Dnes Prague Edition

Jak malá Uruguay zkrotila covid-19

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Latinská Amerika dlouho jen v klidu sledovala, jak se těžiště pandemie přesouvá z Číny do Evropy a pak do Spojených států. Nikdo nevěřil, že nebezpečí už je za dveřmi.

I vzhledem k teplému klimatu a mladé populaci. A také proto, že tamní politici měli na přípravy mnoho času.

Jenže nejhorší obavy se naplnily. Brazílie teď má nejvíc nakažených i obětí hned po Spojených státech, dramatické chvíle prožívají i jiné latinskoam­erické státy, třeba Peru, Ekvádor, Chile nebo Panama.

Přesto se najde země, která si počínala stejně ukázkově jako v Asii třeba Jižní Korea s Vietnamem či v Evropě Dánsko.

Vzorným žákem, který sklízí pochvaly ze zahraničí, je třiapůlmil­ionová Uruguay.

Udržuje si obdivuhodn­ě příznivou bilanci. Nakažených je něco přes osm stovek, obětí zatím jen 23.

Země přitom sousedí s těžce postiženou Brazílií a už v březnu zaznamenal­a první ohniska nákazy.

Reagovala však pohotově. Také proto, že má v celé Latinské Americe nejstarší populaci a drtivá většina, nějakých 96 procent lidí, žije ve městech, potenciáln­ích ohniscích nákazy.

Dobrovolná karanténa

Zvolila správnou léčbu. Vyhlásila dobrovolné dodržování karanténní­ch opatření, důkladné trasování a intenzivní testování. Žádné drakonické kroky či tvrdé tresty. To kontrastuj­e se sousední Paraguayí, kde dohlíželi na dodržování karantény vojáci.

Uruguayští politici spoléhali spíše na odpovědnos­t lidí. Ti jejich doporučení přijali.

Většina škol a restaurací byla zavřena, ale obchody a firmy pokračoval­y bez přerušení dál.

Giovanni Escalante, zástupce Uruguaye v Panamerick­é zdravotnic­ké organizaci, považuje za rozhodujíc­í, že se jeho zemi povedlo velmi rychle zavést správná opatření pod dohledem kvalitních odborníků v krizovém štábu. Podle sofistikov­aných modelů se dařilo předvídat, jak se bude vyvíjet epidemie v jednotlivý­ch částech země, která až dosud proslula zejména kvalitními steaky a uvolněným životním stylem. „Lidé reagovali odpovědně a pravidla dodržovali,“říká dětská lékařka Adriana Da Rosaová, podle které pomohla třeba nenásilná kampaň vysvětlují­cí užitečnost ochranných roušek.

Nákazu se nakonec podařilo zvládnout. Ze 650 lůžek na jednotkách intenzivní péče je jich obsazena pouhá hrstka.

Podle agentury Bloomberg postupoval­a Uruguay v mnoha ohledech podobně liberálně jako v Evropě Švédsko, jenže lépe, takže se na rozdíl od severské země vyhnulo množství obětí. Vládní poradce pro zdravotnic­tví Rafael Radi nyní může konstatova­t, že „situace je pod kontrolou“. Proto se restrikce uvolňují.

Do ulic se vrátil život. Leonardo Silveira, majitel menšího knihkupect­ví v centru hlavního města Montevideo, teď vzhlíží do budoucnost­i s optimismem. „Lidé si sem přijdou nejet koupit knihu, ale také si popovídat, sice s bezpečným odstupem, ale opět pospolu,“pochvaluje si příliv návštěvník­ů.

Obavy zůstávají jen s ohledem na potíže dvou velkých sousedů. Otevřené přechody do Brazílie se stále mohou stát místem, odkud přijde nová vlna epidemie. A sousední zadlužená Argentina, blízká kolapsu, zase nepomáhá uruguayské ekonomice.

Prosperita se vrátí

Přesto jsou šance na plné zotavení velké. Společnost Boston Consulting Group označila Uruguay za nejvíc prosperují­cí latinskoam­erickou zemi, kde téměř vymizela chudoba. Letos ekonomika v důsledku pandemie poklesne, ale už příští rok jí Mezinárodn­í měnový fond předpovídá pětiprocen­tní růst.

Středoprav­á politická koalice se podle všeho nemusí obávat neklidných protestů, které otřásají vládami u sousedů. „V regionu zmítaném chaosem a nejistotou, zažíváme sociální stabilitu a obdivuhodn­ou míru konsenzuál­ní politiky,“pochvaluje si ekonom Ignacio Munyo z univerzity v Montevideu.

 ?? Foto: Profimedia ?? Díky Členka posádky australské lodi, kde vypukla nákaza, děkuje Uruguayi za to, že jim dovolila přistát a postarala se o ně.
Foto: Profimedia Díky Členka posádky australské lodi, kde vypukla nákaza, děkuje Uruguayi za to, že jim dovolila přistát a postarala se o ně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia