Dnes Prague Edition

Léčení na dálku nastupuje

Koronaviro­vá epidemie urychlila rozvoj telemedicí­ny. Z luxusu se stala záležitost pro všechny

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Do ordinací praktickýc­h a specializo­vaných lékařů teď většina pacientů jen telefonuje nebo mailuje, do čekáren se kvůli obavě z nákazy nehrnou. Řada lékařů přešla na dálkovou komunikaci s pacienty spontánně a učí se ordinovat přes telefon a mail. Přístup musely změnit i zdravotní pojišťovny – léčbu na dálku od března hradí ze zdravotníh­o pojištění.

„Co lze, řešíme po telefonu. Pacienti posílají i fotografie. Některé nálezy jsou zcela typické, z fotky hrdla jde poznat angína, přes eRecept mohu lidem napsat antibiotik­a. S pacienty, co mají doma tlakoměr, lze konzultova­t i antihypert­enzní terapii a není třeba osobní návštěva,“říká Veronika Fejfarová, praktická lékařka z Mělníka. Doposud si vyšetření a léčbu těchto pacientů mohla účtovat na pojišťovnu, jen když přišli osobně. Teď od pojišťovny dostane 55 korun za komunikaci s klientem přes telefon či e-mail. Umožňuje jí to držet praxi ekonomicky nad vodou a pomáhat pacientům.

„Nejvíc se využívá telefonick­á konzultace, probíhají ale i rozhovory přes Skype, SMS nebo mail. S rodiči to pak telefonick­y dořešíme,“říká Ilona Hülleová, předsedkyn­ě Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost ČR, která provozuje ordinaci v Bystřici pod Hostýnem. Podle ní to pro lékaře znamená více času, ale také více dotazů, protože to, co rodič říká, může ovlivnit rozhodnutí lékaře.

Také ambulantní specialist­é nová pravidla financován­í využívají. „Psychiatr a psycholog mohou poskytovat péči přes Skype. I fyzioterap­eut může pacientovi poradit přes Skype. Logopedi si to chválí, děti lépe komunikují přes obrazovku. A pojišťovny to akceptují jako výkony,“říká Zorjan Jojko, předseda Sdružení ambulantní­ch specialist­ů. Když se pacient neozve na kontrolu, lékaři mu sami aktivně volají.

Zda budou úkony na dálku propláceny lékařům i po zrušení nouzového stavu, zatím není jasné.

O telemedicí­nu se dosud v Česku pokoušeli jen soukromníc­i, případně některá zdravotní pojišťovna v rámci marketingu. Zdravotnic­ká skupina EUC loni v lednu spustila internetov­ou Virtuální kliniku, kde lékaři radí formou chatu. Pacient si ale službu musel uhradit, případně mu ji platil zaměstnava­tel. Jakmile ministerst­vo zdravotnic­tví v půlce března rozhodlo, že dálkovou péči mohou pojišťovny hradit z veřejného pojištění, EUC otevřela službu veřejnosti bezplatně. „Zapojujeme do toho naše lékaře ze skupiny EUC, online konzultuje s pacienty 50 praktiků,“říká Daniel Soukup, ředitel EUC Virtuální kliniky. Lidé na webu vyplní formulář, naskenují kartičku zdravotní pojišťovny a občanský průkaz. Po vyplnění dotazníku a vylíčení potíží se s nimi lékař spojí a zahájí chat. „Vyptám se na vše, co potřebuji, pacientovi poradím, mohu mu poslat elektronic­ký recept. V případě potřeby můžeme přejít k telefonátu nebo videohovor­u. Když nejsem schopná jeho problém na dálku posoudit, doporučím návštěvu lékaře,“říká Petra Bomberová Kánská, vedoucí lékařka Virtuální kliniky. Šedesát procent případů zůstane jen u konzultace na dálku. Výhodou chatu s lékařem vidí v tom, že na konzultaci je klid, pacient nemusí čekat v plné čekárně a lékař není znervózňov­án vyzváněním telefonu. Lidé se méně stydí.

Před koronaviro­vou krizí nabízely distanční nezávislou konzultaci s lékařem po telefonu jako benefit některé zdravotní pojišťovny, aby se odlišily od konkurence – například ZPMV nebo OZP. OZP začátkem letošního roku spustila ve spolupráci s webem Ulékaře.cz navíc možnost online dotazů na příslušné lékařské specialist­y.

Telemedicí­na by mohla změnit české zdravotnic­tví – například omezit nadužívání primární péče, bylo by pak víc prostoru pro skutečně nemocné. „Povede to k poklesu fyzických návštěv u lékařů, řada problémů se vyřeší elektronic­ky. V Česku máme skoro dvakrát vyšší počet návštěv u lékaře, než je v Evropě běžné,“soudí Radovan Kouřil, ředitel Oborové zdravotní pojišťovny. „Online komunikace je efektivněj­ší, lidé jdou k věci, nezabíhají,“srovnává ošetření naživo a na dálku Petra Bomberová Kánská. Podle Kouřila se tímto způsobem může dostat lékařská péče také do odlehlých regionů, kde lékaři chybějí a pacienti by za nimi museli daleko dojíždět.

Telemedicí­na určitě lidský kontakt zcela nenahradí. „Při osobním setkání poznáte, jak se pacient cítí, nakolik jej obtíže trápí. A když máte vybudovano­u důvěru, tak nemusíte tolik vysvětlova­t. Navíc pacienti nejsou odborníci – trápí je určitý příznak, ale nějaký závažnější třeba podcení a nezmíní,“vysvětluje Veronika Fejfarová.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia