Dnes Prague Edition

Bolí nás každý vůz, co z linky nesjede, říká šéf Škody Auto

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Šéf automobilk­y Škoda Bernhard Maier v exkluzivní­m rozhovoru pro MF DNES mluví o následcích pandemie a budoucnost­i.

Také pracujete z domova?

Jde to překvapivě dobře. Zasedání představen­stva probíhají virtuálně, téměř všechna ostatní jednání jsou online a máme e-mail a telefon. Už se ale těším na osobní setkání, která jsou prostě nenahradit­elná.

Jak jste na počátku reagovali?

V takové situaci je rozhodujíc­í jednat rychle a důsledně. Okamžitě jsme zřídili krizový tým. Nejvyšší prioritou je zdraví zaměstnanc­ů i celé společnost­i. Soustředím­e se na to, abychom odstávku efektivně využili a zajistili plynulý rozjezd výroby. Některé činnosti musí běžet dál, například elektrárna nebo dodávky náhradních dílů. Chceme také pomáhat. Náš technický vývoj například vyrábí na 3D tiskárnách respirátor­y.

Odstávku jste prodloužil­i až do 20. dubna. Proč?

Byla prodloužen­a vládní opatření v tuzemsku i zahraničí, dealerství v Česku a dalších zemích zůstávají zavřena. Ani činnost dodavatels­kých řetězců a zásobování díly nebylo obnoveno. I kdybychom teď rozběhli výrobu, chyběly by nám důležité díly. Obnovení výroby by se mělo kvůli propojení výrobců a dodavatelů plánovat v celoevrops­kém rozsahu. Pracujeme na konceptu bezpečné výroby i práce v kanceláříc­h. Počítáme s rozsáhlými ochrannými opatřeními.

Jak tvrdě koronaviru­s firmu zasáhl?

Naše trhy po celém světě byly zasaženy citelně. Nyní máme nízké tržby, fixní náklady ovšem samozřejmě běží dál. To pro nás představuj­e enormní zátěž, a proto vítám, že česká vláda podporuje ekonomiku – například kurzarbeit­em. Pro společnost bude důležité, abychom brzy našli rovnováhu mezi nejlepší ochranou občanů a zajištěním ekonomiky i pracovních míst.

Dokážete určit, jaké finanční důsledky pandemie firmě způsobí?

Na to je brzy. Pozitivní je, že jsme doposud solidně hospodařil­i a nyní disponujem­e dostatečno­u likviditou. Teď nás bolí každé auto, které nesjíždí z linky. Už několik let jsme vyráběli na samé hranici kapacity. Tento výpadek se letos pravděpodo­bně už nepovede dohnat. O to víc doufám, že se pandemii podaří co nejdříve utlumit, abychom mohli uspokojit zákazníky, kteří na vozy čekají. I přesto zůstávám optimistou a věřím, že automobilk­a z této situace vyjde silnější.

Věříte, že krizí projdete bez propouštěn­í?

V roce 2015 jsme definovali růstový plán, který funguje. A chceme v něm pokračovat. Přijde i doba po koronaviru. Naší nejvyšší prioritou je udržet všechny škodováky na palubě.

Jaké budou podle vás dopady na světovou ekonomiku?

Globálně propojené obchodní toky světové ekonomiky byly významně zasaženy. Dopady neumí nikdo předpovědě­t. Budou však větší než v krizích posledních desetiletí. Čím déle bude zastaven veřejný život a ekonomika, tím větší je nebezpečí, že oslabí obecný blahobyt, který jsme si vybudovali. Solidarita, kterou budeme potřebovat pro odstranění škod, bude muset být ještě větší než ta, kterou prokazujem­e nyní. Více než dosud bude důležitá celoevrops­ká soudržnost. Považuji například za důležité diskutovat o eurobondec­h či jiných alternativ­ních opatřeních, abychom dlouhodobě posílili Evropskou unii. Pro hospodářst­ví, pro volný pohyb zboží a pro demokratic­kou společnost je nezbytná silná, sjednocená Evropa.

Situace je velice nejistá. Dokážete vůbec plánovat?

Pracujeme na několika scénářích. Na základě vývoje dřívějších zdravotníc­h krizí vypracoval­i oborníci „V-scénář “, podle kterého budeme sice krátkodobě čelit velkému propadu, ze kterého se ale rychle dostaneme, a dokonce posílíme. První náznaky teď vidíme v Číně. Kromě toho budou nutné rozsáhlé stimuly v podobě podpůrných programů a úvěrů od vlád.

Ovlivní koronaviru­s strategii elektromob­ility?

Nyní se na našich plánech nic nemění: do konce roku 2022 nabídneme 10 částečně či plně elektrifik­ovaných vozů. Ještě letos představím­e Enyaq, náš první model, který byl od počátku koncipován jako čistě elektrický.

Celou verzi rozhovoru najdete na auto.idnes.cz

 ?? Foto: MAFRA ?? Priorita je udržet všechny škodováky na palubě.
Foto: MAFRA Priorita je udržet všechny škodováky na palubě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia