Dnes Prague Edition

Nemáte roušku, vytkli strážníci stovkám lidí

-

PRAHA Policisté a strážníci v uplynulých dnech v metropoli kontrolova­li, zda lidé, které zlákalo ven hezké počasí, dodržují vládní krizová opatření.

Policisté kontrolova­li mimo jiné náplavku v Podskalí, kde se i přes vládní omezení lidé nepřestali pohybovat a posedávat ve skupinkách. Policejní auto po ní projíždělo a pouštělo nahrávku v češtině a angličtině vyzývající lidi, aby se v místě nezdržoval­i. Náplavky nejsou park a platí pro ně stejná pravidla jako pro ulice. Lidé podle mluvčí policie Violety Siřišťové většinou uposlechli a z místa odešli.

Jak městská, tak státní policie měly včera v Praze v ulicích kolem 500 příslušník­ů. Mluvčí městské policie Irena Seifertová sdělila, že strážníci včera řešili 771 porušení krizových opatření, z toho 666 případů tvořilo nezakrytí obličeje, 87 neoprávněn­é srocení a 17 porušení ze strany provozovny. Ke správnímu řízení strážníci předali pouze jeden případ. V noci na neděli strážníci řešili 245 přestupků, z toho šlo ve 208 případech o nezakrytí dýchacích cest a ve 12 o neoprávněn­é shlukování. Správnímu orgánu strážníci předali 24 přestupků.

„Strážníci se v neděli zaměřili na parky, jako je Stromovka, Riegrovy sady, Letná a samozřejmě lesoparky po celém území metropole. Stále platí, že většina ‚hříšníků‘ okamžitě reaguje na upozornění strážníků,“komentoval­a mluvčí. Dodala, že v noci se strážníci zabývají zejména lidmi bez domova, drogově závislými či podnapilým­i.

Nedodržení krizových opatření je přestupek, policisté a strážníci jej však zatím nemohou řešit přímo a musí ho předat do správního řízení. To má změnit novela zákona o pravomoci Policie ČR a obecní policie, podle které by bylo možné až desetitisí­covou pokutu uložit přímo na místě. Návrh bude příští týden projednáva­t Poslanecká sněmovna.

Lidé musí z nařízení vlády od 19. března povinně při pohybu mimo domov nosit ochranu obličeje, od 16. března platí omezené vycházení. Lidé se mohou venku pohybovat jen při cestě do práce, pro potraviny či léky nebo z jiných nutných důvodů. Volný pohyb je možný jen v přírodě a parcích. Od středy přibyl zákaz pohybovat se venku více než ve dvou s výjimkou rodinných příslušník­ů, od ostatních osob musí lidé dodržovat nejméně dvoumetrov­ý odstup. (ČTK)

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Pražané v parcích Ač byl víkend, nebylo podle policistů v pražských parcích více lidí, než nyní bývá během všedních dní. Do parků si lze vyjít na procházku a posedět, v běžných ulicích nebo například na náplavkách to nařízení o omezeném pohybu nedovoluje.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Pražané v parcích Ač byl víkend, nebylo podle policistů v pražských parcích více lidí, než nyní bývá během všedních dní. Do parků si lze vyjít na procházku a posedět, v běžných ulicích nebo například na náplavkách to nařízení o omezeném pohybu nedovoluje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia