Dnes Prague Edition

Cestovky nechtějí vracet peníze

Klienti žádají za zrušené zájezdy zpátky peníze. Kanceláře nabízejí jiné termíny

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Zaplatili si dovolenou v zahraničí a těšili se na ni. Pak přišel koronaviru­s a balení kufrů vystřídala obava, jestli nepřijdou o peníze, které do dovolené vložili. Takovou situaci teď řeší tisíce Čechů.

Cestovní kanceláře jsou zahlceny žádostmi klientů o zrušení zájezdů.

Sociální sítě jednotlivý­ch kanceláří se plní příspěvky nespokojen­ých zákazníků. Kancelářím vyčítají, že s nimi nekomuniku­jí, že jim místo vrácení peněz nabízejí jiný termín či poukaz na koupi nového.

„Bohužel žádná cestovní kancelář peníze nevrací. My jsme měli letět 7. dubna do Senegalu. Včera mi dali na výběr buď přesun termínu, anebo voucher v hodnotě zájezdu,“postěžoval­a si například Šárka N. ve facebookov­é skupině Jak na cestovní kanceláře...

Podle právního výkladu cestující na vrácení peněz nárok mají. „Pokud jsou uzavřené hranice, není o tom sporu. Máte nárok na odstoupení od smlouvy. Z odstoupení musí být zřejmé, kdo je činí, od jaké smlouvy odstupuje a uvést důvod odstoupení,“říká Viktor Pak z advokátní kanceláře Pak & Švehelka. „A potom jsou kanceláře povinny peníze vrátit. V případě, že to neudělají, doporučuji výzvu k plnění prostředni­ctvím advokáta. To může mít velký účinek,“dodává však s tím, že pokud klienti cestovních kanceláří mohou, ať na voucher nebo změnu termínu přistoupí.

Tuto strategii podporuje i ministerst­vo pro místní rozvoj. „Cestovní kanceláře peníze nemají k dispozici. Zaplatily za ně zálohy do hotelu nebo dopravcům a ti také vystavují poukázky. Takže by kanceláře musely vyplácet ze svého, ale za to platí mzdy, nájmy a tak dále,“vysvětluje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Jiná situace je, pokud se dovolená teprve má uskutečnit a ještě nikdo oficiálně neřekl, že v té době budou uzavřené hranice. „Nelze říct, že v létě bude zájezd kamkoliv do Itálie neprovedit­elný. Dnes to prostě nevíme,“upozorňuje právník Pak. Jestliže se tedy někdo už teď rozhodne zrušit letní dovolenou, musí počítat se všemi poplatky a doplatky plynoucími ze smlouvy. A jak nedávno upozornila MF DNES, některé kanceláře si v této době účtují za stornování zájezdů mnohem více peněz.

Josef Z. má letět v červenci do Bulharska. Už dříve zaplatil jednu zálohu ve výši 3 500 korun, teď má doplatit druhou. Libor J. má podobný problém. Jen částka, kterou musí zaplatit, činí 25 tisíc korun. Ani jednomu se do toho vzhledem k současné nejisté situaci nechce.

Stejně jako tito lidé řeší tisícovky klientů cestovních kanceláří, co s jejich zájezdy bude. Nikdo teď nedokáže říct, kdy se hranice otevřou. Náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula nedávno uvedl, že letošní dovolená bude v Česku. Téhož názoru je i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „Nemyslím si, že letošní sezona bude ve znamení zahraniční­ch dovolených. I pan ministr Havlíček (ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček) očekává, že letecká spojení se začnou obnovovat na podzim,“řekla pro MF DNES.

Přesto cestovní kanceláře zájezdy neruší a od zákazníků požadují, aby dodržovali smluvní podmínky. „Chcete-li odstoupit od smlouvy teď, pak má cestovní kancelář právo na zaplacení odstupného,“zní například vyjádření cestovní kanceláře Alexandria. A dále je v něm uvedeno: „Až do doby, kdy vláda nebo místní či jiné státní orgány dotčeného státu rozhodnou, že v době konání vašeho zájezdu není možné zájezd uskutečnit, nelze zájezd zrušit bez stornopopl­atků... Obava z budoucího výskytu koronaviru, domněnky o neuskutečn­ění zájezdu na základě neodhlasov­aného politickéh­o výroku důvodem k odstoupení od smlouvy bez poplatků za zrušení nejsou.“

MF DNES nedávno popsala případ, kdy Kancelář Pantour svému klientovi za stornování naúčtovala dvanáctiti­sícové penále. Asociace cestovních kanceláří proto na všechny apeluje, aby své zájezdy sami nerušili a vyčkali. „Doporučil bych čekat až do okamžiku tří týdnů před cestou, kdy cestovní kancelář musí sama rozhodnout, zda je schopná zájezd uskutečnit, nebo jej zruší. Do té doby bych to, být klientem, neřešil, protože k penězům se v tuhle chvíli stejně nedostane, a když ano, tak s velkou ztrátou na stornech,“konstatuje Jan Papež z asociace.

Vouchery místo peněz

Že se k penězům za zrušené dovolené hned tak nedostane, si už zjistila nemalá část zákazníků. „Naše dovolená byla zrušena pro nemožnost letu a peníze nám prý vrátí. Čekáme od 13. března a ani po urgencích nepřichází žádná rozumná odpověď,“popisuje Jana V. svou zkušenost.

Advokát Viktor Pak to doporučuje řešit předžalobn­í výzvou. Nicméně podle ministerst­va pro místní rozvoj stejně budou muset být klienti trpěliví. „S ohledem na současný nouzový stav, v jehož důsledku došlo k uzavření provozoven cestovních kanceláří či dalším omezením, očekáváme, že platby za zájezd budou vráceny poté, kdy se provoz cestovních kanceláří vrátí do běžného režimu,“uvádí ministerst­vo na svém webu. A všem, kdo mohou, doporučuje, využít nabídku voucherů. Jejich podmínky si jednotlivé kanceláře nastavují samy. Fischer například nabízí poukaz s platností jednoho roku v hodnotě již uhrazené platby, Blue Style s platností do 31. října 2021.

„Využití voucherů je doporučeno, protože vouchery podléhají pojistnému krytí cestovní kanceláře. V případě vrácení peněz a možného úpadku kanceláře to tak ale není,“upozorňuje mluvčí agentury Invia Andrea Řezníčková.

Podle Papeže část cestovních kanceláří skutečně současný stav přežít nemusí. Zároveň se domnívá, že cestování do zahraničí už nebude tak levné.

„Letenky budou určitě dražší. Cestovní ruch se z toho bude ještě dlouho vzpamatová­vat,“dodává Papež.

 ??  ??
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Stojánka Odstavená letadla na Letišti Václava Havla.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Stojánka Odstavená letadla na Letišti Václava Havla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia