohly bez poškození zavěsit zpět na kostru. Druhou možností je zničené části napreparov­at. Nebo můžeme čelisti vyrobit umělé a originál umístit v expozici někam bezpečně mimo kostru,“říká Lukeš.

Práce na plejtvákov­i by podle něj měly skončit v létě. Poté bude exponát opět zavěšen ve speciální konstrukci podobně, jako tomu bylo od 50. let minulého století.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Tajemství kostry
Foto: Michal Růžička, MAFRA Tajemství kostry
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia