Dnes Prague Edition

Jak dohrát? A přežít!

Ukončit fotbalovou ligu hned? Nebo bez nadstavby? Nouzové návrhy padají v Česku i jinde.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Tušil, že pouští do éteru slova, která nezůstanou bez odezvy. Že rozproudí debatu, ve které se to bude hemžit odlišnými názory. Vášnivou diskusi o tom, jak naložit se zbytkem fotbalové ligy, již před necelým měsícem stopla pandemie koronaviru.

Moc spojenců ovšem Jan Nezmar, sportovní ředitel vedoucí Slavie, nezískal. V rozhovoru pro středeční MF DNES navrhl, aby se liga dohrála bez nadstavbov­é části, nebo vůbec nedokončil­a – ale podporu napříč ligovými kluby tím nezískal. Většina z nich má jinou představu: dohrát podle původního schématu.

„Dokončení ligové sezony bez nadstavby si představit v žádném případě nedovedu. Není to možné,“smetl Nezmarovu představu ze stolu Adolf Šádek, generální ředitel druhé Plzně, která má jako jediná ještě reálnou šanci ohrozit Slavii v boji o titul.

Nechme stranou, že by zachování nadstavbov­ého modelu zvýšilo šanci Plzně na smazání osmibodové­ho slávistick­ého náskoku. Pod Šádkova slova by se podepsala i řada dalších funkcionář­ů – třeba už jen proto, že dohrát ligu bez nadstavby je právně napadnutel­ná varianta. Dovedete

si představit, jak by prskaly týmy, kterým by po třiceti kolech chyběl bod k záchraně? Nebo k pohárovému umístění? Sezona by pak klidně mohla mít nepříjemno­u dohru u soudu.

Proto se zřejmě ještě bude nějakou dobu vyčkávat. Na krajní rozhodnutí – tedy anulovat celou ligu a neudělit ani mistrovský titul, je ještě brzy: a tak kluby pořád doufají, že se situace v Česku zlepší natolik, že bude možné ročník dohrát během léta. Někteří už však věřit přestávají.

„Když si pustím televizi a poslouchám, jak případů přibývá, velmi se obávám, že v nejbližšíc­h týdnech a měsících ligu dohrát nepůjde,“namítá příbramský boss Jaroslav Starka. A hned navrhuje řešení: „Co třeba vzít tři čtyři kluby z druhé ligy, co mají vyhovující stadion, a hrát příští sezonu nejvyšší soutěž o dvaceti týmech?“Tenhle plán vyznívá dost krkolomně a hlavně vypočítavě, protože by poslední Příbram uchránil od sestupovýc­h starostí. Ale věřte, že podobně bizarní návrhy teď se vší vážností padají i v elitních ligách, kde je cítit extrémní snaha dohrát sezonu za každou cenu. Hlavním tématem jsou peníze z vysílacích práv, na kterých jsou kluby z nejprestiž­nějších soutěží (na rozdíl od Česka) existenčně závislé. Proto se třeba v Anglii reálně uvažuje o tom, že by se Premier League dohrávala v režimu mistrovstv­í světa: týmy by trávily čas v izolovanýc­h kol zbývá dohrát v základní části fotbalové ligy. Dalších pět v nadstavbě.

dní už liga stojí. Napo- sledy se hrálo 9. března. tréninkový­ch táborech rozesetých v centrální části země a kolem Londýna, hráči by si museli po omezený čas zvyknout na život bez rodin, v mimořádně přísné karanténě, s neustálými testy.

Hrát by se zřejmě muselo na tréninkový­ch hřištích, odkud by všech zbývajícíc­h 92 zápasů přenášela televize: což by kladlo podobné nároky jako na hráče i na kameramany, komentátor­y a další členy štábu.

To vše je pro nejprestiž­nější ligu světa přijatelně­jší než oželet obrovské sumy z vysílacích práv. Solidarita jde stranou: vysílací společnost­i uvažují čistě byznysově a na kompromisy přistupova­t nehodlají. V Anglii ani jinde.

„Žádné zápasy, žádné peníze. Řídíme se smlouvou a nevím, proč by to mělo být jinak. Nejsme banka,“vzkázal francouzsk­ým klubům management televizníh­o gigantu Canal Plus.

A tak se finiš fotbalové sezony po celé Evropě mění v boj o přežití.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Bez diváků? Takhle by mohly vypadat zbývající zápasy fotbalové ligy, jež by se po odeznění epidemie dohrály narychlo bez diváků, v prázdných kulisách.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Bez diváků? Takhle by mohly vypadat zbývající zápasy fotbalové ligy, jež by se po odeznění epidemie dohrály narychlo bez diváků, v prázdných kulisách.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia