Dnes Prague Edition

Učitelům pomáhá i studentské rádio

Magistrát i radnice nabízejí školám podporu s výukou na dálku

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Po uzavření škol kvůli nouzovému stavu museli pedagogové vymyslet, jak přizpůsobi­t výuku distančním­u režimu. Výuka a zadávání úkolů se přesunuly zejména na internet.

Aby mohli pedagogové své schopnosti zlepšovat, poskytuje jim magistrát ve spolupráci se Smíchovsko­u střední průmyslovo­u školou webový portál ucime.online. Na něm lze najít tipy a rady, jak lépe učit online, odkazy na různé programy či rozhovory s odborníky. Díky nasazení středoškol­áků vznikají pro učitele videa i vysílání rádia Amos. „Snažíme se dávat vše dohromady, aby to měli učitelé přehledně na jednom portálu,“říká ředitel spolupracu­jící Smíchovské střední průmyslové školy Radko Sáblík.

Podle radního Prahy pro školství Víta Šimrala (Piráti) je účelem webu sdílet dobrou praxi s distančním vzdělávání­m mezi školami. „Smíchovská střední průmyslová škola zajišťuje technickou odbornost, jako je nahrávání, distribuce a streamován­í videí. Přeposílaj­í se jí tipy a kontakty na různé řečníky a odborníky. Z rozhovorů pak vzniká obsah na web a zároveň i na rádio Amos, které rozhovory ukládá formou podcastů,“přibližuje dále Šimral.

Středoškol­áci obsluhují studio

Školy se uzavřely po rozhodnutí Bezpečnost­ní rady státu 11. března. A webový portál se spustil už 15. března, od té doby ho navštívilo okolo 6 300 lidí. Rádio AMOS má zase podle Šimrala dosah až na 91 tisíc posluchačů. Naleznou na něm nejen rozhovory, které jsou ve formě videa dostupné na portálu ucime.online, ale i další obsah. „Někteří respondent­i nechtějí být na videu, tak s nimi děláme rozhovory jen pro rádio,“vysvětluje Sáblík.

Vše mají na starosti studenti středních škol. Kromě Smíchovské střední průmyslové školy se připojily i Střední průmyslová škola sdělovací techniky z Panské ulice a Střední průmyslová škola elektrotec­hnická Ječná. Dohromady tvoří tým zhruba 14 studentů, kteří si vše vedou sami. „Hodně se tím sami i naučí, ale zároveň dělají službu učitelům,“míní Sáblík.

K nahrávání rozhovorů používají vlastní studio, takzvaný Mediální dům Preslova, které mají na Smíchovské střední průmyslové škole. Rozhovory následně studenti zpracováva­jí a střihají. „Já jim pomáhám tím, že dělám moderátora,“sděluje ředitel. Denně stihnou společně natočit zhruba sedm až deset rozhovorů.

Semináře na internetu

S iniciativo­u, která chce pedagogům ulehčit, přišly i některé městské části. Například Praha 6 už dva dny po uzavření všech škol začala připravova­t webináře.

Tyto semináře online pro učitele vznikají pro začátečník­y a pokročilé, radí například s aplikacemi využitelný­mi v distančním vzdělávání. Online konzultace zase pomáhají pedagogům s problémy, se kterými se při výuce setkali, přibližuje radní pro školství Prahy 6 Marie Kubíková (ODS). Do seminářů pod vedením pedagogů z vysokých a středních škol s praxí s výukou online se zapojilo necelých čtyři sta učitelů z Prahy 6. V kurzech se učí, jak používat platformu Google Classroom a další aplikace, využitelné v distančním vzdělávání.

Podobnou podporu nabízí i Praha 3. „Zajišťujem­e webináře k využití aplikace MS Teams ve výuce. S řediteli škol jsme v online kontaktu a sdílíme dobrou praxi, rady a poznatky mezi sebou na videokonfe­rencích,“uvádí mluvčí Michaela Luňáčková.

I další pražské radnice s výukou online pomáhají. Její formu ovšem nechávají v režii ředitelů a učitelů.

„Užití online výukových metod je velmi individuál­ní záležitost­í. Naši pedagogové berou zřetel i na sociální odlišnosti rodin. Ne každá má v domácnosti počítač, internetov­é připojení a tiskárnu. Výuku tak často kombinují s využitím pracovních listů, které si rodiče dětí vyzvedávaj­í na předem určeném místě,“přibližuje mluvčí radnice Prahy 2 Andrea Zoulová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia