Dnes Prague Edition

Tendr na terminál Smíchov vzbuzuje pochyby

- — Tomáš Cafourek

PRAHA Příprava přestavby pražského smíchovské­ho nádraží v mderní železniční a autobusový terminál se komplikuje. Když v pondělí pražští radní vyhlásili vítězem stamiliono­vé zakázky sdružení Metroproje­ktu a Sudopu, neskončila ještě lhůta pro odvolání konkurenčn­ímu sdružení firem vedenému společnost­í Afry. Ta při tom nabízela přípravu projektu o 14 milionů korun levněji a z tendru byla vyloučena pro banální administra­tivní pochybení.

„Vítězný zhotovitel pro nás zajistí úplně všechno. Začne rozpracová­vat technické podmínky, zajistí dokumenty pro územní rozhodnutí, pak stavební povolení a nakonec připraví dokumentac­i pro výběr zhotovitel­e,“řekl v pondělí náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Nyní už magistrát oficiálně uvádí, že výběrové řízení ještě neskončilo. Afry se totiž postupem Prahy cítí poškozená a chystá odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS).

Vyloučení kvůli administra­tivní chybě

„Lhůta pro vyloučení z výběrového řízení trvala do 31. března, my jsme se proti vyloučení ve lhůtě odvolali, ještě předtím ale rada města vyhlásila vítězem konkurenčn­ího uchazeče,“řekl MF DNES ředitel

Afry Ivo Šimek. Firma nyní podle pravidel zákona o zadávání veřejných zakázek počká patnáct dní, zda magistrát své rozhodnutí zreviduje, a podle toho se rozhodne o případné stížnosti k ÚOHS.

Magistrát navíc finančně nejvýhodně­jší nabídku nevyloučil proto, že by nesplňoval­a profesní nároky kladené na projekční kancelář, ale kvůli administra­tivní chybě. Součástí závazné nabídky v soutěži byl i požadavek na složení kauce ve výši 2,5 milionu korun. Tu vyloučené sdružení složilo u Českoslove­nské obchodní banky. Namísto originální­ho dokumentu o složení garance ale do nabídky přiložilo jen kopii dokumentu.

Oprávněnos­t vyloučení zpochybňuj­e původně švédská projekční firma, která na českém trhu začala působit teprve před pár měsíci, ze dvou důvodů. Prvním z nich je skutečnost, že i v dřívějších výběrových řízeních v Česku bylo doložení bankovních garancí kopií dokumentu akceptován­o. Druhou pak otázka, proč magistrát namísto výzvy k doplnění originální­ho dokumentu přistoupil rovnou k vyloučení jednoho z účastníků.

Mluvčí: Magistrát pochybení odmítá

„Pro dodavatele existují v zadávacím řízení zákonné náležitost­i a s jejich nesplněním je spojena povinnost dodavatele vyloučit, a to i přesto, že by jeho nabídka byla ekonomicky nejvýhodně­jší,“reagoval mluvčí magistrátu Vít Hofman. Odmítl zároveň i kritiku plynoucí z toho, že magistrát nerespekto­val lhůty stanovené zákonem.

„Vyloučení dodavatele ze zadávacího řízení nikterak nebrání zadavateli v tomto řízení pokračovat a činit v něm další úkony, a to i přesto, že vyloučeném­u dodavateli ještě neuplynula lhůta pro podání námitek. Opačný přístup by vedl ke zbytečným prodlevám v již tak dost složitém a časově náročném postupu při zadávání veřejných zakázek, dodal Hofman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia