Dnes Prague Edition

WHO a USA: Noste roušky, ale udělejte si je sami

- — Milan Vodička

WASHINGTON, NEW YORK Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) a Amerika otočily názor na roušky: už doporučují, aby je lidé nosili.

Je to průlom, ale svým způsobem až zneklidňuj­ící, protože WHO jen několik dnů před doporučení­m roušky nosit úplně stejně doporučova­la je nenosit, což vyvolává pochyby o tom, zda tato instituce přesně ví, co a proč říká. Podobně v USA prezident Trump oznámil změnu názoru vládního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí, ale sám řekl, že roušky nosit nebude. Bylo to krátce poté, co k zakrývání obličeje na veřejnosti vyzvali obyvatele svých měst starostové New Yorku a Los Angeles.

O víkendu přikázala nošení masek na veřejnosti Indonésie. Od stejné doby jsou masky povinné rovněž v Turecku a Izraeli. Ode dneška totéž nařídila Ukrajina, v Rakousku se ode dneška nesmí bez zahalené tváře do obchodů. Podobně je tomu například i ve Slovinsku, kde musí být tvář zahalena v jakémkoliv uzavřeném prostoru.

Česko zavedlo nošení roušek 19. března, o týden později se přidalo Slovensko. V západní Evropě to považují za zbytečné.

Hlavním důvodem západního nezájmu i váhavosti WHO doporučit světu roušky je obava, že lidé pochopí, že vlastně nejsou k dostání a vlády jim je nejsou schopny zajistit. Mohlo by to vést k protestům a pronikavém­u zvýšení nedůvěry ve stát, což je to poslední, co vlády v krizi potřebují. Znamenalo by to i odčerpání roušek ze zdravotnic­tví, jichž se tam i tak nedostává, což je veřejné tajemství. I proto WHO i USA vyzvaly lidi, aby si roušky pořizovali podomácku nebo nosili šátky. Mezi západními spojenci vypukla v poslední době přímo válka o roušky, masky, respirátor­y a další vybavení. Mluví se o „moderním pirátství“a „Divokém západu“, kde jedna země přeplatí na poslední chvíli jinou a doslova jí vyfoukne již domluvenou dodávku. Němci a Francouzi z toho obvinili v posledních dnech americké firmy. Podobnou zkušenost má i Brazílie. V minulých týdnech se stejně obviňovali mezi sebou i Evropané.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia