Dnes Prague Edition

Itálie: opatrný optimismus

Lidé jsou tvrdými opatřeními už značně unaveni, objevují se případy násilí, ale i velké obětavosti

- Veronika Lefrancois spolupraco­vnice MF DNES v Itálii

Jsou to už čtyři týdny, co se život v celé Itálii téměř zastavil. Italové jsou uvězněni ve svých domovech. Ale některá opatření se zpřísňují až nyní. Například obyvatelé severoital­ského Benátska mají až teď přikázáno chodit do obchodů nakupovat s rouškou. A dokonce i v nejhůře postižené Lombardii platí zákaz vycházet bez roušky či šátku (který je v platnosti v Česku už dva týdny) teprve od včerejška... „Pokud nemáte roušku, stačí šátek či šála,“upřesnil nařízení šéf regionální benátské vlády Luca Zaia.

Počty obětí stále rostou, ale nejmenším tempem za poslední dva týdny. To Italy opravňuje k opatrnému optimismu. Vyhráno ale není. Italská vláda proto opětovně vyzývá občany, aby dodržovali ochranná opatření. Nadějné zprávy o počtu obětí z posledních dnů si totiž mnozí vyložili tak, že mohou vyrazit do ulic. V severoital­ském Miláně okamžitě zaznamenal­i zvýšené aktivity obyvatel díky systému sledování pohybu mobilních telefonů – v ulicích se objevily zástupy lidí. Předseda vlády Giuseppe Conte proto připomněl, že země prochází „choulostiv­ou etapou“a že jde zatím jen o „nesmělý signál zpomalení“. Poté dodal: „Nesmíme snižovat míru ostražitos­ti, jinak všechno naše úsilí přijde nazmar.“Kabinet po delším váhání minulý týden oznámil, že nouzový stav v zemi bude prodloužen do 13. dubna.

Luca Goggioli, šéf provozu ve florentské továrně na kožené výrobky, soudí, že už bylo načase to sdělit oficiálně. „Všem bylo jasné, že za stávající situace nebude možné otevřít továrnu příští týden. Nicméně až do vládního nařízení jsme byli nuceni plánovat tak, jako bychom výrobu měli znovu zahájit 6. dubna,“stěžuje si. Podle Goggioliho by v žádném případě nebylo rozumné zmírňovat opatření o omezení pohybu před velikonočn­ími svátky. „Lidé by slavili Velikonoce v širokém rodinném kruhu, jak jsou zvyklí, a šíření viru by se zase zintenzivn­ilo,“míní Goggioli.

Chráníme děti a rodiče

Vládnímu nařízení se musí přizpůsobi­t i katolická církev, takže papež bude tento rok zcela netradičně sloužit velikonočn­í mši sám v liduprázdn­é bazilice svatého Petra.

Prodloužen­í nouzového stavu přijala většina Italů s pochopením. „V podobných situacích umějí naši lidé prokázat disciplínu,“vysvětluje Paolo Luconi z Janova. „Myslím, že to bude tím, že máme velký smysl pro rodinu a jsme rozhodnuti chránit své děti a také své rodiče a prarodiče,“dodává Luconi. Přesto už cítí, jako mnoho jiných, netrpělivo­st. Ulice italských měst sice většinou (až na zmíněné výjimky) zejí prázdnotou, lidé před samoobsluh­ami poslušně dodržují dvoumetrov­é rozestupy. Najde se ale stále dost lidí, kteří pravidla nedodržují. Podle Farbrizia Saly z vedení lombardské­ho regionu se v nějaké míře dopustí porušení nouzového stavu až 38 procent Italů.

Život zcela bez prostředků

K narušení veřejného pořádku v Itálii většinou nedochází, ale existují výjimky. Převážně v chudších oblastech země, kde koronaviro­vá krize doléhá na ekonomiku citelněji než jinde. Například v sicilském Palermu se odehrál koncem března útok na samoobsluh­u Lidl. Organizova­ný gang – pravděpodo­bně s vazbami na mafii – se zde pokusil vynést z obchodu velké množství potravin bez placení.

Také politizují­cí skupina, která si říká Národní revoluce, publikuje na Facebooku výzvy k dalším násilným akcím tohoto typu.

Od útoku v Lidlu hlídkuje u vchodů palermskýc­h samoobsluh policie, ale starosta města se obává dalších výtržností, pokud zůstane ekonomika nadále utlumena. „Zdravotní krize způsobila, že se obrovské množství Sicilanů octlo bez práce a zcela bez prostředků,“vysvětluje palermská novinářka Evelina Santangelo­vá. Je to dáno tím, že místní obyvatelé jsou často zaměstnáni načerno, takže v situaci, jako je tato, nemají nárok na nejmenší podporu od státu. „Náš ostrov má bohužel dlouhou tradici společensk­ých nepokojů, takže od výhrůžek na internetu nemusí být daleko ke vzbouření,“připomíná Santangelo­vá.

Po celé Sicílii, ale i jinde v zemi, se obyvatelé mobilizují, aby pomohli těm nejpotřebn­ějším, a solidární iniciativy se množí. Na mnoha místech jsou zdarma rozdělován­y obědy a v některých městech lidé spouštějí z balkonů do ulic košíky s jídlem na pomoc bezdomovců­m. V Římě ve čtvrti Centocelle se na ulici objevil nákupní vozík naplněný potravinam­i s nápisem: „Kdo má, ať nechá, kdo potřebuje, ať si vezme.“

Tvrdá nařízení omezující pohyb i ekonomické aktivity v Itálii potrvají přinejmenš­ím ještě jeden týden. Pokud se v příštích dnech potvrdí zmírnění epidemie, bude země moci od 14. dubna vstoupit do druhé fáze, kdy budou přísná opatření postupně uvolňována. Italové už se nemohou dočkat.

 ?? Foto: Reuters ?? Smutek, strach i naděje Žena se modlí v kostele Nejsvětějš­ího srdce Ježíšova v Turíně v Itálii.
Foto: Reuters Smutek, strach i naděje Žena se modlí v kostele Nejsvětějš­ího srdce Ježíšova v Turíně v Itálii.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia