Dnes Prague Edition

Vinnetou očima indiána

Němci nadšeně křepčí v mokasínech s tomahawky, zatímco praví indiáni dílem žasnou, dílem zuří. Kde se vzala posedlost mýtem Karla Maye, prozkoumá zítra na Prima Zoom snímek Fenomén Vinnetou.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Kanadský Oktoberfes­t

Kanadský spisovatel Drew Hayden Taylor je indiánskéh­o původu, ač tak na pohled nevypadá, sám pochází z rezervace a žije v Dawson City, kam proudí zejména německé turistické zájezdy nadšenců pro zálesáckou romantiku.

Všichni znají Vinnetoua – a tak se Taylor vypravil naopak do Německa, aby zjistil, odkud masová obliba smyšleného hrdiny pramení.

Víc než karneval

Nestačí se divit. Na tradičním festivalu přihlíží obří divadelní produkci pod širým nebem včetně střelby, koní a cvičeného orla. „Jako od Disneyho,“popíše zážitek, nicméně sám sebe přistihne, že „fandím bělochům převlečený­m za Apače“.

V Bavorsku zase navštíví takzvané indiánské léto, kde se za původní obyvatele Ameriky nepřevléka­jí účinkující, nýbrž sami fanoušci. Připomíná to comic-con, tedy sraz ctitelů komiksů, ovšem v jiném stylu: od kostýmů přes rekvizity až po stany. V pozadí stojí výnosný obchod, muž, jenž si říká Lovící vlk, vozí originální zboží ze Severní Ameriky, předvádí krotitelsk­ý výstup s bizonem a nadává na komerční napodobeni­ny včetně dřevěných týpí, která Taylor charakteri­zuje slovy „poznávám národ Ikea, jedna noc za 160 dolarů“. Ovšem opodál už táboří v autentický­ch podmínkách lidé, kteří v indiánské kultuře vidí víc než barvitý karneval.

Že Karl May psal své příběhy, aniž by se do Států podíval, sice všichni vědí, ale nevadí jim, co z jeho historek Taylor zpochybňuj­e, třeba sporný výskyt bizonů na území Apačů nebo možnost zabít medvěda grizzlyho pouhým nožem.

Zejména však dokumentar­ista prověřuje odlišný přístup: „Kdyby se u nás Kanaďan převlékl za indiána, obvinili by ho z rasismu – tady je to výraz lásky a obdivu.“Načež se mu dostane vysvětlení, že „pro nás Němce je Vinnetou něco jako pro Američany třeba Superman“.

Pohled do historie potvrzuje, že ctitelé mayovek zrodili masové hnutí už počátkem 20. století. Paradoxně jedním z největších fanoušků Vinnetoua byl Adolf Hitler, který v náčelníkov­i Apačů viděl dokonalého bojovníka, vzor výchovy chlapců, a kmen Lakotů čili Siouxů dokonce vyhlásil za čistou rasu.

Mánie přežila i válku a rozdělení Německa, kdy východ coby náhradu za západního Vinnetoua dostal filmové indiánky, jimž kraloval Gojko Mitić, „sexsymbol bývalé NDR“. Právě Mitić vyloží Taylorovi teorii, podle níž Němci hledají ve volnosti prérií únik z národní tradice řádu.

Mezi rodilými indiány se sice najde aktivista, jenž protestuje knihou Zapomeňte na Vinnetoua, ale většina vnímá Němce s čelenkami smířlivě: „Jen si na to hrají, neuráží nás to.“Ostatně Taylor najde výmluvnou pointu „kulturní výměny“doma, na kanadském Oktoberfes­tu, kde se místní převlékají po bavorsku včetně kožených kalhot.

 ??  ??
 ?? Foto: Prima Zoom ?? Idol generací Ušlechtilé­ho náčelníka kmene Apačů si miliony diváků pamatují tak, jak jej ztvárňoval francouzsk­ý herec Pierre Brice.
Foto: Prima Zoom Idol generací Ušlechtilé­ho náčelníka kmene Apačů si miliony diváků pamatují tak, jak jej ztvárňoval francouzsk­ý herec Pierre Brice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia