Dnes Prague Edition

Zdivočelá voda

Bleskové povodně zasáhly desítky míst. Ničivá záplava se valila z polí i lesů

-

Pršelo hodně. Tak hodně, až to bylo divné. Dvaašedesá­tiletý Jan Vojáček stál na balkoně svého domu a kouřil. Krátce po desáté hodině se korytem pod silnicí v malé vísce Míčov na Chrudimsku přivalila hnědá kalná voda z luk a polí v okolí. Tok, ve který se stružka uprostřed obce proměnila, začal rychle stoupat. Tak rychle, že Vojáček ani nestačil seběhnout dolů do garáže, kde měl zaparkovan­ý automobil Suzuki, a vyjet s ním na kopec za dům. V tu chvíli už bylo všude přes metr a půl vody a garáž i s automobile­m plná po strop.

„Byla to strašná rychlost, valilo se to ze všech stran, bralo to ploty. Sousedka měla v nově zrekonstru­ovaném domě už metr vody v sednicích,“popisuje Vojáček a listuje mezi fotografie­mi v tabletu. Všude je bahno, větve i kůra z okolních lesů. Jak vysoko voda dosahovala, je vidět na fasádách. Bylo to zhruba do poloviny oken.

Míčov je na kopci, neteče tu ani potok. „Nikdy jsme nic takového nezažili, ani pamětníci si nevzpomína­jí na tak bleskovou povodeň. Nejhorší je, že čekáme, co teď bude,“říkal starosta Míčova Milan Šimon.

Právě z toho, co nastane, měli lidé včera vpodvečer největší strach. Meteorolog­ové na jedenadvac­átou hodinu předpovída­li druhou vlnu bouřek se silným deštěm. A nejhorší bylo, že rybník nad vsí se naplnil po okraj. Lidé celou noc chodili hlídat hráz. Ale kdyby začala praskat, stejně nemohli nic dělat. „Protrhnout ji nemůžeme, vyplavilo by to další baráky. Takže zbývá jen doufat,“dodává další soused.

„Nebudu to už opravovat, jdu odsud pryč. Jen uklidit tu spoušť by trvalo půl roku,“mávne rukou rezignovan­ě Vojáček, který ve vsi bydlí od narození. Své zoufalství popisovat vůbec nemusí. Jen jemu povodeň způsobila statisícov­é škody. A podobně jsou na tom desítky lidí v okolí. Od Heřmanova Městce až k Seči. „Musíme rychle zbourat jeden mostek, který voda podemlela a ucpal by se. Voda se valila ze tří směrů, z polí a lesa,“říká místostaro­sta z Vápenného Podola Jiří Doležal.

Právě to, jak překvapivá povodeň byla, tu slyšíte na každém kroku. Je sedm hodin večer, devět hodin od povodně a z desítek zahrad tu stále odtéká voda. „Je to na ožrání,“rozhodí rukama Vojáčkův soused. V montérkách a gumovkách od rána odhrnuje bláto ze silnice i své zahrady.

Meteorolog­ové varovali před vydatným deštěm už před víkendem. Odhadovali, že místy spadne až 100 milimetrů srážek. Právě vesnice na Chrudimsku a další pak na Vysočině odnesly povodně nejvíce.

V Heřmanově Městci na Chrudimsku přetekl rybník a voda zaplavila domov důchodců. Hasiči museli evakuovat zhruba patnáct klientů domova.

Ještě předtím propláchla voda Podolského potoka Vápenný Podol. Valila z polí okny do domů. Zatopeno bylo několik domů a došlo i k evakuaci obyvatel. Stanislav Tichý bydlí ve Vápenném Podolu rok. „V poledne to vypadalo, že hezky prší a že nám to pěkně zaleje zahrádku, o hodinu později jsem musel jít přeparkova­t,“popisuje Tichý. Kvůli obavám z dalšího deště rodina urychleně odjela k příbuzným.

Představu, čím si lidé prošli, dokládají čísla z průtoku. Zatímco v neděli ráno v Podolském potoce bylo jen deset centimetrů vody, odpoledne, po extrémní bouřce, byla hladina o metr výš.

Trenérka dostihovýc­h koní Hana Kabelková má stáje hned na okraji vyplavené obce. Kolem včerejšího poledne se stájemi, kde připravuje koně i na Velkou pardubicko­u, prohnala voda tak rychle a s tak ničivou silou, že jí na pomoc nemohl přijet ani manžel, kterého odřízla povodeň doma. „Voda se valila od lesa do stájí. Koně začali řičet a mlátit se v boxech. Byli po kolena ve vodě. Chtěla jsem je převézt do haly, aby chodili, zabavili se a nevnímali, co se děje. Přes ty provazy vody, co se valily, to ale nešlo, i když je to jen kousek,“popisuje Kabelková. Volala kamarádům i zaměstnanc­ům o pomoc.

Vodu valící se z kopce se nakonec podařilo usměrnit a odklonit. Staré železniční pražce, které jí postavili do cesty, stočily proud mimo stáje se zvířaty.

K nepoznání se proměnil i romantický zámecký park ve zmiňovaném Heřmanově Městci. Bouřka v kombinaci s deštěm rychle zaplnila zámecký rybník i koryto potoka. Voda si tak rychle našla novou cestu, parkem přímo do domova seniorů, který sídlí v areálu zámku.

Během chvíle se kalný příval převalil přes záhony růží a zaplavil přízemí zámku i jeho nejbližší okolí. „Vypadalo to, že dojde k protržení hráze rybníka, ale došlo pouze k přelivu vody z hráze,“uvedl jeden z hasičů.

Senioři i klienti s demencí

V domově žije zhruba 140 klientů. Část, šedesát míst, je vyhrazena pro klienty se stařeckou, Alzheimero­vou a ostatními typy demencí.

U nich byla rychlá evakuace komplikova­nější.

Z domova museli hasiči evakuovat zhruba patnáct klientů. „Většina z nich byla přestěhová­na do vyšších pater,“uvedla Milana Johnová, pražská radní pro sociální věci. Hlavní město je totiž zřizovatel­em tohoto domova.

Podle radní měl domov štěstí v neštěstí, přízemí bylo málo obsazeno, protože tam byla připravena karanténa pro případ, že by někdo z obyvatel měl koronaviru­s. „Největší problém je teď zámecký park, který je zničený, podmáčený a nebezpečný,“uvedla radní.

Zasažena byla i další místa na Pardubicku. „Od nedělního rána až do odpoledne evidujeme už více než 200 výjezdů,“uvedl včera odpoledne operační důstojník hasičů Pardubické­ho kraje. „Čerpáme vodu opravdu v celém kraji. Jde zejména o zaplavené domy, sklepy, evakuujeme obyvatelst­vo, uvolňujeme ucpané propustky a odstraňuje­me spadlé stromy,“popsal.

Pršelo i na Vysočině

Blesková povodeň v neděli před polednem zasáhla také Počítky na Žďársku. Přívalové srážky rozvodnily nejen místní potok, ale voda stékající z okolních luk a pastvin v kopcích vytvořila řeku, která zasáhla novostavby v lokalitě Výpustek.

A nevyhnula se ani domu olympijské vítězky, rychlobrus­lařky Martiny Sáblíkové.

I když má před plotem ve směru od polí metrový val, velká voda se přes něj převalila a poničila jí zahradu. „K tomu není co říct,“konstatova­la Sáblíková při rozhovoru s reportérem MF DNES. S úklidem jí pomáhaly i místní a rodina. „Doma jsem moc vody neměla, ale odnesla to zahrada,“dodala rodačka ze sousedního Žďáru nad Sázavou.

Policie vyšetřuje smrt muže

Policie také vyšetřuje úmrtí šestapades­átiletého muže v Kojicích na Pardubicku, který byl nalezen v kaluži vody. Pokus o jeho resuscitac­i byl neúspěšný.

Policie nařídila pitvu.

K možnosti, že by jeho smrt nějak souvisela se včerejšími lijáky a záplavami v Pardubické­m kraji, se policie nevyjádřil­a.

Nepršelo jen v neděli, ale prudké bouřky sužovaly Česko i v sobotu. Blesková povodeň zaplavila deset domů a zničila cesty v Pusté Rybné na Svitavsku, ve Zlínském kraji vyprošťova­li auta uvázlá v zatopených podjezdech nebo nánosech bahna. Voda natekla také do suterénu v pražské Thomayerov­ě nemocnici.

Pršet bude i dnes

Přeháňky a bouřky, které přecházely přes Česko po celý víkend, meteorolog­ové včera předpovída­li i pro pondělní ráno. Postižen měl být hlavně jihovýchod země.

Povodňová pohotovost platila na části území Zlínského, Olomouckéh­o, Jihomoravs­kého kraje, Kraje Vysočina a Pardubické­ho kraje, a to do šesti hodin ráno, stejně jako povodňová bdělost pro celé území Česka.

Prvního a druhé povodňovéh­o stupně totiž včera dosáhla řada toků, nejvyššího, třetího stupně dosáhla řeka Novohradka v Luži na Chrudimsku.

 ?? Foto: Radek Kalhous, MAFRA ?? Zkáza Velká voda udeřila na mnoha místech v Česku ohromující silou, na své cestě zničila, co mohla. Například ve Vápenném Podole na Chrudimsku (na snímku) se ze silnice stala řeka – voda zdevastova­la vozovku, rozlámala asfalt a vyrvala dlažební kostky. Většina z místních si něco takového vůbec neuměla představit.
Foto: Radek Kalhous, MAFRA Zkáza Velká voda udeřila na mnoha místech v Česku ohromující silou, na své cestě zničila, co mohla. Například ve Vápenném Podole na Chrudimsku (na snímku) se ze silnice stala řeka – voda zdevastova­la vozovku, rozlámala asfalt a vyrvala dlažební kostky. Většina z místních si něco takového vůbec neuměla představit.
 ??  ??
 ?? 2x foto: Radek Kalhous, MAFRA ?? Potopa Vápenný Podol (na snímcích nahoře a vlevo) a Hrbokov na Chrudimsku byly jedny z nejvíce zasažených obcí. Voda z polí se valila okny do domů.
2x foto: Radek Kalhous, MAFRA Potopa Vápenný Podol (na snímcích nahoře a vlevo) a Hrbokov na Chrudimsku byly jedny z nejvíce zasažených obcí. Voda z polí se valila okny do domů.
 ?? Foto: Radek Kalhous, MAFRA ?? Záchrana Evakuace v domově seniorů v Heřmanově Městci se nakonec týkala deseti lidí. Objekt zatopil přetékajíc­í zámecký rybník.
Foto: Radek Kalhous, MAFRA Záchrana Evakuace v domově seniorů v Heřmanově Městci se nakonec týkala deseti lidí. Objekt zatopil přetékajíc­í zámecký rybník.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia