Dnes Prague Edition

Epopej odjede za půl roku

Plátna budou v Moravském Krumlově vystavena na zámku, který se opravuje, to není bez rizika

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES — S přispěním Markéty Duškové

PRAHA Po dlouhých diskusích rozhodl loni na podzim magistrát o dočasném přesunu proslulé Slovanské epopeje od malíře Alfonse Muchy. Než pro ni najde na svém území definitivn­í umístění, má být na pět let vystavena v zámku v Moravském Krumlově, kde spočívala od 50. let minulého století až do roku 2011, než se vrátila do Prahy. Hlavní město plátna vlastní.

Podle původních předpoklad­ů se měla touto dobou dvacítka obřích pláten stěhovat na Moravu, aby si je mohly první davy návštěvník­ů prohlížet už od letošního července. Celá instalace se však výrazně zdržela.

„Vzhledem k posunům ve výběrovém řízení na dodavatele úprav prostor pro Epopej a vzhledem k epidemii dochází pochopitel­ně k posunu termínu instalace Epopeje na zámku v Moravském Krumlově. Přesun tedy není v tuto chvíli ve výhledu,“vysvětluje Magdalena Juříková, ředitelka Galerie hlavního města Prahy (GHMP), která dílo spravuje. Soubor obrazů tak nyní nadále zůstává v depozitáři galerie.

Z přesunu úplně nesejde, neboť koronaviru­s už přípravy dále nekompliku­je, a především pak Moravský Krumlov po průtazích konečně uzavřel smlouvu se zhotovitel­em úprav. Prostory v zámku, kde bude Epopej vystavena, jsou už sice opravené, ale je ještě nutné nainstalov­at osvětlení a klimatizač­ní jednotky. „Je tam termín do konce roku. V podstatě to už celé běží. V prosinci se má uskutečnit zkušební provoz, a to znamená, že právě na prosinec či spíše leden předpoklád­áme otevření celé výstavy,“plánuje starosta města Tomáš Třetina (TOP 09).

Pokud se nedostaví další vlna epidemie, která by plány zase zkomplikov­ala, počítá s obdobným termínem i ředitelka GHMP Juříková. Zhruba za půl roku by se tak Epopej mohla z Prahy přestěhova­t a instalace by následně začala v průběhu zimy. Ještě předtím však bude nutné absolvovat zmíněný měsíční zkušební provoz, který prověří, zda prostory udrží stálou teplotu a vlhkost. Teprve poté specializo­vaná firma obrazy přiveze. Nastěhuje je okny, plátna rozmotá a napne.

Svůj podíl na skluzu při přípravách v neposlední řadě měla i skutečnost, že krumlovští zastupitel­é projednáva­li klíčovou smlouvu o smlouvě budoucí o zápůjčce Epopeje až na svém květnovém jednání. Dokument však nakonec téměř jednohlasn­ě schválili.

Úpravy za 40 milionů

Do vybavení prostor pro Epopej má Moravský Krumlov podle dohody s Prahou investovat zhruba 40 milionů korun. A financován­í už má zajištěné. Celkem 13 milionů poskytne formou dotace ministerst­vo kultury, deseti miliony přispěl Jihomoravs­ký kraj a zbytek zajistí městečko z vlastních zdrojů.

Krumlovští věří, že se jim nákladná investice byť „jen“na pět let vyplatí. Měla by totiž přispět k výraznému oživení regionu, což přijde vhod zejména v období po koronaviru. Výstava díla podpoří cestovní ruch i podnikatel­skou sféru. Podle předpoklad­ů by sem mohlo zavítat až 50 tisíc návštěvník­ů ročně.

Celý průběh umisťování Slovanské epopeje na zámek i stav samotných výstavních prostor bude pečlivě kontrolova­t odborný tým GHMP. Závažné nedostatky nepředpokl­ádá. „Jediné, čeho se i nadále obáváme, je probíhajíc­í kompletní rekonstruk­ce celého sousedního křídla zámku, která bude v běhu i po zahájení expozice. Stavební práce včetně statických úprav v blízkosti expozice mohou být rizikem,“varuje Juříková.

Právě obnova jižní části zámku s vyhlídkovo­u věží a terasou už byla zahájena a s návratem pláten nesouvisí. Starosta Třetina slibuje, že práce nebudou mít na dílo žádný negativní dopad.

Kromě dočasného umístění Epopeje ovšem musí magistrát především řešit otázku, kde v budoucnu zůstanou plátna natrvalo. Vedení města proto na přelomu roku zadalo Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR), aby aktualizov­al svoji studii z roku 2017, kdy vyhodnocov­al vhodné pozemky pro vybudování novostavby pro Epopej. Tehdy jako nejvhodněj­ší řešení IPR doporučil lokalitu Těšnova. Žádný objekt tam však nevzniká.

„Nyní bude studie rozšířena i o prověření stávajícíc­h budov, které by bylo možné adaptovat pro umístění Muchova díla,“říká radní Prahy pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě). Mluvčí IPR Marek Vácha MF DNES potvrdil, že institut dokument dokončí a odevzdá zadavateli koncem června, ale předběžné závěry odmítl okomentova­t. Vzniknout má ještě druhá studie, která bude zkoumat možnosti budoucího využití chátrající­ho nádraží Vyšehrad a případně i okolních pozemků. Jestli by se tam Slovanská epopej vešla, je otázkou.

 ?? Foto: MAFRA ?? Dveřmi to nepůjde Oknem se plátna stěhovala ze zámku v Moravském Krumlově v roce 2011, oknem se tam letos vrátí.
Foto: MAFRA Dveřmi to nepůjde Oknem se plátna stěhovala ze zámku v Moravském Krumlově v roce 2011, oknem se tam letos vrátí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia