Dnes Prague Edition

Mácháč, Vranov, Lipno. Tak kam letos v létě?

- — Robert Oppelt

PRAHA Češi už netrpělivě čekají na dobu, kdy je v turisticky atraktivní­ch lokalitách opět začnou místo uzavřených parkovišť a zákazů vjezdu vítat otevřené restaurace a penziony.

Podle všeho se letos k moři kvůli koronaviru nepodívají a většinu z nich tak čeká dovolená v tuzemsku. Podle Českého statistick­ého úřadu je u nás čeká 9 400 nejrůznějš­ích ubytovacíc­h zařízení. Motivovat Čechy k dovolené v některém z nich, místo aby zamířili k babičce nebo na chalupu, má nově připravova­ný program ministerst­va pro místní rozvoj s názvem Dovolená v Česku.

Podle ministryně Kláry Dostálové půjde o motivační systém, který firmám umožní nabídnout zaměstnanc­ům „dárkové rekreační“poukázky na dovolenou v České republice. Na poukázkách se bude finančně podílet stát, daná firma i zaměstnane­c. „Chceme tím lidi přimět, aby, jakmile to půjde, začali opět cestovat v rámci Česka a podpořili tím domácí ekonomiku,“popisuje. Poukázkami půjde hradit ubytování, ale i stravování nebo další doprovodné služby v místě. Třeba wellness.

Začít s programem plánuje ministerst­vo, jakmile skončí nouzový stav a budou rozvolněna přísná opatření, která teď znemožňují cestování po Česku. Vouchery mají pak vydávat zaměstnava­telé a bude je možné promítnout do daní nebo proplácet zpětně z programu.

Čekání na první hosty

Podle agentury CzechTouri­sm provozovat­elé ubytovacíc­h zařízení netrpělivě čekají na okamžik, až bude jasno, kdy začne domácí turistická sezona a jaká bude mít pravidla. Zatím přesvědčuj­í hosty, aby dovolené nerušili, ale jen posunuli termín.

„Otázkou ale je, kdy bude uvolněna karanténa a lidé budou moci začít cestovat,“vysvětluje ředitel agentury CzechTouri­sm Jan Herget.

Češi na českou dovolenou jezdí hlavně do regionů mimo Prahu. „Důležité bude, aby české regiony dokázaly nalákat hosty i na podzim. Tady bude naším cílem rozprostří­t návštěvnos­t do celého roku,“dodává Herget.

Agentura podle něj letos očekává velký zájem například o rekondiční pobyty.

„Z průzkumu mezi provozovat­eli lázeňských a wellness služeb víme, že po odeznění krize vzroste zájem o pobyty spojené s péčí o zdraví a duševní a tělesnou kondici,“popisuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia