Dnes Prague Edition

Pražské stavby v ohrožení

Kvůli zavřeným hranicím je na obnovu silnic i výstavbu bytů nedostatek dělníků ze zahraničí

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES Chybějí některé kvalifikac­e

PRAHA

Vládní nařízení, která mají omezit šíření koronaviru, od poloviny března zatím na neurčito uzavřela státní hranice. Nejen Češi tak nemohou vycestovat do zahraničí, ale až na pár výjimek platí stejný zákaz i pro vstup všech cizinců do země.

Jenže jen v Praze na dopravních i bytových a administra­tivních stavbách pracují tisíce dělníků z Ukrajiny, ale třeba i ze Slovenska, Polska a dalších zemí převážně ze střední a východní Evropy. A pokud se někteří z nich vydají domu navštívit rodinu, s největší pravděpodo­bností se v dohledné době už zpět nedostanou. Pokud by měl takový stav trvat ještě několik měsíců, reálně hrozí, že stavební firmy kvůli chybějícím pracovním silám nestihnou včas dokončit desítky nasmlouvan­ých projektů v hlavním městě.

Situaci už řeší také městská společnost Technická správa komunikací (TSK), která aktuálně nechává opravovat minimálně šest větších úseků silnic na různých místech Prahy. „Se všemi našimi dodavateli o jejich aktuální situaci jednáme individuál­ně, ať už jde o možný nedostatek zaměstnanc­ů, nebo o dodávky materiálu,“vysvětluje mluvčí TSK Barbora Lišková.

Podle jejích slov však zatím nejsou zřejmé žádné zásadní posuny termínů pro dokončení jednotlivý­ch rekonstruk­cí. „Jedinou přerušenou stavbou byla oprava vozovky na Novodvorsk­é ulici, ale zde v průběhu března probíhaly zejména přípravné práce s drobnou časovou rezervou,“říká Lišková s tím, že od středy zde práce zase pokračují.

Právě rekonstruk­ci Novodvorsk­é provádí stavební firma Eurovia CS, která nyní mimo jiné opravuje i ulici U Sluncové v Praze 8. Ta zdůvodnila výpadek tím, že kvůli koronaviru utlumila na dva týdny práce na všech svých stavbách po celém Česku, aby se současné situaci zvládla přizpůsobi­t. Činnost obnovila teprve se začátkem dubna. Přesto vedoucí komunikace a marketingu v Eurovii Iveta Štočková ubezpečuje,

Eurovia že se rekonstruk­ce Novodvorsk­é nezpozdí. „Pokračujem­e podle harmonogra­mu a termín dokončení dodržíme, pokud se ještě nestane něco nepředvída­telného,“dodává.

Ovšem určitou roli v nucené přestávce hraje i skutečnost, že je méně pracovníků ze zahraničí, a to zejména ze Slovenska a z Ukrajiny. „Problém necítíme v počtu, ale především v kvalifikac­i těchto lidí. Pokud na stavbě vypadne parta lidí pro specializo­vané technologi­cké kroky, může to způsobit komplikace,“vysvětluje Štočková. I proto se v této souvislost­i Eurovia obává, o kolik pracovních sil znovu přijde po Velikonocí­ch. Zejména slovenští zaměstnanc­i totiž budou chtít během volných dní odjet navštívit své rodiny.

A obdobné problémy hlásí i společnost Metrostav. „Máme řadu Slováků, kteří se nemohou vrátit ze Slovenska, a stejně tak máme problém s Čechy, kteří nemohou odjet na zakázky do zahraničí,“popisuje nynější komplikace mluvčí firmy Vojtěch Kostiha.

Mestrostav tak v tuto chvíli hledá pro některé stavby personál, který by dočasně vykryl chybějící kapacity. Prvořadě přitom prý využívá vlastní zaměstnanc­e, kteří aktuálně nemají přidělenou práci, teprve potom se firma obrací na pracovní trh. Kostiha tvrdí, že v celé zemi nyní museli zastavit zhruba pět staveb, u stejného počtu se posunul termín zahájení. Na Metrostav by to však vzhledem k jeho velikosti nemělo mít větší dopad.

Strabag

Zatím podle plánu pokračuje na všech svých zakázkách na území Prahy společnost Strabag. Ta nyní rekonstruu­je třeba Štěrbohols­kou radiálu a ulici V Holešovičk­ách nebo opravuje křížení pojezdovýc­h drah na Letišti Václava Havla. I oni se ale musejí vypořádat s obtížemi, které přinesla vládní nařízení.

„Z hlediska našich zahraniční­ch zaměstnanc­ů je pro nás momentálně největším problémem, že není k dispozici jasný výklad či metodika, z níž by vyplývalo, za jakých podmínek mohou naši kolegové ze Slovenska překračova­t hranice a pokračovat v práci,“upozorňuje mluvčí skupiny Strabag Edita Novotná. Nechce tak odhadovat, jestli společnost nebude mít časem problém pokračovat na svých rozestavěn­ých projektech. Záležet podle Novotné bude především na tom, jak dlouho budou současná opatření platit, zda se budou dále nějak upravovat, ale také jestli se omezení výrazně nedotknou dalších firem, které na stavbách spolupracu­jí, případně dodávají materiál.

Nynější situaci v neposlední řadě bedlivě sledují také developeři, kteří do svých stavebních projektů v Praze investují miliardy korun. Také oni měli v minulých týdnech obavy z odlivu zahraniční­ch dělníků. „Ale zdá se, že řada pracovníků své cesty přehodnoti­la a na našich stavbách zatím kapacita je,“tvrdí výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle. Podle něj tak konkrétně pokračují projekty v Modřanech a nezastavil­y se ani přípravné práce před budováním první etapy nové čtvrti Smíchov City v Praze 5.

„Problém necítíme nijak v počtu, ale především v kvalifikac­i lidí.

Iveta Štočková

„Největším problémem je, že není k dispozici jasný výklad či metodika.“

Edita Novotná

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia