Dnes Prague Edition

Jak fotbalista Vízek bojuje s virem: čajíčky a klid

Slavný fotbalista Ladislav Vízek má koronaviru­s a přátelé ho prosí: „Bojuj!“

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Nejprve se do sluchátka omluvil: „Sorry, na ulici stojí návštěva. Pokecám z balkonu a za chvíli se ozvu.“Fotbalový romantik Ladislav Vízek (65), olympijský vítěz z roku 1980 a vyhlášený driblér, zavolal a spustil celkem zvesela: „Už jsem ready.“

Už jste fit i zdravotně? Koronaviru­s, kterým jste se nakazil, je pryč?

Člověče, byl jsem v sobotu odpoledne na procházce. Teda na zahrádce vzadu za barákem. Desetkrát deset metrů. Chtěl jsem se vyvětrat.

Jak to dopadlo?

Hned jsem chraptěl a šel radši domů, do klidu. Horečky už nemám, ale horší stavy občas vnímám. Léky neberu, jen vitaminy. Doktoři mi řekli: To musíte vyležet, pane Vízku! Ve středu se dozvím, jestli jsem pořád pozitivní. Pokud jo, skočím z mostu.

Přeháníte.

Neboj, bojuju dál, ale nic příjemného to není. Naštěstí manželka Simona je zdravotní sestřička, tak mě hlídá. Ordinuje mi čajíčky, polívečky, klid, rehabilita­ci. Zrovna o víkendu měla jednačtyři­cáté narozeniny a já byl marod. Musím jí to vrátit.

Už jsou to skoro dva týdny, co vám doktoři řekli, že máte koronavir.

Kdybych toho bacila potkal, zmlátím ho tak, že se z toho nevzpamatu­je. Fakt jsem na ten virus nasr... Je protivný a je všude. Na jakémkoli programu zapneš televizi, je tam koronavir a jeho smutné následky. A já mám doma dvě fajnové holčičky a potřebuju se o ně postarat. Musím se dát konečně do kupy.

Vtip vás neopouští?

Jak kdy. Někdy si říkám: Vizoure, važ si toho, v jak dobré společnost­i ses ocitnul. Koronavir má americký herec Tom Hanks, princ Charles, slavný italský obránce Paolo Maldini, Mikel Arteta, trenér Arsenalu, nebo španělský pěvec Placido Domingo.

Ale?

Upřímně, pár dní jsem se snažil vystupovat optimistic­ky, ale jak smutných zpráv přibývalo, sebralo to i mě. Je mi pětašedesá­t, celkem nebezpečne­j věk. Být o pět let starší, bylo by hůř. Asi bych to těžko ukočíroval. Už takhle jsem za dva týdny shodil deset kilo.

Pořád hubnete?

Ty vago, už je naštěstí líp. Navečer začínám mít roupy a pozvolna otvírám ledničku, takže hrozí rychlé tloustnutí. Krucinál!

Proč krucinál?

Rouhám se, co? I tuhle šílenou věc chci vnímat s nadhledem. Když bacila ustojím, určitě budu silnější.

Co kamarádi? Dodávají sílu?

Pořád volají, ptají se, bojí se. Kapelník Karel Vágner, skladatel Petr Salava, kamarádi z Amfory,

ze staré gardy Dukly, trenér Petr Rada, Ivan Hašek a spoustu dalších. Píšou mi: Vizoure, hlavně neblbni a bojuj!

Bojujete?

Nikdy bych nevěřil, jak taková slova člověka nakopnou. Já si totiž dlouho myslel, že to není žádný malér. Normální chřipka, na kterou jsem v březnu obvykle trpěl. A najednou bác... Hned jsem se zabalil do peřin a potil se ještě poctivěji než jindy. Šest dní jsem ležel v posteli a byl úplně mizerný.

Pak?

Test na koronavir byl pozitivní. Stal se ze mě nejpoctivě­jší Babišův pacient. Už dva týdny jsem neudělal krok z baráku.

Jaká byla první reakce?

Když jsem po testech viděl červená čísla, dostal jsem strach. Horečky sice klesly, zato jsem ztratil chuť i čich. Hotové nechutenst­ví. Navíc mojí paní řekli, že to chytla taky. Po dvou dnech vzkázali: Spletli jsme se!

Co malá dcera Viktorka?

Díkybohu je zdravá. O holky se bojím daleko víc než o sebe. Proto doufám, že ten bacil projde okolo mladších ročníků, aniž by se jich nějak zvlášť dotkl.

A vás?

Že mám o deset kilo méně, to je jediná plusová zpráva. Hned jsem hlásil Horstu Sieglovi a Ivanu Haškovi, aby věděli, že při zápasech starých gard budu daleko rychlejší než dřív, ať se mnou na podzim určitě počítají. Bohužel mi to asi vlezlo do kloubů, protože mě dost výrazně bolí levá kyčel.

Ještě nějaký handicap?

Pár dní předtím, než dorazil koronavir, jsem si nechal udělat nové zuby. Pět mi jich kvůli novému můstku vybouchali, takže teď jsem za bezzubého dědka a trpím dvojnásobn­ě.

Asi doktorům zaplatím, aby mi zalhali, že je test negativní.

Vy, fotbalový bohém a milovník života, co jste zjistil, když jste se nakazil ve své hospůdce při mariáši?

Jak je život pomíjivý. Podíval jsem se do občanky a došlo mi: Ty vole, jsi v háji.

Nejste.

Protože pořád sportuju, jsem v pohybu, hraju golf, tenis, fotbal. Udržuju se i v pětašedesá­ti. Pravda, ještě nemám vyhráno, ale věřím, že to ustojím. O to víc držím palce starší populaci, která je na tenhle hnusnej bacil ještě náchylnějš­í.

Už myslíte na středu a kontrolní testy?

To si piš. Mám strach a sekám latinu. Až mi doktoři strčí do nosu špachtli a vezmou si potřebný vzorek, budu doufat. Asi jim zaplatím, aby mi zalhali, že je test negativní. Už aby to bylo pryč!

 ??  ??
 ??  ?? F o t o :
T il e n
V a jt, E x p r e s . c z
F o t o : T il e n V a jt, E x p r e s . c z
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia