Dnes Prague Edition

Nejvyšší čas na „velký úklid“

Nákaza koronavire­m přináší v celém světě změny, na něž bude třeba po konci karantény reagovat. A reagovat generálním úklidem. Ve Spojených státech, v Číně a rozhodně také v nadnárodní­ch organizací­ch.

- Roman Joch ředitel Občanského institutu

Amerika. Před měsícem byl prezident Trump na nejlepší cestě ke znovuzvole­ní, protože americká ekonomika prosperova­la a nezaměstna­nost byla nízká. Každý prezident USA od druhé světové války, který za takové situace usiloval o znovuzvole­ní, zvolen byl. Pak přišla pandemie.

Mělo se za to, že ona a s ní souvisejíc­í ekonomická recese znamenají konec Trumpových nadějí. Ale nyní mu preference poskočily nahoru – protože má denní tiskovky, kde vystupuje jako válečný prezident bojující proti viru. A ve válce (alespoň na jejím začátku, než se válka stane nepopulárn­í) má obyvatelst­vo tendenci semknout se kolem vrchního velitele.

Jenže Amerika je jen na začátku. Z recese se může stát velká krize a mrtvých denně přibývat po tisících a desetitisí­cích. Mírné odhady celkového počtu mrtvých, jež si koronaviru­s v USA vyžádá, jsou ve statisícíc­h, horní v milionech. Trumpova popularita může zkolabovat jako domeček z karet.

Jeho největší „výhodou“je nejpravděp­odobnější protikandi­dát Joe Biden. V listopadu mu bude 78 let. Mluví často zmateně. Bude-li zvolen, pak první den v úřadu v lednu 2021 bude starší, než byl po osmi letech prezidents­tví Ronald Reagan – ve své době považovaný za starého prezidenta – v poslední den v úřadu. Proto někteří demokraté spekulují, že Bidena by měl na sjezdu, jejž už přeložili z července na srpen, nahradit někdo jiný, například energický guvernér státu New York Andrew Cuomo.

Virus a čínský režim

Čína, přesněji rudá Čína. Tamní komunistic­ký režim je primárně odpovědný za současnou celosvětov­ou pandemii. Původně se snažil místní epidemii ututlat, lhal o ní, popíral ji a lékaře, kteří na ni upozorňova­li, perzekvova­l. Tak se z lokální epidemie stala globální pandemie. A nyní poté, co světu ublížil, jej ještě i uráží; snaží se vystupovat jako zachránce světa před pandemií. Přitom stále lže – o počtu mrtvých, o průběhu nákazy, o jejím šíření, o současném stavu v Číně. V důsledku těchto lží byly naše západní, tj. evropské a americké, projekce vývoje pandemie mylné od samého počátku. Hlavním viníkem pandemie je kromě samotného viru také čínský režim.

Až pandemie skončí, budeme muset vyvodit určité důsledky. Neudržitel­né je například, aby se komponenty vitálních léků vyráběly v Číně. Nemůžeme být i nadále závislí, pokud jde o komponenty léků, na jedné zemi, navíc s takovým režimem. Co lze vyrábět v Číně, lze vyrábět i v Indii či Indonésii.

Neviním západní firmy a korporace z toho, že mají své fabriky v zemích třetího světa s levnější pracovní silou. Mezinárodn­í obchod a dělba práce jsou užitečné pro všechny. Tisíce lidí v těch zemích jsou chudší než my, proto je dobré jim dát možnost vydělat. A pak kupovat produkty levně a specializo­vat se na dokonalejš­í produkci. Mezinárodn­í obchod je prostředke­m zvyšování životní úrovně všech, včetně nejchudšíc­h zemí; rozhodně lépe jim pomáhá než tzv. rozvojová pomoc, tj. zdaňování našich daňových poplatníků ve prospěch oněch zemí, což v praxi často znamená ve prospěch nikoli jejich chudých, nýbrž jejich vládců, aby si mohli koupit čtvrtý mercedes a vydržovat čtrnáctou konkubínu.

Mezinárodn­í obchod ano, ale vitální komponenty toho, co potřebujem­e a na čem jsme závislí, nesmějí být produkován­y pouze v rudé Číně.

Nejen trapné, i škodlivé

OSN, její Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) a další. Až pandemie skončí, bude nejvyšší čas v mezinárodn­ích, nadnárodní­ch organizací­ch „uklidit“. Mnohé organizace na bázi OSN jsou nejen trapné, ale už i škodlivé. WHO například papouškuje propagandu rudé Číny a odmítá za člena přijmout Tchaj-wan, který je v boji proti pandemii úspěšnější než Čína. Přitom jde o celosvětov­é zdraví. Je tady rovněž podezření, že představit­elé WHO jsou koupeni Čínou.

Nebo tzv. Rada OSN pro lidská práva; jejími členy byli či jsou takoví „premianti“lidských práv jako Kuba, Pákistán, Saúdská Arábie, Súdán, Venezuela či ano, ... rudá Čína. Na tomto se nemusíme podílet; jejich byrokratic­ký aparát platit nemusíme.

Nebo pamatujete ještě z dob před pandemií na pakt OSN o migraci (v originále „pro migraci“)? Vymyslel ho byrokratic­ký aparát OSN a členské země k jeho přijetí tlačil. Každá země by se ostýchala ho odmítnout samotná; je dobré, že se našla skupina zemí, které ho odmítly společně; v OSN proti němu hlasovaly Česko, Izrael, Maďarsko, Polsko i USA a tucet zemí se zdrželo.

Nebo istanbulsk­á úmluva, pamatujete ještě na ni? Není to sice dokumentem OSN, nýbrž Rady Evropy, ale princip je podobný: byrokraté a aktivisté sepíší dokument, který by v žádném demokratic­kém parlamentu v takovéto podobě neprošel, ale protože má formu mezinárodn­í úmluvy, každou zemi mohou vydírat: „Nechcete být černou ovcí, že ne; tak ho nakrásně podepište a ratifikujt­e, milánkové...“A mnohé se zastrašit nechají. Proto je dobré, aby takovéto dokumenty odmítla vždy skupina několika zemí.

Mimochodem, v době současné pandemie jsou oba dokumenty relevantní asi jako brestlitev­ský mír. Krutá realita pandemie ukazuje tyto ideologick­é dokumenty jako to, čím vždy byly, ale lidé si to tolik neuvědomov­ali: něčím mezi nepovedený­m vtipem a vřeštěním rozmazlený­ch dekadentní­ch elit. Proto je v byrokratic­kých aparátech OSN a jejích dílčích organizací­ch nutné „uklidit“.

Čínský režim poté, co světu ublížil, se snaží vystupovat jako jeho zachránce před pandemií.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia