Dnes Prague Edition

Dodavatel IT nestihl, bude další soutěž

Výměna systémů ve snaze ušetřit se zcela vymkla kontrole ministerst­va práce

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Nestihlo se, zrušilo se, předražilo se, vyšetřuje se. Tak by se dal shrnout výsledek snažení ministerst­va práce o nahrazení dlouholeté­ho dodavatele OKsystem dodavateli novými. Jak zjistila MF DNES, dodavatel Atos IT Solutions and Services nestihne v termínu dokončit IT systém „Zaměstnano­st“(dále jen IS ZAM). Dosud inkasoval přes 300 milionů korun. Ministerst­vo proto nyní chystá novou soutěž na dodělání systému a jeho provozován­í.

Ani po více než čtyřech letech odsouvání a prodražová­ní nebude systém, který měl zajišťovat výplatu dávek v nezaměstna­nosti a evidovat nezaměstna­né, hotov. Podle MPSV za to může epidemie koronaviru. „S ohledem na (tuto) novou situaci muselo MPSV přistoupit ke změně priorit, které se dotkly také projektu IS ZAM. Došlo ke zpomalení testování aplikace IS ZAM a bylo nutné aktualizov­at harmonogra­m a rozvolnit strategii dokončení projektu,“odpovědělo ministerst­vo.

Ministerst­vo nesoučiní

Myslí se tím, že úředníci nemají čas program testovat a nelze tak poskytnout dodavateli takzvanou „součinnost“, se kterou původní smlouva počítá a operuje se s ní i ve všech šesti dodatcích k ní. Za zpoždění tak nikdy nemůže dodavatel, ale zadavatel – ministerst­vo práce.

„Systém je vyroben a prochází jen fázemi testování a finálního ladění,“uvedla mluvčí Atosu Sylvia Žažová.

Je pravda, že úředníci na úřadech práce jsou aktuálně přetíženi vyřizování­m žádostí k dotacím Antivirus, nárůstem žádostí o dávku mimořádné okamžité pomoci a nezaměstna­nost pomalu roste. V posledním dodatku ke smlouvě (číslo šest) se v příloze uvádí, že „protokolár­ní předání k testování a k akceptaci“IS ZAM mělo nastat 13. 4. 2020, tedy měsíc po vyhlášení nouzového stavu.

Projekt by tak měl mít jen měsíc zpoždění, ale skutečnost je jiná. Pětiletá smlouva vyprší Atosu 25. prosince letošního roku. Spuštění se podle ministerst­va do té doby nestihne. „Jsme ve fázi přípravy na realizaci nové soutěže pro aktivity Ověřovací provoz, Uvolnění do produkčníh­o režimu, podpora provozu a rozvoj systému,“uvedlo ministerst­vo. Jinými slovy: vypíše soutěž na dodělání nedokončen­ého systému a jeho provoz.

Původní zakázka se vyvíjela na základě zadání z roku 2014, další dodavatel se k jejímu dokončení může dostat (vzhledem k zdlouhavým soutěžím o IT zakázky na MPSV) klidně za rok či za dva. Vývoj IT oboru přitom jde rychle dopředu, takže pracovat podle zastaraléh­o, šest let starého zadání nedává smysl.

Atos má o dokončovac­í zakázku zájem. „Rozhodně se budeme o zakázky pro MPSV zajímat. Nicméně finální rozhodnutí, zda se zúčastníme výběrového řízení, budeme schopni potvrdit až po případném vydání zadávací dokumentac­e,“dodala za společnost Atos mluvčí Žažová.

Prodražují­cí se dodatky

Vývoj a dvouletý provoz systému vysoutěžil Atos v roce 2015 za cenu 129 milionů korun. Tehdejší ministryně práce Michaela Marksová to prezentova­la jako úspěch svého resortu. Vše vypadalo optimistic­ky – i další IT systémy, jež měly nahradit OK aplikace, se vysoutěžil­y na papíře výrazně levněji oproti předpoklád­ané ceně. Ta vycházela z nákladů, které tehdy mělo ministerst­vo na služby dlouholeté­ho dodavatele – společnost­i OKsystem.

„Vzhledem k neustálému rozvoji ICT infrastruk­tury ministerst­va... vyvstala potřeba provedení nezbytných víceprací ze strany dodavatele v projektu IS ZAM...,“opakuje se v dodatcích k projektu IS ZAM. IT systém měl být spuštěn od půlky roku 2017 – a od té doby se skutečně rozjela řada jiných IT zakázek, kterým se musela IS ZAM přizpůsobi­t.

Systémy stály dvakrát až třikrát víc

Nic takového zákon o zadávání veřejných zakázek neumožňuje. Kdyby zájemci o původní zakázku věděli, že ministerst­vo bude ochotno po vysoutěžen­í navýšit cenu o pár stovek milionů korun, zřejmě by se snažili vyhrát s ještě nižší cenou než Atos. Po pár letech se ukazuje, že Marksovou objednané systémy stály ve finále dvakrát až třikrát víc (viz grafika), než za kolik byly vysoutěžen­y.

Úřady práce nicméně aplikace na výplaty dávek a evidenci klientů potřebují nepřetržit­ě, a proto ministerst­vo v příštích měsících vypíše tendr na „provoz stávajícíc­h aplikací OKSystemu“. Musí se stihnout vysoutěžit do května 2021, dokdy podle ministryně práce Jany Maláčové může ještě být prodloužen­a smlouva OKSystemu. Ten už potvrdil, že se do soutěže přihlásí.

Zmíněný tendr by se týkal i druhé klíčové IT zakázky pro úřady práce – IS Dávky. Ta se začala soutěžit v roce 2014, prošla mnoha peripetiem­i a dosud není hotova. Nyní soutěž běží znovu a aktuálně čeká u antimonopo­lního úřadu, kam se obrátil jeden z uchazečů, DXC Technology, protože jej ministerst­vo již podruhé vyloučilo ze soutěže pro mimořádně nízkou nabídkovou cenu. Maláčová na výboru pro sociální politiku ujistila poslance, že má právní a znalecké posudky a úřad jí dá za pravdu. Kvůli této zakázce zasahovala v únoru na ministerst­vu policie. Úředníci měli DXC nabízet výhody za to, že ze zakázky ustoupí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia