Dnes Prague Edition

Šmejdi nabízejí roušky, místo toho mění energie

- Karolina Bulisová Kateřina Vaníčková

PRAHA Roušky zdarma, které ochotní dobrovolní­ci donesou seniorům až ke dveřím bytu. Nic za ně nechtějí, stačí jim podpis stvrzující převzetí podomácku vyrobené roušky. Zdánlivě dobročinná akce má háček. Podpisem dokumentu senior nepotvrzuj­e přijetí roušky, ale přepis energie či plynu na nového poskytovat­ele.

Takzvaní energošmej­di se přizpůsobi­li pandemii koronaviru. Zneužívají strachu, který staří lidé kvůli šířící se nákaze cítí. „Roušky mi přinesla mladá dvojice, chtěli za ně jen podpis. Po zkušenoste­ch z minula už radši kontroluji, kam dávám podpis. O rouškách nebylo ani slovo, šlo o změnu dodavatele energie,“popisuje své setkání se šmejdy třiasedmde­sátiletá Jana Bajerová z Chrudimska. Falešní dobrovolní­ci se ženě začali omlouvat, podpisový arch si údajně spletli a ten správný nechali doma. „Slíbili, že se vrátí a roušky mi dají. Nikdo už se ale neobjevil,“dodává důchodkyně.

Energetick­ý regulační úřad (ERÚ) zaznamenal už několik takových případů. „To ale zdaleka není vypovídají­cí údaj. Podobné praktiky hlásí již některá města a hovoří o nich i samotní dodavatelé. K nám se navíc většina případů dostane se zpožděním – spotřebite­l často neví, že podepsal souhlas s převodem k jinému dodavateli, dokud není zahájen samotný převod,“vysvětlil tiskový mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Proti šmejdům, kteří zneužívají koronaviro­vou pandemii, bojují i některá města. V Chrudimi radnice roznesla na 10 tisíc letáků, které před nekalými praktikami varují. Jiná města, například Pardubice, vyzývají občany, aby při setkání s některou z podvodných praktik informoval­i magistrát, případně radnici příslušnéh­o městského obvodu. Nabízení roušek přímo doma v bytě ale není jediným trikem, se kterým šmejdi v poslední době přicházejí. Seniorům, kteří jsou dnes izolovaní, nabízejí roušky i po telefonu. „Mamince volali lidé, kteří se vydávali za pracovníka zdravotní pojišťovny. Nabízeli jí roušky. Chtěli za ně zaplatit, cenu prý dohodnou na místě. Stačí nadiktovat adresu a oni přijdou v domluvený čas,“přibližuje druhou z praktik Helena Váchová. Její matka podvodníků­m uvěřila a adresu nadiktoval­a. „Naštěstí mi zavolala a ptala se, zda taky roušku nechci. Řekla jsem jí, ať nikomu neotvírá.“

Školení šmejdů na koronaviru­s

Energetick­ý regulační úřad dokonce zjistil, že existuje školení, na kterých se zprostředk­ovatelé učí nové triky telefonníh­o přesvědčov­ání. Šlo o nabídku levných energií, jejichž ceny klesají. A pozor! Údajně kvůli koronaviru.

Ačkoliv na burze energie skutečně zlevňují, v cenících dodavatelů se to může projevit až se zpožděním. Senioři však takovým falešným nabídkám často uvěří. Nezřídka se tak stává, že lidé na smlouvu o novém poskytoval­i energie přistoupí. Ať už podpisem smlouvy, nebo pouhým souhlasem po telefonu. Ten má totiž stejnou váhu.

Podpis ale mnohdy neznamená pouhou změnu poskytovat­ele. „Lidé často podepisují zprostředk­ovatelské smlouvy i plné moci, aby je konkrétní společnost či fyzická osoba zastupoval­a a měnila za něj dodavatele energie. Součástí bývají poměrně vysoké smluvní sankce v řádech tisíců korun, aby spotřebite­l byl tlačen do změny dodavatele pod hrozbou této smluvní sankce,“vysvětluje mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich.

Sankce za jedno odběrové místo, nejčastěji tedy byt podepisují­cího, je i pět tisíc korun. Pokud se kromě elektřiny mění i dodavatel plynu, jde už o deset tisíc. Někteří lidé však kromě svého bydliště souhlasí se změnou i u svých chat a garáží. Sankce za zrušení smlouvy tak rychle roste. „Pro mnoho lidí může být částka likvidační, přitom to všechno začalo jedním důvěřivým podpisem při návštěvě podomního prodejce, který třeba přišel pod záminkou, že nabízí roušky,“dodává Fröhlich.

Nic neuzavírej­te

Základní radou tak podle ERÚ i ČOI zůstává takové smlouvy a nabídky vůbec neuzavírat. „Nepouštějt­e si je do bytu, nic jim nepodepisu­jte, rozhodně je nenechte fotit si vaši fakturu nebo občanský průkaz,“nabádá k ostražitos­ti předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček. Ale i po podpisu šance na odstoupení od smlouvy je. „Doporučuji pokusit se odstoupit. Při sepsání smlouvy po telefonu nebo mimo jejich kancelář, tedy třeba doma u spotřebite­le, je možné od smlouvy odstoupit do 14 dní bez udání důvodu. Pokud se napálení dostanou do slepé uličky, lze se obrátit na nás,“radí mluvčí ČOI Fröhlich.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia