Dnes Prague Edition

Státní peníze na lázně? Proplácet by se mohly zpětně

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Poukazy na úhradu pobytu a procedur v lázních by bylo lepší zpětně proplácet už od června. Uvedla to ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). „Aktuálně řešíme distribuci poukazů. Komunikuje­me se zdravotním­i pojišťovna­mi, protože to je ten nejjednodu­šší způsob. Dále budeme řešit, zda to spustit od 1. července, nebo dokonce už od 1. června zpětně. A mně přijde správnější spustit to zpětně od 1. června. Aby se ještě nějaké červnové pobyty zbytečně nerušily,“řekla Dostálová v pořadu Partie na TV Prima.

Stát by měl na pobyt a procedury přispívat čtyřiceti procenty z ceny, maximálně však 4 tisíce korun. Navíc budou propláceny jen pobyty delší než šest nocí. Dostálové resort zažádal o miliardu korun, což by mělo stačit na 250 až 300 tisíc poukazů, které plánuje proplatit do konce roku. Pokud se v lázeňství osvědčí, může je ministerst­vo použít i pro jiné oblasti cestovního ruchu.

„Lázně jsme zvolili jako první, protože mají největší výpadek zahraniční klientely. Původně jsme to chtěli dát celoplošně, ale trh si částečně poradil sám. Budeme sledovat další vývoj, protože podle mých signálů budou mít velké problémy velká města. Myslíme si, že i například Praha by se k tomu mohla postavit čelem a nabídnout pomoc na svém území podobně jako třeba Vídeň,“řekla Dostálová.

Plán ministerst­va pro místní rozvoj podporuje i opozice. „Lázeňství je české rodinné stříbro a celá řada lázní se ocitá v existenční nouzi.

Opatření vnímáme jako výjimečný krok, ale v situaci, ve které se cestovní ruch ocitá, je to nezbytně nutné,“uvedl místopředs­eda ODS Martin Kupka.

V původním vládním plánu byl poukaz v hodnotě 10 tisíc korun, který by platil na jakýkoli druh dovolené (z něj měl stát platit 4 tisíce, zbytek částky by si mezi sebe na polovinu rozdělili zaměstnava­tel a zaměstnane­c). s využitím ČTK

 ?? Foto: MAFRA ?? Klára Dostálová Ministryně pro místní rozvoj.
Foto: MAFRA Klára Dostálová Ministryně pro místní rozvoj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia