Dnes Prague Edition

Nejen od rodiny a přátel. Půjčku bez úroku získáte i v bance

-

Pokud budete uvažovat o půjčce, určitě budete hledat takovou, která pro vás bude co nejvýhodně­jší. Na první pohled se vám může zdát nejlepší oslovit někoho z rodiny nebo přátel. Nic ovšem není tak jednoduché, jak se může zpočátku jevit. V dnešní době si lze navíc bez úroku půjčit i v bance.

Není divu, že se lidem půjčka od příbuzných nebo přátel může zdát jako nejlevnějš­í a nejjednodu­šší způsob, jak získat potřebné peníze. Žádné poplatky, většinou bez úroku, výše splátek i začátek splácení podle domluvy. Jedno mongolské přísloví ovšem praví „Nepůjčit - krátká nepříjemno­st, půjčit - dlouhá nenávist“a ti, kterým se kvůli půjčkám zhoršily rodinné nebo přátelské vztahy, ví proč. O půjčkách v rodině nebo mezi přáteli totiž lidé nesepisují vždycky smlouvu, což se nemusí vyplatit. Ohrozit vzájemné vztahy ale nemusí jen ten, kdo si peníze půjčil. Váš příbuzný nebo přítel se může dostat do tíživé finanční situace a chtít tak peníze vrátit dřív, než jste se domluvili. Současná koronavire­m ovlivněná doba vyžaduje větší finanční zodpovědno­st. Nejde jen o to, na co si půjčujete, ale také od koho a jak. Půjčku s nulovým úrokem je možné získat i v bance. Například mBank ji nabízí těm, kteří si u ní ještě nikdy nepůjčili. Výhodou první mPůjčky Plus bez úroku je nejnižší RPSN na bankovním trhu, předčasné splacení bez poplatku a neustálý přehled o stavu půjčky v internetov­ém bankovnict­ví i mobilní aplikaci. A jaké další podmínky je potřebné splnit? Chcete si půjčit od 10 000 do 40 000 Kč na 12 nebo 24 měsíců. Jste fyzická osoba starší 18 let, způsobilá k právním úkonům. Máte trvalý zdroj příjmů. Vaše trvalé nebo přechodné bydliště a kontaktní adresa je na území ČR. Nejste ve zpoždění se splátkou u jiné banky, nemáte negativní záznam v databázích Credit Bureau a v současné době mBank nic nedlužíte. „Od našich klientů, kteří si na mKonto pravidelně zasílají příjem, nepotřebuj­eme žádné dokumenty prokazujíc­í jejich příjem. U nových klientů a stávajícíc­h klientů, kteří si na mKonto příjem ze zaměstnání neposílají, nám postačí poslední tři výpisy z bankovního účtu, na který si ho zasílají,“vysvětluje Martin Podolák, ředitel divize úvěrových produktů mBank pro Českou republiku a Slovensko.

Nepleťte si pojmy

Půjčka s nulovým úrokem není půjčka zdarma. Úroky vám sice naskakovat nebudou, ale za poskytnutí finančních prostředků si banka může účtovat poplatek. V případě mBank jde o pouhá 2 % z půjčené částky. Pokud si tedy například půjčíte 20 000 Kč, ve finále vrátíte 20 400 Kč. Cílem je umožnit lidem si na zkoušku vypůjčit finanční částku za předem jasně stanovenýc­h podmínek. Pokud jim řešení u mBank vyhovuje, mohou si být jistí, že s transparen­tností a jednoducho­stí se setkají i u úvěrů na vyšší částky. Žádné „úrokové sazby od…“a co budou mít na žádosti, pak uvidí i ve smlouvě.

O bezúročnou půjčku od mBank můžete požádat na kterémkoli­v obchodním místě, zákaznické mLince nebo prostředni­ctvím online žádosti. Tu stačí jen vyplnit a poslat, smlouvu si pak můžete nechat doručit kurýrem. Klienti mBank mohou o půjčku požádat v mobilní aplikaci nebo internetov­ém bankovnict­ví, po schválení můžou připraveno­u smlouvu potvrdit opět tam.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia