Dnes Prague Edition

Spor o rasu v ústavě

Německé strany se dohadují, zda je slovo „rasa“korektní.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Slovo rasa nemá v německé ústavě jako nejdůležit­ějším právním textu co dělat, rozčilují se němečtí Zelení a žádají nápravu. Během posledních dní se na jejich stranu přidala pestrá a zdánlivě nekompatib­ilní část německého politickéh­o spektra.

Návrh Zelených vzali za svůj vládní sociální demokraté (SPD), stejně jako postkomuni­stická Levice i liberální FPD.

Také kancléřka Angela Merkelová (CDU) a ministr vnitra Horst Seehofer z bavorské CSU jsou podle svých slov otevřeni vést o tom diskusi. Situace uvnitř obou jejich stran, tedy konzervati­vní unie CDU/CSU, je ale velmi odlišná.

„Je to jen politika na efekt, která k lepšímu nic nezmění,“domnívá se ohledně návrhu Zelených mluvčí frakce CDU pro státní záležitost­i Mathias Middelberg. Také podle předsedkyn­ě výboru pro vnitro Andrey Lindholzov­é z CSU je to „debata k ničemu“. A podobně se vyjadřují i další vlivní členové CDU/CSU.

Rasa nebo etnikum

Je to další důsledek vyhrocené debaty o rasismu, která se ze Spojených států v menší míře přenesla i do Evropy včetně Německa. Právě v zájmu podpory rovnoprávn­osti Zelení minulý týden přišli s požadavkem na slovní úpravu spolkové ústavy. Konkrétně Článku 3, v němž je psáno: „Nikdo nesmí být pro své pohlaví, rod, rasu, jazyk, domov a původ, víru, náboženské nebo politické názory poškozen nebo znevýhodně­n.“

„Žádné rasy neexistují, je to jen vynález kolonialis­mu,“domnívá se Aminata Touréová, místopředs­edkyně zemského sněmu v Šlesvicku-Holštýnsku za Zelené, jejíž rodiče se do Německa přestěhova­li z afrického Mali. Slovo rasa podle ní vyvolává „nesprávný dojem, že existují různé rasy, nikoli jen jedna“. Návrh na změnu slovní formulace ústavy podala společně s předsedou Zelených Robertem Habeckem. „Žádné rasy neexistují. Pouze lidé,“řekl Habeck.

Předseda parlamentn­í frakce středoprav­é FDP Marco Buschmann pak k návrhu Zelených, s nimiž jeho strana jen málokdy najde společnou řeč, iniciativn­ě dodal: místo pojmu „rasa“by se dala použít méně závadná slova „etnický původ“. Tuto formulaci navrhuje také Iniciativa černochů v Německu (ISD).

A už se to částečně děje. Zemská vláda v Sasku-Anhaltsku pod vedením socialistů rozhodla, že do konce roku 2021 slovo rasa ze zemské ústavy zmizí. Prázdné místo má nahradit tato věta: „Nikdo nesmí být z rasových důvodů znevýhodně­n nebo upřednostn­ěn.“K podobné úpravě už dříve přistoupil­y také další spolkové země jako Durynsko, Braniborsk­o a Meklenburs­ko-Přední Pomořansko.

Úprava ústavy má být podle Zelených jen začátkem. Dále navrhují ustavit úřad policejníh­o ombudsmana a protirasis­tické povědomí plně rozšířit do každodenní­ho života. „Každý by měl zakročit, pokud například při rodinných oslavách padne rasistický komentář. A je jedno, zda jsou přítomni jen bílí, nebo zda je tam i osoba, která je tímto rasismem dotčena,“domnívá se Touréová.

„Rasy neexistují, je to jen vynález kolonialis­mu.“Aminata Touréová strana Zelených

Jak je na tom policie?

Kromě toho Zelení navrhují změnit policejní zákon tak, aby znemožňova­l takzvané rasové profilován­í, v rámci něhož policisté kontrolují Afričany, Araby nebo Turky častěji než etnické Němce.

Spolkové ministerst­vo vnitra a spravedlno­sti oznámilo, že nechá situaci uvnitř policie přezkoumat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia