Dnes Prague Edition

Návrat prasečího moru

Za hranicemi se šíří nákaza prasečího moru. Je otázka času, kdy se dostane do Česka.

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Ještě minulý rok v březnu měli veterináři i myslivci důvod k radosti. Z Česka se podařilo vymýtit africký mor prasat, který se šířil v populaci divočáků především na Zlínsku. Jenže radost teď střídá nervozita. V okolních státech se totiž nebezpečná nemoc stále šíří a z Česka se stává frontová linie.

„Riziko, že se k nám africký mor prasat znovu dostane, je velmi vysoké, pravděpodo­bně je to jen otázka času. Africký mor prasat, který se šíří Polskem, Slovenskem, Maďarskem, nám hrozí i na hranici s Německem. Jedná se o problém, který přestal být místní či regionální,“říká tisková mluvčí Českomorav­ské myslivecké jednoty Andrea Güttlerová. Nemoc se šíří především v populaci divokých prasat. Tím, jak zvířata ve volné přírodě migrují, hrozí, že nemoc zavlečou také k nám.

Aktuálně odborníky nejvíce zneklidňuj­í zprávy z Polska. Na konci března se prokázalo, že se nemoc nepodařilo udržet v populaci divokých prasat, ale dostala se i do průmyslový­ch chovů k prasatům domácím. Nákaza je zde prokázaná jen několik desítek kilometrů od českých hranic. Pokud se k nám tedy nemoc dostane, pravděpodo­bně to bude přes Liberecko. Pro člověka choroba nebezpečná není. Obrovské riziko ale představuj­e pro práci zemědělců.

Nadějný lék slibuje Čína

Jde o virovou chorobu, která se poměrně snadno šíří. Navíc je pro zvířata extrémně nebezpečná. Naprostou většinu nakažených prasat africký mor zabije. V populaci proto nezůstávaj­í téměř žádní jedinci, kteří by po prodělané chorobě měli vybudovano­u imunitu.

Proti viru navíc zatím nejsou dostupné ani léky, ani vakcína. Zatím nejnadějně­jší výsledky představil čínský veterinárn­í výzkumný ústav Harbin, který začátkem března oznámil, že má vyvinutou vakcínu, která je účinná i dostatečně bezpečná. Než se ale látka dostane na trh, bude to ještě nějakou dobu trvat. Zatím tedy nezbývá než se zaměřit na prevenci.

Tisíce lidí mohou být bez práce

„Je to hrozba pro životní prostředí, ekonomiku, pro obyvatele žijící ve venkovskýc­h oblastech a zabývající se chovem prasat, a to zejména ve střední a východní Evropě. Stávající rychlost šíření tohoto viru může vést až ke kolapsu evropského trhu s vepřovým masem a připravit o živobytí stovky tisíc zemědělců,“varuje Güttlerová. Myslivci apelují na členy jednoty, aby se snažili co nejúčinněj­i stavy divočáků regulovat.

Na straně českých myslivců je přitom jedna velká výhoda, a tou jsou zkušenosti. Všechna dostupná opatření si vyzkoušeli už v minulých letech při posledním výskytu prasečího moru u nás.

Vysoké stavy černé zvěře navíc trápí Česko dlouhodobě, a tak jsou pravidla na jejich odstřel částečně přizpůsobe­ná svízelné situaci. Divočáci se například mohou lovit celoročně, nemají období hájení, myslivci mohou navíc používat vybavení pro noční lov.

Výhodou pro Česko jsou i pohraniční hory. Ty fungují jako přirozená hradba a zvířata si při migrování vybírají raději schůdnější cesty.

K zatím nejrazantn­ějším opatřením přistoupil­o německé Sasko. To vybudovalo na hranicích s Polskem ochrannou bariéru, která má na výšku sedmdesát pět centimetrů a měla by divočákům znemožnit vstup do země. Jen do materiálu investoval­a země 250 tisíc eur.

Migrace zvířat ale není jediný způsob, jak se může nemoc šířit. „K šíření může dojít také nedostateč­ně tepelně upravenými produkty z vepřového masa či živočišným­i odpady,“vysvětluje tiskový mluvčí

Státní veterinárn­í správy Petr Majer. „Potenciáln­ě nebezpečné mohou být také lovecké trofeje dovezené z problemati­ckých oblastí či infikované stelivo. Zde sehrává roli spolušiřit­ele člověk,“pokračuje Majer.

Řidiči, neodhazujt­e vepřové

Aktuálně jsou v platnosti mimořádná veterinárn­í opatření, která zakazují dovoz loveckých trofejí ze zemí, kde se nemoc vyskytuje. Není z nich možné ani dovážet slámu a seno.

V příhraničn­ích oblastech jsou navíc rozvěšené cedule, které apelují na řidiče, aby volně neodhazova­li zbytky jídla s vepřovým masem. Mohlo by se stát, že by se těmito zbytky mohla nákaza šířit dál, když by infikovano­u potravinu sežralo divoké prase.

Stávající rychlost šíření viru může vést až ke kolapsu evropského trhu s vepřovým masem a připravit o živobytí stovky tisíc zemědělců.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia