Dnes Prague Edition

Tonka Šibenice byla až příliš legendární kráska

- — Jan Bohata

JOSEFOV Krásná a hříšná, tak legendy vykreslily Antonii Havlovou, proslulou jako Tonka Šibenice. Příběh lehké holky, jejímž klientem se stal vrah Ferdinand Prokůpek, a to v cele smrti, vstoupil před 90 lety do kin jako jeden z prvních českých zvukových filmů.

Námět reportéra Egona Erwina Kische měl také reprízu u civilního soudu. Senát rozhodoval, zda Tonka Šibenice náležela ke skutečným postavám „pražského bahna“, anebo se zrodila v Kischově fantazii.

Snímek Tonka Šibenice se v roce 1930 pochlubil mezinárodn­ím obsazením. Do hlavní role režisér Karel Anton obsadil slovinskou krásku Itu Rinu. Matku padlé dívky ztvárnila Ruska Vera Baranovska­ja, k českým hvězdám filmu náleželi Antonie Nedošínská a Jindřich Plachta.

Konflikt nastal poté, kdy se obliby snímku rozhodli využít dramaturgo­vé Vinohradsk­é zpěvohry. V té době se nejednalo o nejlepší z pražských souborů. Divadlo od počátku 20. let sídlilo ve Slezské ulici ve zkrachoval­ém Pištěkově lidovém divadle. K vidění tam bývala hlavně lehčí múza – opereta pro dospělé, k pobavení dětí na scéně dováděl kašpárek.

Ve sporu o autorská práva žalobce Kisch připustil, že se Tonka Šibenice zrodila v jeho fantazii, naopak zástupci scény chtěli dokázat její reálnou existenci. Jako svědka přivedli i doyena pražských soudničkář­ů Josefa Vejvaru, kterému žurnalisté přezdívali Táta Vejvara. „Dozorce z věznice Zemského soudu na Karlově náměstí mi sdělil, že mají odsouzence, jemuž mají splnit přání ať již jakékoli,“uvedl Vejvara.

Jenže jeho příběh z 90. let 19. století se netýkal vraha žen Ferdinanda Prokůpka, ale Antonína Hoffmanna. Horník Hoffmann v Březových

Horách na Příbramsku zastřelil úředníka, který týral jeho otce. Důlního dozorce Karla Roytta zabil, jeho kolegu těžce zranil. Noc před popravou 11. října 1895 mladík v posledním přání požádal o doutník, nikoli o prostitutk­u.

Ze svědeckých výpovědí a spisů vyplynulo, že neexistova­l zabiják Prokůpek ani Antonie Havlová. Příběh však žil na novinářský­ch burzách v restaurací­ch U Choděrů na Ferdinando­vě třídě a U Brejšků ve Spálené ulici. Tam se s ním seznámil i Kisch, mladý reportér Prager Tagblattu a Bohemie.

Zpěvohra po prohrané soudní při změnila jméno hry. V roce 1932 se ale soubor rozešel, chátrající budova byla stržena.

Prostitutk­a a zabiják dívek

„V nepopsatel­ně nuzné komůrce v Kožné ulici jsem u Tonky proseděl mnoho hodin. Detaily z jejího příběhu jsem z ní musel tahat, ale pak se z ní vyřinul příval slov, jako kdyby se vybičovala k obhajobě před imaginární­m soudcem,“napsal Kisch.

Stát se tak mělo v roce 1911, 30 let poté, co Tonka Šibenice splnila údajně poslední přání Ferdinanda Prokůpka. Zabijáka odsouzenéh­o k smrti Zemským soudem v Praze za uškrcení tří dívek u Brandýsa nad Labem, Krče a Hodkoviček.

Kischovo vyprávění nepostrádá barvité detaily, Tonce přisoudil i dvaatřicet policejníc­h trestů a čtyři soudní rozsudky za hrubé porušení mravopočes­tnosti i ublížení na těle. „Vandrák s rozežraným ksichtem, člověku se chtělo blejt, jen když viděl jeho fotku. Strávila jsem s ním půl hodiny, nebylo to ale kvůli těm pár zlatkám,“tak v povídce Nanebevzet­í Tonky Šibenice popsala vraha Prokůpka.

 ?? Foto: Národní filmový archiv ?? Krásná Ita Tonku Šibenici ve filmu z roku 1923 ztvárnila Ita Rina, třiadvacet­iletá herečka ze Slovinska.
Foto: Národní filmový archiv Krásná Ita Tonku Šibenici ve filmu z roku 1923 ztvárnila Ita Rina, třiadvacet­iletá herečka ze Slovinska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia