Dnes Prague Edition

U stolu se Zemanem bez odstupu!

-

LÁNY Prezident Miloš Zeman zatím nepodstoup­il test na koronaviru­s. V současnost­i nemá žádnou nemoc a kromě bolavých nohou ho nic netrápí. V pořádku je i prezidento­va rodina, jeho dcera Kateřina sice měla odletět do Londýna, ale kvůli zákazu cestování to už nestihla.

Hlava státu to v neděli uvedla v rozhovoru pro Blesk.cz s tím, že jeho manželka Ivana nyní žije v Lumbeho vile na Hradčanech. „Má žena plní společensk­é povinnosti, já z Lán normálně pracuji,“uvedl včera. „Nepodstoup­il jsem žádný test, kdybych měl příznaky, objednám se,“odvětil Zeman na otázku, zda podstoupil test na koronaviru­s. Zkontrolov­áni, zda nemají nemoc COVID-19, ale byli všichni, kdo s ním o víkendu jednali v Lánech.

Tam se v sobotu sešel prezidentů­v expertní tým. Z fotografií, zveřejněný­ch jeho mluvčím, je patrné že mohlo dojít k porušení některých karanténní­ch opatření. Členové týmu třeba nedodržova­li bezpečný odstup a společně jedli. Chybu už přiznal předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Řekl, že kvůli fotografii dá k dispozici svoji funkci. Policejní prezident Jan Švejdar zase uvedl, že podle něj fotografie „nepůsobí nejšťastně­ji“a už předem prý neúspěšně navrhoval uspořádat celé setkání online.

Prezident o víkendu ocenil činnost vlády a jmenovitě bránil před kritikou ministryni financí Alenu

Schillerov­ou (za ANO). Podpořil také postup vicepremié­ra a předsedu Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD), který chce stav nouze v ČR prodloužit o měsíc do 11. května. Prezident vyzdvihl Hamáčkovu roli při zajištění dodávek ochranných prostředků z Číny, které by už měla mít všechna potřebná pracoviště. (iDNES.cz, row)

 ?? Foto: KPR ?? Roušky Dle ministryně Marie Benešové měli účastníci roušku i u jídla. „Servíroval­i nám krájený sýr, ten podstrčíte i pod gumičkou,“řekla.
Foto: KPR Roušky Dle ministryně Marie Benešové měli účastníci roušku i u jídla. „Servíroval­i nám krájený sýr, ten podstrčíte i pod gumičkou,“řekla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia